24 January 2013

Τι βαραίνει περισσότερο; Η άποψη μιας Ιατρικής Εταιρείας ή ενός ώριμου Συστήματος Υγείας;


Τι βαραίνει περισσότερο; Η άποψη κάποιας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ή οι Κατευθυντήριες Οδηγίες χωρών που αποδεδειγμένα έχουν ένα αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας;

Μια προσφιλής μέθοδος προώθησης καινούριων φαρμάκων στην Ελλάδα, είναι να χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους,
την άποψη που έχει για το φάρμακο η “χ“ ή η “ψ“ Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία (... Medical Association/Society).

Ποτέ δεν είδα να χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους, τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν για την αντίστοιχη πάθηση, Συστήματα Υγείας με καλή σχέση κόστους - αποτελέσματος.

Συστήματα Υγείας όπως π.χ. το Βρετανικό NHS, ή το Σουηδικό που έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι ξέρουν να παράγουν ικανοποιητική Υγεία, μοιρασμένη κατά το δυνατόν δίκαια σε όλο το λαό τους, σε λογικές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο νομίζω. Τα ώριμα και αδιάφθορα Συστήματα Υγείας, γνωρίζουν ότι η Υγεία των ανθρώπων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εξωφαρμακευτικούς παράγοντες. Δεν βιάζονται να ενθουσιαστούν με το “α“ ή “β“ φάρμακο. Συχνά περιμένουν για χρόνια πριν το υιοθετήσουν αφενός για να είναι πιο δοκιμασμένο και αφετέρου για να προλάβει να πέσει η τιμή του σε προσιτά επίπεδα. Άλλωστε σε αντίθεση με τις διάφορες Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, τα ώριμα Συστήματα Υγείας υποχρεώνονται να αναλάβουν και τις οικονομικές ευθύνες των αποφάσεών τους.

Υστερόγραφο: Στα ώριμα Συστήματα Υγείας δεν συγκαταλέγω αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι ΗΠΑ δαπανούν στην περίθαλψη περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γης (πάνω από 17% του ΑΕΠ τους). Παρόλα αυτά 49 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ η παιδική θνησιμότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης των Αμερικανών πολιτών κυμαίνονται σε μετριότατα για ανεπτυγμένη χώρα επίπεδα.Παραπομπές:

Τι ποσοστό του Α.Ε.Π. της, δίνει κάθε χώρα για την Υγεία;

http://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.TOTL.ZS

Το προσδόκιμο επιβίωσης ανά χώρα.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Η παιδική θνησιμότητα ανά χώρα.

http://www.nationmaster.com/graph/hea_inf_mor_rat-health-infant-mortality-rate&int=-1

No comments: