13 January 2024

Πως βρίσκουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ενός ακινήτου;

 

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος βγαίνει κάθε 4 μήνες

(δηλαδή βγαίνουν 3 εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ανά 12μηνο)

Προσθέτεις την κατανάλωση ρεύματος, σε kWh, που αναγράφουν οι 3 εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ενός 12μηνου και έτσι βρίσκεις την συνολική κατανάλωση σε ρεύματος του ακινήτου για το 12μηνο αυτό.

Κατά μέσο όρο, πάντως, ένα Ελληνικό νοικοκυριό, το 2012, κατανάλωνε περίπου 14.000 kWh ανά έτος

= 1.166 kWh ανά μήνα (ας το στρογγυλέψουμε στις 1.000 kWh ανά μήνα).


https://www.news.gr/perivallon/exoikonomhsh-energeias/article/105657/posh-energeia-katanalonei-ena-ellhniko-spiti.html


Ρώτησα στο τοπικό παράρτημα του ΗΡΩΝ πώς υπολογίζουν τον λογαριασμό εάν δεν κάνω ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ κάποιον μήνα. Μου απάντησαν ότι εάν έχουν στοιχεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου ακινήτου τους τελευταίους 12 μήνες, τότε το υπολογίζουν με βάση αυτά. Αλλιώς, το υπολογίζουν με βάση την μέση κατανάλωση ενός ελληνικού νοικοκυριού.


Επίσης ρώτησα στις 09/02/2024 τον τοπικό ΗΡΩΝ τι γράφω στο ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΣΟΥ. Μου είπαν ότι γράφω μόνο ακέραιους αριθμούς (όχι τους αριθμούς μετά την υποδιαστολή) και ότι δεν χρειάζεται πλέον να βάζω μηδενικά πριν από αυτούς τους αριθμούς. Αυτό που αποθηκεύεται δεν είναι ο αριθμός που έγραψα αλλά αποθηκεύεται αυτόματα η κατανάλωση.


Ρώτησα στον τοπικό ΗΡΩΝ τι γίνεται εάν έχεις ΗΡΩΝ Ε.ΝΑ και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών «σου» κάποιον μήνα είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση σου. Μου απάντησαν ότι τότε η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται σε έναν «κουβά» (pool) και αφαιρείται από την κατανάλωση σου τον επόμενο καιρό (έως και 20 χρόνια μπροστά). Δεν αφαιρείται όμως από τα λοιπά έξοδα (Δημοτικά Τέλη και ΕΡΤ), του μήνα.

No comments: