06 September 2014

Να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, ναι. Να πετάμε χρήματα όπως να'ναι, όχι.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ζητούν να αυξηθούν ή να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι ήδη υψηλές τιμές των γενοσήμων και των αιματολογικών εξετάσεων στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι οι δημόσιες δαπάνες μας στην Υγεία ανά κάτοικο, είναι σχετικά χαμηλές.

Η απάντησή μου:

Όταν στην Ελλάδα το 30% των ανθρώπων είναι ανασφάλιστοι, τα γηροκομεία είναι ελάχιστα, οι νοσηλεύτριες στα Νοσοκομεία είναι κακοπληρωμένες και πάρα πολύ λίγες και οι Νευροχειρουργοί χειρουργούν στις εφημερίες τους για περίπου 4 Ευρώ την ώρα (για να δώσω ένα παράδειγμα του πόσο αμοίβεται η κλινική εργασία), επόμενο δεν είναι οι επίσημες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα να είναι χαμηλές; Δυστυχώς, οι επίσημες δαπάνες Υγείας είναι υψηλότατες για το επίπεδο Υγείας που παράγουν στην χώρα μας.

Το ότι οι δημόσιες δαπάνες Υγείας πρέπει να αυξηθούν δεν σημαίνει και το ότι πρέπει να πετάμε χρήματα όπως να' ναι.

Πρέπει να κάνουμε οικονομίες από εκεί που μπορούμε, για να μπορούμε να πληρώνουμε εκεί που πρέπει.

Και πάνω από όλα: Πρέπει να μάθουμε να επιβραβεύουμε πρώτα την αληθινή εργασία, και μετά το εμπόριο. Αλλιώς δημιουργούνται απίστευτες στρεβλώσεις όπως π.χ. ότι οι Μικροβιολόγοι στις Ελληνικές πόλεις είναι πιο πολλοί από τους Γενικούς Ιατρούς.

Δεν είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει 72 εκατομμύρια ευρώ για την κλινική εργασία, 700 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις και 2 δις για φάρμακα.

No comments: