31 August 2010

Πεθαίνουν οι Καβαλιώτες νωρίτερα από τους υπόλοιπους Έλληνες και αν ναι, γιατί;

Το παρακάτω άρθρο που το βρήκα στο διαδίκτυο τυχαία, είναι οκτώ χρόνια παλιό και ίσως να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτούς που ζουν εκτός της Καβάλας. Είναι όμως αλλιώς για μας που ζούμε στην Καβάλα. Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος στην πόλη μας ότι οι Καβαλιώτες πεθαίνουμε πιο νωρίς από τους υπόλοιπους Έλληνες και ότι έχουμε πιο πολλούς καρκίνους σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι τελικά αυτά αλήθεια; Από αυτούς πάντως που θεωρούν τα παραπάνω ως δεδομένο έχω ακούσει διάφορες αιτιολογίες. Ότι π.χ. φταίει το διπλανό εργοστάσιο λιπασμάτων, ή ότι το έδαφος της Καβάλας είναι πιο ραδιενεργό από άλλα.

Να όμως και κάτι άλλο ενδιαφέρον:

Ελευθεροτυπία 31/05/2002.


Οι Καβαλιώτες καπνίζουν 30% περισσότερο από τους άλλους Ελληνες»

ΚΑΒΑΛΑ

Ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, οι Καβαλιώτες αποδεικνύονται θεριακλήδες της νικοτίνης, αφού καπνίζουν κατά 30% περισσότερο από τους άλλους Ελληνες.


Τα στοιχεία αυτά γνωστοποίησε χθες ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καβάλας δρ Αργύρης Τυρολόγος, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε με άλλους συναδέλφους του.

Η πλειοψηφία των ασθενών, που νοσηλεύτηκαν στην κλινική του ήταν καπνιστές, ενώ όπως διευκρίνισε, η διαφορά στο ποσοστό αντρών και γυναικών που καπνίζουν, είναι ελάχιστη.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Καβάλας υποστήριξε ότι το 80% των ατόμων που προσπάθησαν να το κόψουν τελικά υποτροπίασαν.

Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας, με δυσκολία, εφ' όσον υπάρξει ιατρική υποστήριξη και συνεχής παρακολούθηση του καπνιστή-ασθενή. Ανέφερε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα που βοηθούν τον καπνιστή στη διακοπή της συνήθειας όπως χάπια, τσίχλες, έμπλαστρα...

Οπως εξήγησε ο κ. Τυρολόγος, η Καβάλα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με άλλα αστικά κέντρα, γεγονός που έχει προβληματίσει καρδιολόγους και ιδιώτες.

Γι' αυτό τον λόγο έχει αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης με επικεφαλής τον κ. Τυρολόγο και τους συνεργάτες του, πρόγραμμα ελέγχου των καρδιοπαθειών, πόρτα-πόρτα.


http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=31.05.2002,id=5713160

No comments: