29 April 2009

Τί δίνουμε στα παιδιά που βήχουν;

Τα παρακάτω τα οποία είναι γραμμένα με πολύ πρακτικό τρόπο, όχι τόσο επιστημονικό, δεν διεκδικούν την απόλυτη αλήθεια αλλά είναι εμπειρίες που μου μετέδωσε ο Παιδίατρος Βαγγέλης Αργυρίου ( www.argiriou.org ) που τον εκτιμώ σαν επιστήμονα, άσχετα από το ότι τυχαίνει να είναι και αδελφός μου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ως Ιατροί και το κόστος των φαρμάκων που συνταγογραφούμε. Για αυτό παρακάτω γράφω ενδεικτικά δίπλα σε κάθε φάρμακο και την λιανική τιμή του(Λ.Τ.) σε Ευρώ (Ε),δηλαδή τί κοστίζει στο φαρμακείο αν το πάρει κανείς χωρίς συνταγή, στις 19.05.2009.


Οι γονείς παραπονιούνται για τον βήχα αλλά είναι σημαντικό ο Ιατρός να ξεκινήσει την συζήτηση από την μύτη. Είναι σημαντικό να μην είναι η μύτη βουλωμένη για να μην βήχει το παιδί.

Έτσι οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν για να ξεπλένουν την μυτούλα του παιδιού μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα φυσιολογικού ορού όπως το N.S. Fysiomer (οι διάφορες μορφές κοστίζουν από 8,85 έως και 9,65 Ε), το N.S. Athomer (οι διάφορες τιμές κοστίζουν από 6,75 έως και 7,4 Ε) , το N.S. N-spray (8,7 Ε)από τα οποία μπορούμε να δίνουμε π.χ. 2 ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι x 3 - 4.

Από κει και πέρα για να αποσυμφορηθεί η μύτη μπορούμε να δίνουμε και τις συνταγογράφομενες Nasal Drops Otrivin 1-2 σταγόνες x 2-3 άμφω για 5-7 ημέρες(για παιδιά 1-10 ετών την μορφή 0,05% (Λ.Τ. 1,15 Ε) και για άτομα άνω των 10 ετών τη μορφή 0,1% (Λ.Τ. 1,25 Ε). Λίγη ώρα αφού δώσουμε τις σταγόνες Otrivin μπορούμε να στάζουμε με μια βατονέτα βυθισμένη σε ελαιόλαδο, μία ή δύο σταγονίτσες ελαιόλαδου επιφανειακά στα ρουθουνάκια του παιδιού για να μην ξεραίνεται ο βλεννογόνος της μύτης. Το Otrivin μπορούμε να το χρησιμοποιούμε παράλληλα με τους παραπάνω φυσιολογικούς ορούς.

Επίσης για την ρινική συμφόρηση, και έμμεσα για τον βήχα, βοηθά και το Sol. Oral Xozal 5 mg/ml σε μπουκαλάκι των 200 ml (Λ.Τ. 9,02 Ε). Τότε για παιδιά 2-6 ετών δίνουμε 2,5 ml x 2 φορές την ημέρα, και για παιδιά άνω των 6 ετών 10 ml x 1 φορά την ημέρα.

Αν ο βήχας είναι παραγωγικός προτείνουμε στους γονείς να δίνουν στο παιδί υγρά π.χ. χαμομήλι, και αν το παιδί του αρέσει το μέλι, και λίγο μέλι μέσα στο υγρό. Σε περίπτωση παραγωγικού βήχα καλό είναι οι γονείς να αποφεύγουν το γάλα.

Αποφεύγουμε να δίνουμε σιρόπια για τον βήχα (θεωρείται πλέον ξεπερασμένη μέθοδος κατά του βήχα). Αν οι γονείς πάντως επιμένουν για σιρόπι τότε είναι ίσως προτιμότερο,για παραγωγικό βήχα, να δώσουμε Susp. Trebon 200 mg /5 ml σε μπουκαλάκι των 120 ml (Λ.Τ. 1,84 Ε) το οποίο είναι αν μη τι άλλο και αντίδοτο για την υπερδοσολογία της παρακεταμόλης… Η δοσολογία για το Trebon είναι για παιδιά < 2 ετών 2,5 ml x2, για παιδιά < 7 ετών 5 ml x2 και για παιδιά > 7 ετών 5 ml x3. Υπάρχουν πάντως και αρκετοί Παιδίατροι που δίνουν στον παραγωγικό βήχα, Bisolvon. Το Sir. Bisolvon είναι 8 mg/5 ml με κουτί των 100 ml (Λ.Τ. 2,80 Ε) ή των 250 ml (Λ.Τ. 6,46). Η δοσολογία του Bisolvon για παιδιά <1 έτους είναι 2 mg (=1,25 ml) x2, για παιδιά 1 – 5 ετών 4 mg (=2,5 ml) x2 και για παιδιά 6 - 10 ετών 4 mg (=2,5 ml) x4

Αν υπάρχει υποψία μεταλοιμώδους άσθματος π.χ. βήχας μετά από λοίμωξη ο οποίος έρχεται κυρίως το βράδυ, τότε μπορούμε να δώσουμε Sir. Aerolin 2 mg /5 ml σε μπουκαλάκι των 150 ml (Λ.Τ. 1,37 Ε) και η δοσολογία είναι 0,1 mg (=0,25 ml) / kg βάρους σώματος x 3 – 4.

