25 March 2011

Σχετικά με τα φακελάκια στο ΕΣΥ.

Από το μέλος του Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, tsoukase:


Το δημόσιο σύστημα υγείας ακυρώνει τον εαυτό του από την πρώτη στιγμή. Από την στιγμή που για να βγει μια βιοψία καρκίνου θέλει 25 μέρες ουσιαστικά με το καλημέρα σε σπρώχνει σε φακελάκι ή στα ιδιωτικά όπου θέλει 2 μέρες! Ετσι το τελικό κόστος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού δεν έχει μεγάλη διαφορά.
Το φακελάκι είναι μια μορφή παρα-οικονομίας στην ελληνική ιατρική. Γενικά η νοοτροπία του ζεύγους ασθενής-ιατρός εκτός από αυτό περιλαμβάνει:
1) νοοτροπία ότι το δημόσιο κέντρο είναι δικό μας (είναι γνωστή η φράση "έλα στις 10 το βράδυ στην γενική που εφημερεύω να σε βάλω μέσα")
2) ακόμα ισχύει το βύσμα (φιλικό, οικογενειακό κτλ)
3) το νόμιμο φακελάκι υπάρχει στις πανεπιστημιακές κλινικές. Ο ασθενής πήγε στο ιατρείο του καθηγητή και μετά πλήρως νόμιμα μπήκε στην κλινική με άλλο βέβαια "αέρα".
Δυστυχώς αυτό δεν θα διορθωθεί. Οσο θα υπάρχει πλαφόν και στάνταρ αμοιβή στους ΕΣΥτες αυτοί θα καταφεύγουν σε φακελάκι. Δεν γίνεται να πληρώνεται το ίδιο αυτός που βλέπει 2 περιστατικά με αυτόν που βλέπει 20. Ο δεύτερος κάποτε θα "γλιστρίσει". Δεν γίνεται, είναι νόμος της φύσης. Μέχρι τότε, στη υγειά του "φακελακίου"!


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1563.msg17336.html#msg17336

No comments: