26 September 2014

Μπούσουλας για να να κάνουμε διαφορική διάγνωση μεταξύ των διαφόρων λοιμώξεων.

Έχουμε έναν ασθενή με πυρετό, ο οποίος πυρετός είναι συνήθως σημάδι λοίμωξης.

Που είναι όμως εντοπισμένη αυτή η λοίμωξη;

Στον δυτικό κόσμο, η μεγάλη πλειοψηφία των λοιμώξεων είναι εντοπισμένες 
είται στο Ανώτερο Αναπνευστικό Σύστημα 
είτε στο Ουροποιητικό σύστημα.

Ρωτώντας για συμπτώματα του ασθενούς παίρνουμε πληροφορίες που συχνά αρκούν για να καταλάβουμε αν πρόκειται για λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή αν πρόκειται για λοίμωξη του Ουροποιητικού. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να έχει π.χ. βήχα, φλέματα ή πονόλεμο. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε συνήθως στο ιστορικό συχνοουρία αλλά και τσουξίματα κατά την ούρηση.

Η φυσική εξέταση είναι επίσης χρήσιμη. Αν δούμε π.χ. κόκκινο λαιμό μπορεί να πρόκειται για αμυγκαλίτιδα,αν ακούσουμε παθολογικά ευρήματα κατά την ακρόαση μπορεί να πρόκειται για πνευμονία. Αν πονά κατά την ψηλάφιση πάνω από την ουροδόχο κύστη πιθανώς να είναι ουρολοίμωξη ενώ αν πονά κατά την ψηλάφιση πάνω από κάποιο νεφρό σε συνδυασμό με πυρετό μπορεί να είναι Πυελονεφρίτιδα.

Από κει και πέρα, παρακλινικές εξετάσεις όπως η Γενική Ούρων (και αν αυτή είναι θετική) η Καλλιέργεια και το Αντιβιόγραμμα μπορούν να να μας βοηθήσουν να πιστοποιήσουμε μια ουρολοίμωξη. Αντίστοιχα ένα φαρυγγικό επίχρισμα μπορεί να βοηθήσει να πιστοποιήσουμε μια αμυγδαλίτιδα ενώ μια ακτινογραφία θώρακος μια πνευμονία.

Αν τελικά ο πυρετός δεν έχει ως βάση το αναπνευστικό ή το ουροποιητικό σύστημα, τότε αρχίζουν τα δύσκολα για το Γιατρό γιατί υπάρχουν ένα σωρό σπάνιες μεν, υπαρκτές δε, αιτίες για πυρετό. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...


No comments: