Η διατροφή που πρέπει να κάνει ένας Διαβητικός, είναι στην
πραγματικότητα αυτά που πρέπει να τρώμε ΟΛΟΙ μας.
Δείτε παρακάτω πως σχεδιάζουμε ένα υγιεινό πιάτο:
Το μισό περιέχει ΛΑΧΑΝΙΚΑ (η σαλάτα δηλαδή μπαίνει μέσα στο πιάτο).
Το ένα τέταρτο ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (υγιεινοί υδατάνθρακες είναι π.χ. λίγο μαύρο πολύσπορο ψωμί ή λίγο πλιγούρι ή λίγα μακαρόνια ολικής άλεσης),
και
Το άλλο ένα τέταρτο ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (π.χ. όσπρια, σόγια, αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι).
Όσο για τα ποτά, να προτιμάτε το ΝΕΡΟ.
Δεν αρκεί όμως μόνο ο σχεδιασμός του πιάτου. Πρέπει να
προσέξουμε και την ποσότητα. Προσπαθήστε να τρώτε μεν τρία κύρια γεύματα αλλά
να μην ξαναγεμίζετε το πιάτο σας.
Όσο για το πρωινό, ένα υγιεινό πρωινό είναι π.χ. ένα καθαρισμένο πράσινο μήλο (πιάνεται ως σαλάτα) κομμένο σε κομματάκια πασπαλισμένα με λίγη κανέλλα, με λίγο στραγγιστό γιαούρτι (πρωτείνη) με 2% λίπος και λίγο κουάκερ (υδατάνθρακας) από πάνω.
Να τρώτε φρούτα κάθε μέρα ως δεκατιανό (αλλά μην το
παρακάνετε και με αυτά, για παράδειγμα τρία φρούτα την ημέρα είναι αρκετά).
Κατά τα άλλα να αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα.
Μην ξεχνάτε επίσης να βάλετε την άσκηση στην ζωή σας (π.χ. περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα).
Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
https://argiriou.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html
No comments:
Post a Comment