24 September 2014

Είναι δίκαιο ο Εργαστηριακός να πληρώνεται στην εφημερία του, το ίδιο με τον Κλινικό Ιατρό;


Από κάποιους ακούς ότι δεν είναι δίκαιο να πληρώνονται το ίδιο γιατί ο Κλινικός δουλεύει στις εφημερίες πιο πολύ.

Από κάποιους άλλους πάλι ακούς ότι ναι είναι δίκαιο να πληρώνονται το ίδιο γιατί και ο μεν και ο δε, έχουν τελειώσει Ιατρική όπως επίσης και γιατί  έχουν κάνει αμφότεροι 5 χρόνια ειδικότητας.

Νομίζω ότι αν σε μία εφημερία έχουν εργαστεί πραγματικά τις ίδιες ώρες εργασίας, ο καθένας στον τομέα του, είναι δίκαιο να πληρωθούν το ίδιο.

Το σημαντικότερο όμως όταν πληρώνεται κανείς δεν πρέπει να είναι το πόσα χρόνια έχει σπουδάσει αλλά κυρίως το τι έργο παράγει τώρα. 
 
Κατά την γνώμη μου πρέπει να έχουν και οι μεν και οι δε, ένα κοινό βασικό μισθό και επίσης όταν είναι σε εφημερία να έχουν και μία κοινή βασική αποζημίωση ετοιμότητας.

Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να γράφει κανείς (είτε είναι Εργαστηριακός είτε Κλινικός Ιατρός) σε ένα χαρτάκι πόσες και ποιες ώρες δούλεψε πραγματικά κάθε νύχτα και φυσικά εκείνο τον χρόνο που εργάστηκε πραγματικά να τον αποζημιώνεται πολύ καλύτερα. Στο τέλος της εφημερίας τα περνά όλα αυτά σε μια συνολική αναφορά και τα στέλνει στο λογιστήριο του Νοσοκομείου. Μάλιστα προτείνω οι ώρες του 24ωρου να χωρίζονται σε ζώνες ανάλογα με το πόσο άβολες ώρες είναι, και να πληρώνεται κανείς καλύτερα όταν δουλεύει σε δύσκολες ώρες.

Αυτά δεν τα έχω βγάλει από το μυαλό μου. Τα είδα να εφαρμόζονται στην Σουηδία εδώ και δεκαετίες.

2 comments:

Mouzopoulos Dimitris said...

Ή σωστή ερώτηση είναι αν μπορεί να εφημερευσει ο κλινικός χωρίς τον εργαστηριακό. Πες μου μια σοβαρή χώρα είτε με μισθό είτε με συμβόλαιο στην οποία ο γενικός ιατρός αμοιβεταικαλυτερα από τον ακτινολογο

Anonymous said...

Φυσικα δεν ειναι δικαιο να πληρωνονται το ιδιο.
εκτος του οτι ειναι γνωστο πως οι χειρουργοι δουλευουν 24 ωρες στην εφημερια ενω οι μικροβιολογοι χωριζουν την εφημερια σε 3 8ωρα και τις υπολοιπες ωρες ειναι σπιτι (αλλα τις πληρωνονται κανονικα!), πρεπει να δουμε και το ποσο δυσκολη σουλεια κανει ο καθενας. οι χειρουργοι εχουν ανχος , κινδυνο να κολησουν aids και οχι μονο (στα επειγοντα χειρουργεις χωρις να ξερεις αν ο ασθενης εχει aids ηπατιτιδα κτλ) και εχουν κουραστει πολυ περισσοτερο απο τους μικροβιολογους.