27 January 2013

Ποια φάρμακα μου λείψανε στην Σουηδία το καλοκαίρι του 2012.


Το παρακάτω κείμενο το δημοσίευσα ηλεκτρονικά στις 26/08/2012 στο Φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:



Μόλις γύρισα από ένα locum τριών εβδομάδων σε ένα από τα δύο Κέντρα Υγείας της κωμόπολης Åmål της Σουηδίας. Εμπλεκόμουνα κατά μέσο όρο σε 25 ασθενείς την ημέρα και έβλεπα όλα τα είδη των ασθενών, από βρέφη μερικών μηνών έως γιαγιάδες 100 χρονών που ήταν σε γηροκομείο.

Τα αντιανοικά φάρμακα, οι κλοπιδογρέλες, οι ατορβαστατίνες, τα διφοσφωνικά και τα νεότερα αντιισταμινικά Aerius/Xozal  που είδα, μετριούνται συνολικά στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εννοείται ότι δεν είδα ούτε μια καλσιτονίνη, ούτε ένα Inegy και ούτε ένα Pradaxa.

Δεν έβλεπα καλά - καλά σαρτάνες. Οι μόνη σαρτάνη που συνταγογραφούνε κάπως συχνά είναι η λοσαρτάνη γιατί πρόσφατα έσπασε η πατέντα της και υπάρχει πια σε αρκετά αντίγραφα.

Δεν είδα ούτε ένα πρωτότυπο Losec, και φυσικά ούτε και ένα Nexium παρόλο που τα φάρμακα αυτά πρωτοανακαλύφτηκαν στην Σουηδία.

Τα γενόσημα αποτελούνε χωρίς υπερβολή πάνω από το 90% της συνολικής συνταγογράφησης.

Μάλιστα όταν πας να συνταγογραφήσεις ηλεκτρονικά κάποιο φάρμακο, βγαίνει μια πράσινη εικόνα που σου λέει ποιό είναι το αντίγραφο του, που έχει την πιο συμφέρουσα τιμή.

Η πιο συνηθισμένη αντιβίωση, με διαφορά, είναι το Kåvepenin (= pcV= το πάλαι ποτέ στην Ελλάδα Ospen). Πάνω από το 50% των αντιβιοτικών θεραπειών είναι pcV. Δεν είδα ούτε μία κλαριθρομυκίνη. Σε περίπτωση αλλεργίας στην pcV, ή σε υποψία μυκοπλάσματος ή χλαμύδιας δίνουν την καταφρονεμένη στην Ελλάδα ερυθρομυκίνη (που αποτελεί πρόγονο της κλαριθρομυκίνης). Δεν είδα τέλος, ούτε ένα Zinacef και ούτε ένα Augmentin (ούτε και αντίγραφά τους).

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3972.msg32484.html#msg32484



24 January 2013

Τι βαραίνει περισσότερο; Η άποψη μιας Ιατρικής Εταιρείας ή ενός ώριμου Συστήματος Υγείας;


Τι βαραίνει περισσότερο; Η άποψη κάποιας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ή οι Κατευθυντήριες Οδηγίες χωρών που αποδεδειγμένα έχουν ένα αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας;

Μια προσφιλής μέθοδος προώθησης καινούριων φαρμάκων στην Ελλάδα, είναι να χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους,
την άποψη που έχει για το φάρμακο η “χ“ ή η “ψ“ Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία (... Medical Association/Society).

Ποτέ δεν είδα να χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους, τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν για την αντίστοιχη πάθηση, Συστήματα Υγείας με καλή σχέση κόστους - αποτελέσματος.

Συστήματα Υγείας όπως π.χ. το Βρετανικό NHS, ή το Σουηδικό που έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι ξέρουν να παράγουν ικανοποιητική Υγεία, μοιρασμένη κατά το δυνατόν δίκαια σε όλο το λαό τους, σε λογικές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο νομίζω. Τα ώριμα και αδιάφθορα Συστήματα Υγείας, γνωρίζουν ότι η Υγεία των ανθρώπων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εξωφαρμακευτικούς παράγοντες. Δεν βιάζονται να ενθουσιαστούν με το “α“ ή “β“ φάρμακο. Συχνά περιμένουν για χρόνια πριν το υιοθετήσουν αφενός για να είναι πιο δοκιμασμένο και αφετέρου για να προλάβει να πέσει η τιμή του σε προσιτά επίπεδα. Άλλωστε σε αντίθεση με τις διάφορες Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, τα ώριμα Συστήματα Υγείας υποχρεώνονται να αναλάβουν και τις οικονομικές ευθύνες των αποφάσεών τους.

Υστερόγραφο: Στα ώριμα Συστήματα Υγείας δεν συγκαταλέγω αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι ΗΠΑ δαπανούν στην περίθαλψη περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γης (πάνω από 17% του ΑΕΠ τους). Παρόλα αυτά 49 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ η παιδική θνησιμότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης των Αμερικανών πολιτών κυμαίνονται σε μετριότατα για ανεπτυγμένη χώρα επίπεδα.Παραπομπές:

Τι ποσοστό του Α.Ε.Π. της, δίνει κάθε χώρα για την Υγεία;

http://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.TOTL.ZS

Το προσδόκιμο επιβίωσης ανά χώρα.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Η παιδική θνησιμότητα ανά χώρα.

http://www.nationmaster.com/graph/hea_inf_mor_rat-health-infant-mortality-rate&int=-1

20 January 2013

Ο μακρόκοσμος και ο μικρόκοσμος..


Μήπως εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά;

(Σύνθημα του ΚΚΕ εσωτερικού από την δεκαετία του 70).

Is medicine an art or a science?


"Medicine is an art based on science."

 Dr. William Osler (1849-1919), a Professor of Medicine at Johns Hopkins. School of Medicine, U.S.A.