Επίσης για μεταλοιμώδες άσθμα μπορούμε να προσθέσουμε στο Aerolin, ή να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και μόνο του, το Singulair. Τότε για τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να μασήσουν δίνουμε Sach. Singulair 4 mg x 20 (Λ.Τ. 35,68 Ε)(μέσα σε φρουτόκρεμα ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό αλλά όμως όχι μέσα σε νερό ή άλλο υγρό. Για τα παιδάκια από 2,5 έως και 5 ετών που μπορούν να μασήσουν μπορούμε να τα δώσουμε T. Chew Singulair 4 mg x 14 (Λ.Τ. 25,16 Ε), 1 το βράδυ και για τα παιδάκια από 6 έως και 14 ετών T. Chew Singulair 5 mg x 14 (Λ.Τ. 25,04 Ε) ή x 10 (Λ.Τ.18,88 E) , 1 το βράδυ. Η διάρκεια της θεραπείας με το Singulair είναι ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ των ειδικών. Φυσικά για σοβαρά και επίμονα άσθματα μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία με Singulair σε χρόνια βάση. Σε ήπια μεταλοιμώδη άσθματα όμως, ίσως το καλύτερο να ήταν μια θεραπεία 28 ημερών. Μερικές φορές όμως αρκεί με μια θεραπεία των 14 ημερών. Μάλιστα καλό θα ήταν να σημειώνουν οι γονείς σε ένα χαρτί, πότε σταμάτησαν την θεραπεία με το Singulair. Σε περίπτωση που ο βήχας επανέλθει έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της λήξης της θεραπείας με το Singulair και της επανέναρξης του βήχα.

Όταν υποψιαζόμαστε βέβαια βακτηριακή λοίμωξη πρέπει να δίνουμε και αντιβιοτικό. Πρέπει πάντως να μην δίνουμε αντιβίωση άκριτα σε όλα τα κρυωμένα παιδιά με πυρετό, από συνήθεια και μόνο, παρά μόνο αφού ζυγιάσουμε προσεκτικά την περίπτωση. Πάντως αν δώσουμε αντιβιοτικό τότε καλό είναι να προσθέσουμε και κάποιο προβιοτικό για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών λόγω της αντιβίωσης.

4 comments:

Γραφεας Πεζικου said...

Χαιρετώ και χαίρομαι που σε ανακαλύπτω!Με άρεσε πάρα πολύ η Φωτογραφία σου στο site.........
Τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για τα καλύτερα δυνατά στη πορεία της Ζωής Σου!
Γεια Σου Φίλτατε κι'αγαπητέ Γιατρέ μας....
Με εκτίμηση βαθιά
Χριστόδουλος Σ.Ζησάκης
Καβάλα

Argiriou Argirios said...

Σε ευχαριστώ πολύ Χριστόδουλε.

Τα λέμε,

Αργύρης.

Anonymous said...

κ. Αργυρίου καλημέρα
έχω δυο παιδιά 1,5 και 3,5 ετών που έχουν από το καλοκαίρι με μικρές διακοπές συνέχεια μύξες και παραγωγικό βήχα. η κατάσταση είναι απελπιστική τους δίνω ένα σωρό φάρμακα που έχουν να κάνουν με το βήχα και πρόληψη άσθματος και καθαρίζω τη μύτη με φυσιολογικό ορό, τώρα όμως θα επικεντρωθώ πιο πολύ στη μύτη. μήπως όμως φταίει ότι έχω τα παιδιά συνέχεια στο σπίτι? μήπως πρέπει να τα βγάζω έξω με όποιες καιρικές συνθήκες και έτσι θα καθαρίσει και η μύτη?

Argiriou Argirios said...

Δοκίμασε να δεις τί θα γίνει αν αφήσεις τα παιδιά να βγαίνουν πιο πολύ έξω. Ίσως και να βοηθήσει. Αλλιώς ο χρόνιος βήχας ίσως να είναι σημάδι άσθματος, και τα παιδιά να βοηθηθούν από κάποιο εισπνεόμενο αντιασθματικό φάρμακο. Αν μένετε κοντά στην περιοχή μας μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον αδελφό μου Βαγγέλη Αργυρίου, www.argiriou.org Όχι επειδή είναι αδελφός μου αλλά είναι πραγματικά καλός παιδίατρος.