08 May 2017

Τι γάλα να δίνω στο παιδί μου, αγελάδας ή κατσίκας;



Του Παιδίατρου Παναγιώτη Σπυρίδη,
(Δημοσιεύτηκε στις 06/05/2017 στην ομάδα ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ στο facebook).

ΤΙ ΓΑΛΑ ΝΑ ΔΙΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ , ΑΓΕΛΑΔΑΣ Ή ΚΑΤΣΙΚΑΣ;

Ότι μπει στη μοδα, κινεί το ενδιαφέρον και ένα από τα θέματα που τελευταία συζητιέται και αρκετοί γονείς ρωτούν , είναι. Να δίνω στο παιδί μου που μπήκε στην ηλικία του φρέσκου γάλακτος, γάλα αγελάδος ή κατσίκας;

Πρέπει κάτι να πούμε.

Πρώτα από όλα , φίλοι μου η ασφάλεια.

Εκείνα τα ανόητα και συγχρόνως επικίνδυνα που μεγάλωσαν τη δική μου γενιά, όπως πήγα στο χωριό και ο παππούς μου έδινε το γάλα ζεστό από την κατσίκα ή την αγελάδα μόλις το άρμεγε, το τυρί το τρώγαμε στη στάνη, μόλις το έπηζε ο βοσκός ή έκανε η γιαγιά μια τρύπα στο αυγό, άβραστο, ζεστό από την κότα και το ρουφούσαμε, γιατί έχει όλα τα συστατικά του, ξορκίστε τα και ξεχάστε τα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα .

Τα γάλατα του εμπορίου είναι ασφαλή. 

Έχουν υποστεί πριν κυκλοφορήσουν χαμηλή παστερίωση που σημαίναι 15-20 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 72 βαθμών, διαρκούν όσο γράφει η συσκευασία ( συνήθως 7-9 μέρες) και τα βρίσκετε στο ψυγείο. Στο ψυγείο εννοείται ότι μπαίνουν και μετά το άνοιγμα. Διατηρούν όλα τους τα συστατικά αναλλοίωτα.

Υπάρχουν και τα φρέσκα μακράς διάρκειας που αντέχουν στο ψυγείο έως και 3 μήνες-και αυτό γράφεται στη συσκευασία- , έχουν όμως υποστεί υψηλή παστερίωση με 125-130 βαθμούς επί 2-3 δευτερόλεπτα. Αυτή η υψηλή παστερίωση καταστρέφει κάποιες βιταμίνες, αλλά είναι πολύ μικρό το κακό για μια μητέρα που εργάζεται και δεν μπορεί να τρέχει συνεχώς στο SUPER-MARKET. Άλλωστε στην ηλικία αυτή το παιδί πέρνει του κόσμου τις τροφές και δεν περιμένει να τα πάρει όλα από το γάλα.

Τελειώσαμε,έτσι απλά με το θέμα της ασφάλειας.

Από πλευράς σύνθεσης , δεν θα σας ζαλίσω με λεπτομέρειες, απλά θα τονίσω την περισσότερη λακτόζη που έχει το αγελαδινό και για το λόγο αυτό είναι πιο γλυκό και όπως είναι ευνόητο το γάλα της αγελάδος προκαλεί συχνά δυσανεξία σε ευαίσθητα άτομα από τη φύση τους, ένεκα έλλειψης κληρονομικής ενός εντερικού ενζύμου, της λακτάσης, καθώς και αλλεργία τόσο το άκρατο γάλα, όσο και τα προϊόντα του. Να τονίσω ότι αν το παιδί-και αυτό επίσης κληρονομείται- έχει ολική ή μερική έλλειψη της λακτάσης, τότε το γάλα αγελάδος του προκαλεί ναυτία, εφίδρωση, κοιλόπονο και ακόμη υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα αν το πίνει το πρωϊ πριν φύγει για το σχολείο. Το κατσικίσιο είναι ελφρότερο διότι ούτε αλλεργίες κάνει, ούτε δυσανεξία στη λακτόζη, διότι η λακτόζη του είναι περιορισμένη.

Εσείς τι θα κάνετε;

Θα διαλέξετε όποιο αρέσει και ταιριάζει στο παιδί σας, χωρίς να στέκεστε σε λεπτομέρειες, αφού το δέχεται ευχαρίστως.


Αφησα για το τέλος κάτι σημαντικό.

Δεδομένου ότι η κατσίκα ζει και τρέφεται κατά τεκμήριο στην ύπαιθρο και ζει και παράγει γάλα, κυρίως τρώγοντας χορταράκι, έχετε με το κατσικίσιο μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι αυτό που λέτε βιολογικό και αυτό το εξασφαλίζει και το γεγονός, ότι η Ελλάδα παράγει περίσσεια κατσικίσιου γάλακτος και δεν έχει ανάγκη εισαγωγής.

Πάντως και τελειώνω και τα δύο είδη γάλακτος είναι ασφαλή και πολύ καλή τροφή, με τους περιορισμούς της δυσανεξίας στη λακτόζη και της αλλεργίας στα προϊόντα αγελάδος.

Και μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο παραπάνω άρθρο από την Αλλεργιολόγο / Παιδίατρο Μαρία Πετροδημοπούλου με την οποία συμφώνησε και ο αδελφός μου Βαγγέλης Αργυρίου που είναι Παιδίατρος:

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να τονίσω πως σε ότι αφορά το θέμα της αλλεργίας, το κατσικίσιο γάλα είναι κατά 95% όμοιο με το αγελαδινό ως προς τις αλλεργιονικές πρωτεΐνες που περιέχει και επομένως: 1. Απογορεύεται αυστηρά η κατανάλωση του από άτομα με αλλεργία στο γάλα αγελάδος 2.Δεν έχει ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης αλλεργίας στο γάλα

Μια επίσης καλή ερώτηση που προέκυψε από το παραπάνω άρθρο είναι του Ενδοκρινολόγου Κώστα Παπαδόπουλου που έγραψε:

Γιατί πρέπει τα παιδιά να πίνουν γάλα?

No comments: