15 January 2011

Σωστική ανασκαφή στο Λιθοχώρι νομού Καβάλας.

Από την τοπική εφημερίδα της Καβάλας, “Καθημερινός Τύπος” στις 14.01.2011, σελ. 14.


Σωστική ανασκαφή στο Λιθοχώρι νομού Καβάλας.

Από το Μάρτιο του 2006 έως και τον Απρίλιο του 2010 διενεργήθηκε σωστική ανασκαφική έρευνα στο Λιθοχώρι του Δήμου Χρυσούπολης, με αφορμή την κατασκευή της σύγχρονης Εγνατίας οδού.

Από αρχιτεκτονικά λείψανα βρέθηκαν: τμήμα κτηρίου (αγροικία ή σταθμός της αρχαίας Εγνατίας), τα θεμέλια πύργου, δύο ανισομεγέθεις κυκλικοί ταφικοί περίβολοι και δύο τοίχοι. Όλα χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ.

Επίσης, ερευνήθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο, με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, καθώς επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα. Το νεκροταφείο χρονολογείται από τον 5ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ., στη ρωμαϊκή δε περίοδο αποκτά οργανωμένη μορφή και χωρίζεται σε δύο περιοχές.

Η μία από της δύο περιοχές του νεκροταφείου, με ενταφιασμούς ανθρώπων, αλόγων και οχημάτων, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων και η δημιουργία ενός κλειστού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Το σημαντικότερο εύρημα της ανασκαφής είναι τα υπολείμματα ενός ιππήλατου οχήματος, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 1ου αι. μ.Χ. Από το όχημα ξεχωρίζει περίτεχνη χάλκινη διακόσμηση σε μορφή δωρικής ζωφόρου, όπου εικονίζονται τρεις από τους άθλους του Ηρακλή: Με την Κερυνίτιδα έλαφο, τον Ερυμάνθιο κάπρο και τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Οι παραστάσεις αυτές είναι μοναδικές για τον ελλαδικό χώρο.

Το όχημα έσερνε ζεύγος αλόγων, οι σκελετοί των οποίων βρέθηκαν δίπλα του, ενώ ένας διπλανός σκελετός αλόγου πρέπει να ανήκει στο εφεδρικό άλογο. Σ’αυτό το τελευταίο υπήρχε χάλκινο ομφάλιο ασπίδας, το οποίο φέρει τη στικτή επιγραφή T• GAI SITA. Πρόκειται για το όνομα του ιδιοκτήτη της ασπίδας, ο οποίος πρέπει να είναι και ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Τα περισσότερα άλογα έφεραν ιπποσκευές, από τις οποίες σώθηκαν τα χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα και προσαρτήματα, μερικά από τα οποία βρίσκονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το νεκροταφείο ανήκει σε παραπλήσιο αρχαίο οικισμό και εντάσσεται στην αρχαία Θράκη, το δυτικό όριο της οποίας εκείνη την εποχή τοποθετείται στο χωριό Πετροπηγή. Οργανωμένο νεκροταφείο με ενταφιασμούς ανθρώπων, αλόγων και οχημάτων στο σημερινό ελλαδικό χώρο της αρχαίας Θράκης βρίσκεται για δεύτερη φορά, μετά από εκείνο της Μικρής Δοξιπάρας του Νομού Έβρου. Αντίθετα, έχουν βρεθεί πάρα πολλά στη γειτονική Βουλγαρία. Αυτός ο τρόπος ενταφιασμού απηχεί τα ταφικά έθιμα των αρχαίων Θρακών που ανήκουν στην αριστοκρατία της εποχής, τους γαιοκτήμονες, και υποδηλώνει το κύρος, τον πλούτο και την ανώτερη κοινωνική θέση του νεκρού.

No comments: