09 April 2011

Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε ένα Σύστημα Υγείας στο οποίο ο Ασθενής να επιλέγει πραγματικά τον Ιατρό του;

Κείμενο του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Κουναλάκη στο Φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:


Έχοντας γνωρίσει προσωπικά και με δυνατότητα να συγκρίνω τόσο από θέση επιμελητή Β σε Κέντρο Υγείας, από θέση ιατρού εργασίας, ειδικευομένου σε νοσοκομείου και ελεύθερου επαγγελματία ιατρού σε μια μη πλούσια, μη τουριστική περιοχή, και γιατρού σε ΚΑΠΗ μπορώ να πω ένα πράγμα:
Ο μόνος ιατρός που δεν εξουσιάζει τον ασθενή του, που πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Όλοι οι υπόλοιποι καλύπτονται πίσω από μια μονάδα υγείας, ένα οργανισμό ή ΝΠΔΔ, από κανονισμούς και ανάγκες που φέρνουν πισθάγκωνα δεμένους τους ασθενείς στα χέρια τους γιατί οι ασθενείς δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους μαζί με αυτούς που τους δίνουν την δύναμη νομικά να το κάνουν αυτό.

Θεωρώ σοβαρό ηθικό πρόβλημα για το οποίο όλοι σφυρίζουν αμέριμνα να πρέπει να βάζουν τον ιατρό να επιλέγει 60 ασθενείς που θα δει ειδικά σε ειδικότητες που έχουν ρόλο οικογενειακού ιατρού. Θεωρώ επίσης, ανήθικο, να σου επιβάλλουν ένα ιατρό που δεν θέλεις να τον εμπιστευτείς και να μην έχεις δικαίωμα να επιλέξεις. Δυστυχώς το δεύτερο συμβαίνει και με το ΕΣΥ και με την "δωρεάν" "δημόσια" υγεία.

Συγνώμη σέβομαι την άποψη πολλών αλλά θεωρώ ότι όσο κι αν είναι επώδυνο και έχει δυσκολίες, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι δωρεάν με τρόπο που ο ασθενής να γνωρίζει το κόστος τους αλλά χωρίς να αποκλείεται από αυτές, ότι ο ασθενής πρέπει να έχει επιλογή γιατρού και υπηρεσιών, ότι δεν μπορούν οι υπηρεσίες υγείας να είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις αλλά πρέπει να υπάρχει άμιλλα, και ότι το κράτος πρέπει να έχει ρόλο ρυθμιστή και νομοθέτη που φροντίζει για το συμφέρον του πολίτη και όχι να είναι εργοδότης αργόμισθων.

Αυτό μπορείτε να το δείτε και σαν αυτοκριτική.



http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2641.msg17618.html#msg17618

No comments: