05 January 2020

Tο άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei) "live".



https://www.facebook.com/linus.jernby/videos/10156518109582260/


Το παραπάνω βιντεάκι το τράβηξε Σουηδός Γενικός Ιατρός και το ανέβασε σε Σουηδική Ομάδα Γενικών Ιατρών στο facebook.

Για να μπορέσει να δει το άκαρι αυτό χρησιμοποίησε το μικροσκόπιο για τα αυτιά που έχουν στο Κέντρο Υγείας τους και μεγέθυνση x 10.

Αν δείξει κανείς ένα τέτοιο άκαρι στον Ασθενή είναι μία από τις ελάχιστες θεραπείες που θα τις ακολουθήσει ο Ασθενής 100% ( 100% compliance να είστε βέβαιοι ... )

Μερικά κόλπα, που τα μοιράστηκε μαζί μας ο Σουηδός Γενικός Ιατρός, για να μπορέσει κανείς να αποκαλύψει την ύπαρξη ενός τέτοιου ακάρεως:

- Να έχετε καλό φωτισμό. Πολύ καλό π.χ. είναι το Μικροσκόπιο για Αυτιά που έχουν τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στην Σουηδία, το οποίο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και για μεγέθυνση.

- Ψάξτε μεταξύ των δακτύλων των χεριών και στην κοιλιακή πλευρά των καρπών.

- Τα ακαρέα αυτά μπορεί να τα δει κανείς και σαν μικρές καφετί τελείες ακόμη και εκεί που δεν έχει «τούνελ» στο δέρμα.

- Μην χρησιμοποιείτε βελόνα σύριγγας γιατί μπορεί να να χωθούν στην τρύπα της βελόνας. Χρησιμοποιείστε βελόνας ραψίματος, η μια παραμάνα που την έχετε λυγίσει ή κάτι ανάλογο. Τα ακαρέα «αγκαλιάζουν» τότε την μύτη της βελόνας και μπορεί να τα δει κανείς και με το μάτι. Αν δεν μπορείς να κάνεις το άκαρι να «ανεβεί πάνω» στην βελόνα τότε δεν πρόκειται μάλλον για άκαρι αλλά για ένα κομμάτι από το δέρμα.

- βάλτε τα πιθανά ακάρεα σε ένα γυαλάκι μικροσκοπίου και μετά βάλτε το αυτό σε ένα κουτί που κλείνει ερμητικά και αυτό σε μεγαλύτερο κουτί που κλείνει ερμητικά γιατί αλλιώς μέχρι να το πάτε στο μικροσκόπιο μπορεί το άκαρι να το πάρει ο αέρας...

- Δεν χρειάζεται να έχετε γάντια.

Δείτε εδώ και άλλο βιντεάκι από το youtube με τον τίτλο:

Ψώρα σε αυτί γάτας όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο




No comments: