16 June 2013

Αφαίρεση τσιμπουριού. Με ποιό τρόπο; Δίνουμε αντιβίωση προφυλακτικά;


http://www.youtube.com/watch?v=0wotB38WrRY

http://www.youtube.com/watch?v=lntS2IrrUKk

Αν και γενικά δεν δίνω εύκολα αντιβιοτικά, είμαι απλόχερος στο να δίνω αντιβίωση σε ασθενή που τον τσίμπησε τσιμπούρι. Αυτό διότι υπάρχει και το βακτηρίδιο Borrelia Burgdoferi που μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού και να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά και άλλα προβλήματα στον ασθενή http://en.wikipedia.org/wiki/Borreliosis Η Νόσος Lyme. Η Νόσος Lyme ή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7 Βορρελίωση είναι πιο συχνή στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά υπάρχει και στη Νότια Ευρώπη. Η αντιβίωση που δίνω είναι Caps Amoxil 500 mg 1x3 για 10 ημέρες ή Tabl. Vibramycin (τότε που ακόμη κυκλοφορούσε στην πατρίδα μας) 100 mg 2x1 για 10 ημέρες. ([i]Στην Σουηδία ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δίνουν σαν αντιβίωση πρώτης εκλογής Πενικιλλίνη V δηλαδή το πάλαι ποτέ Ospen που όμως ούτε και αυτό υπάρχει πλέον στην Ελλάδα[/i]). Ενναλακτικά μπορεί κανείς να δώσει Αζιθρομυκίνη 500 mg x 1 για 10 ημέρες. Όταν δίνω κάποια αντιβίωση συνηθίζω πάντα να δίνω και κάποιο προβιοτικό π.χ. το Caps. Ultra-levure 250 mg 1x1 περίπου τριάντα λεπτά προ φαγητού, για όσες μέρες ο ασθενής παίρνει την αντιβίωση για να ελαττώσω τον κίνδυνο διάρροιας λόγω του αντιβιοτικού.
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=107

Οι, ως συνήθως, φλεγματικοί Σουηδοί παρόλο που η Νόσος του Lyme είναι πολύ πιο συνηθισμένη στην Σουηδία από ότι στην Ελλάδα προτείνουν να μη έχουμε σαν σύστημα να δίνουμε αντιβίωση σε ανεπίπλεκτα τσιμπήματα από τσιμπούρι εκτός και αν η κοκκινίλα περνά σε διάμετρο τα 2,8 cm. Προτείνουν στον ασθενή να ξανάρθει εάν η κοκκινίλα μεγαλώσει ή εάν ο ασθενής παρατηρήσει Νευρολογικά συμπώματα.
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=107

(Στην Σουηδία όμως γράφουν και αναλυτικό αρχείο για κάθε ασθενή που επισκέφτεται τον Ιατρό σε ένα Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο, οπότε ο επόμενος Ιατρός που θα συναντήσει ο Ασθενής, εάν επανέλθει, θα καταλάβει αμέσως για το τί πρόκειται και θα χορηγήσει τότε κατευθείαν την σωστή αντιβίωση, πράγμα που στην Ελλάδα δεν είναι σίγουρο).

Εκεί πάντως που η ένδειξη χορήγησης αντιβίωσης μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι, από σχετική γίνεται απόλυτη, είναι εάν δούμε το χαρακτηριστικό σημείο Βορρελίωσης του δέρματος με τους ομόκεντρους κύκλους που ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα ( http://en.wikipedia.org/wiki/Erythema_chronicum_migrans Erythema chronicum migrans ). Το μεταναστευτικό ερύθημα μπορεί να εμφανιστεί περίπου 1-4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι αλλά μπορεί κανείς να έχει προσβληθεί από Βορρελίωση και χωρίς να έχει υπάρξει μεταναστευτικό ερύθημα.

Δείτε και σχετική συζήτηση επί του θέματος εδώ:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4684.msg39830.html#msg39830

No comments: