14 April 2008

Διεπαγγελματική εκπαίδευση στις Επιστήμες Υγείας.


Τα τελευταία χρόνια συζητιέται πολύ στην Βόρεια Ευρώπη η αξία του να εκπαιδεύεται κανείς σαν φοιτητής Ιατρικής όχι μόνο μαζί με άλλους φοιτητές Ιατρικής αλλά σε ορισμένα μαθήματα ή κάποιες επιλεγμένες στιγμές της εκπαίδευσης, μαζί και με φοιτητές άλλων επιστημών της Υγείας π.χ. φοιτητές Νοσηλευτικής, Φυσιοθεραπείας η Εργασιοθεραπείας.
Για να είναι κανείς αποτελεσματικός στο επάγγελμα όταν τελειώσει την σχολή του, δεν αρκούν μόνο οι καλές εγκυκλοπαιδικές και κλινικές γνώσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες που έχουν παραπλήσια επαγγέλματα.
Και αυτό προσπαθούν να το εμπεδώσουν ήδη από το Πανεπιστήμιο.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του να εκπαιδεύεται κανείς μερικές φορές με φοιτητές παραπλήσιων σχολών, είναι ότι βλέπεις το αντικείμενο που μελετάς και από άλλη σκοπιά και έτσι παίρνεις μια πιο σφαιρική εικόνα του.
Στο Πανεπιστήμιο του Linkoping Σουηδίας (που το έζησα από κοντά), το πρώτο μάθημα με το οποίο ξεκινούν τη σχολή τους είναι κοινό για όλους τους φοιτητές επαγγελμάτων Υγείας και λέγεται "Υγεία, Κοινωνία και ζητήματα Ηθικής ". Αλλά και καθόλη την πορεία των Πανεπιστημιακών τους σπουδών, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με φοιτητές παραπλήσιων σχολών σε παρόμοια μαθήματα θεωρητικά αλλά και κλινικά.
Π.χ. μια από τις ορθοπεδικές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Linkoping την δουλεύουν σχεδόν αυτόνομα φοιτητές Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φυσιοθεραπείας, Εργασιοθεραπείας κ.τ.λ. Τα χειρουργεία φυσικά τα αναλαμβάνουν οι κανονικοί Ιατροί, Νοσηλευτές κ.τ.λ. αλλά στον Ιατρικό γύρο αφήνουν τους φοιτητές Ιατρικής να πάρουν ιστορικό, να εξετάσουν, να κάνουν διαγνώσεις και να αποφασίσουν για αγωγές τις οποίες θα εκτελέσουν με τη σειρά τους οι φοιτητές των αντίστοιχων σχολών π.χ. Νοσηλευτικής, Φυσιοθεραπείας ή Εργασιοθεραπείας. Φυσικά οι κανονικοί Ιατροί, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Εργασιοθεραπευτές κ.τ.λ. είναι από κοντά, επεμβαίνουν αν χρειαστεί...και βάζουν και βαθμούς...
2-5 Ιουνίου του 2008 θα γίνει στο Linkoping της Σουηδίας ένα συνέδριο σχετικό με την διεπαγγελματική εκπαίδευση στις Επιστήμες Υγείας: http://www.alltogether.se/index.asp

No comments: