12 June 2008

Πρωτότυπα ή αντίγραφα φάρμακα;


Σε όλη την Βόρεια Ευρώπη η συνταγογράφηση έχει προσανατολιστεί στα αντίγραφα γιατί ο Ασθενής, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, εξοικονομεί χρήματα χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.


Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ακόμη, καλώς ή κακώς, δυσπιστούμε για το κατά πόσο τα αντίγραφα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πιστά αντίγραφα και όχι ”αλεύρι”.


Φαντάζομαι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν (και παλαιότερα μάλλον υπήρχαν ακόμη περισσότερο) αρκετά αντίγραφα που περιέχουν και ”αλεύρι”. Υποψιάζομαι όμως ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοτύπων και οι φαρμακοποιοί μεγαλοποίησαν τα πράγματα μια και αυτό είναι προς όφελός τους. Από πού το εξάγω αυτό:


Ακούγοντας προσωπικά αντιπροσώπους μεγάλων εταιρειών, φαρμακοποιούς αλλά και συναδέλφους Ιατρούς να μιλούν για την ποιότητα των αντιγράφων στην Ελλάδα, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι πάνω από το μισό των αντιγράφων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ”αλεύρι”. Τον Νοέμβριο του 2006 διάβασα όμως στο BMJ ένα άρθρο (BMJ 2006;333:1090, 25 November), που το παραθέτω και κάτω. Εκεί γράφει ότι υπολογίζεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία το 1% των φαρμάκων που κυκλοφορούν είναι αλεύρι (fake drug ) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ρωσία υπολογίζεται ότι είναι 10%. Η Ελλάδα από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και διαφθοράς βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Για τον λόγο αυτό υπολογίζω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των φαρμάκων με ”αλεύρι”, είναι μονοψήφιος αριθμός.


Εδώ να πω ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακοποιοί αλλά και εμείς οι Ιατροί υπερτονίζουμε γενικά την αξία των φαρμάκων για την δημόσια Υγεία γιατί έτσι μας συμφέρει. Είναι όμως σημαντικότερο να επιδιώκουμε π.χ. την μείωση του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής και του αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό και την άνοδο του πνευματικού και βιοτικού μας επιπέδου από το να ποντάρουμε σε όλο και πιο ακριβά φάρμακα.


Παραθέτω και πάλι το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Τούντα για την ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:


Ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία μας από τον Π.Ο.Υ.




καθώς και το άρθρο του BMJ:


EU should strengthen protection against fake drugs, UK report says


6 comments:

yanis said...

Αργύρη όπως ξέρεις οι Βρεττανοί βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιούν φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα εφαρμόζοντας την συνταγογραφία της φαρμακευτικής ουσίας και μόνο. Έτσι κάθε χρόνο δημοπρατούν το φθηνότερο σκεύασμα, οι συνάδελφοι γράφουν amoxycillin και όχι Amoxil οι δε φαρμακοποιοί χορηγούν το σκεύασμα σε κοινά πλαστικά μπουκαλάκια σε ποσότητα ίση με τις μέρες θεραπείας. Είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα η πρακτική αυτή και θα φέρει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Argiriou Argirios said...

Συμφωνώ Γιάννη.
Ένα από τα βασικά μέτρα για να σηκώσουν κεφάλι τα ταμεία μας, είναι και ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης.

Anonymous said...

Αγαπητέ Αργύρη
Συμφωνώ με την άποψη σου για ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων και εξοικονόμηση μεγάλων ποσών από την χρήση των Generics. Υπάρχει πράγματι μια επίθεση στα φάρμακα της κατηγορίας διότι δεν μπορούν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες να δεχθούν το γεγονός ότι χάνουν την μερίδα του Λέοντος. Στην ευρώπη η διείσδυση φθάνει σε κάποιες χώρες το 89% στα Γενερικά (Generics)ενώ στην χώρα μας μόλις αγγίζει το 10%. Είναι άραγε οι υπόλοιποι τόσο αδαείς και μη ενημερωμένοι και εμείς τόσο ειδίμονες στο θέμα. Μήπως τελικά συμβαίνει το αντίθετο;

Argiriou Argirios said...

Έλα ντε, εμείς είμαστε οι έξυπνοι και όλοι οι άλλοι είναι οι βλάκες;

Περιηγητής said...

Όταν δεν θα υπάρχουν πλέον χρήματα για την σύνταξη μας, ίσως εκτιμήσουμε τις εταιρίες Γενοσίμων. Μήπως όμως είναι αργά;

Argiriou Argirios said...

Και εγώ αυτό φοβάμαι.