10 June 2011

Τι στοιχεία χρειάζεται να ξέρω, ως ιδιοκτήτης, πριν νοικιάσω σε κάποιον ένα χώρο.

Τι στοιχεία χρειάζεται να ξέρω πριν κάνω συμβόλαιο ενοικίασης κάποιου χώρου (μαγαζιού ή κατοικίας).

Τα παρακάτω μου τα είπε δικηγόρος που εμπιστεύομαι, εδώ στην Καβάλα:


Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος.

Αν είναι ισόγειο ή σε ποιόν όροφο είναι.

Πόσα και τι δωμάτια έχει.

Η ταχυδρομική διεύθυνση του χώρου.

Πόσο θα είναι το ενοίκιο.

Αν το χαρτόσημο που είναι 3,6% του ενοικίου θα το πληρώνει ο ενοικιαστής (που είναι και το πιο συνηθισμένο) ή ο ιδιοκτήτης.
Πότε αρχίζει η μίσθωση.

Κάθε πότε θα γίνεται η αύξηση του ενοικίου και πόσο. Π.χ. αύξηση ανάλογα με τον πληθωρισμό κάθε χρόνο. Ή αύξηση ο πληθωρισμός + π.χ. 2%. Ή π.χ. αύξηση 3% κάθε χρόνο ανεξαρτήτως πληθωρισμού. Ή πληθωρισμός αλλά τουλάχιστον 4%.

Για πόσα χρόνια θα ισχύει το συμβόλαιο. Π.χ. το συμβόλαιο θα ισχύει για 4 χρόνια και μετά καινούριο γραπτό συμβόλαιο αλλιώς από τον 5ο χρόνο και μετά θα αυξάνεται με τον πληθωρισμό + 5%, για να τον αναγκάσεις τον ενοικιαστή να έρθει σε καινούρια συμφωνία μετά τα 4 χρόνια (Βέβαια αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να μείνουν για 12 χρόνια).

Αν θα δώσει κάποια εγγύηση ο ενοικιαστής (δίνουν συνήθως 1 ή 2 μηνιάτικα εγγύηση).
Σε περίπτωση που ο χώρος είναι φρεσκοβαμμένος, αν απαιτείς να σου τον παραδώσει φρεσκοβαμμένο και ο ενοικιαστής πριν φύγει.

Σε περίπτωση που το ζητήσω σαν ιδιοκτήτης για ιδιοχρησία τι συμβαίνει. Τότε πρέπει να πληρώσω μια αποζημίωση στον ενοικιαστή. Συνήθως όταν τον θέλω για ιδιοχρησία για το ίδιο επάγγελμα που το είχε και ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσω περισσότερη αποζημίωση από ότι συνήθως δηλαδή γύρω στα 10 – 15 μηνιάτικα.

Επίσης πόσο πιο μπροστά πρέπει να ειδοποιήσει ο ενοικιαστής πριν το ξενοικιάσει (κανονικά πρέπει να το πει 3 μήνες πιο μπροστά και να πληρώσει επιπλέον και 1 μήνα αποζημίωση αν θέλει να φύγει πριν από την λήξη του συμβολαίου).

Χρειαζόμαστε τέλος ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ και ταυτότητα του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή αντιστοίχως.

No comments: