29 November 2014

Πληθωρισμός των βαθμών στα Ελληνικά σχολεία. Πρόταση για λύση του προβλήματος.


  Αν οι εκπαιδευτικοί αρχίσουν να βαθμολογούν όπως πρέπει, τότε πιθανώς η πλειοψηφία των μαθητών να πέσει κάτω από την βάση και να μείνει στην ίδια τάξη. Τα σχολεία θα βρισκόταν έτσι ξαφνικά να έχουν πολύ περισσότερους μαθητές και δεν θα ήταν πρακτικά δυνατόν να λειτουργήσουν. Άσε που η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι εννιαετής και έτσι δεν μπορείς να αφήνεις κάποιο παιδί, που κάποτε πρέπει να πάρει αναγκαστικά απολυτήριο γυμνασίου, επ' αόριστον στην ίδια τάξη. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ακόμη και εκπαιδευτικοί που δεν θέλουν να λαϊκίσουν βάζουν βαθμούς πάνω από την βάση σχεδόν σε όλους τους μαθητές τους, αφού ξέρουν πως αλλιώς θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο σχολείο που εργάζονται. Και όταν δίνεις π.χ. σε ένα μαθητή του γυμνασίου 10 ενώ στην πραγματικότητα αξίζει μονάδα, τότε σε αυτόν που αξίζει 11 πόσο να δώσεις; Και 18 να του δώσεις λίγο θα είναι...

  Η λύση είναι να μπορούν να περνούν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαθμολογίας στην επόμενη τάξη, έτσι ώστε ο εκπαιδευτικός να μην δημιουργεί πρόβλημα στο σχολείο αν βάζει στο παιδί τον βαθμό που πραγματικά του αξίζει.



Έτσι θα μπαίνουν βαθμοί που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και δεν θα κοροϊδεύει κανείς τον εαυτό του. Ταυτόχρονα οι υποψήφιοι μελλοντικοί εργοδότες (δημόσιοι ή ιδιώτες) θα παίρνουν πολύ καλύτερη ιδέα των επιδόσεων που είχε στο σχολείο ο υποψήφιος εργαζόμενος και θα μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους πιο εύκολα.
 



Το ζεύγος,



Σπυράννα Βαλεντή, Εκπαιδευτικός (Φυσικός)
Αργύριος Αργυρίου, Ιατρός

No comments: