19 February 2008

Η ψηλάφηση.


Ένα μέρος της φυσικής εξέτασης του Ασθενούς είναι και η ψηλάφηση. Η ψηλάφηση δεν είναι και τόσο απλό πράγμα. Είναι ουσιαστικά η μόνη στιγμή που τα χέρια του Ιατρού ακουμπούν με κάποια διάρκεια το σώμα του Ασθενή. Υπάρχει στην διαδικασία της ψηλάφησης κάτι που δεν το γράφουν τα πιο πολλά βιβλία τα σχετικά με το θέμα:

Όταν ψηλαφείς τον Ασθενή πρέπει να είσαι εκείνη την στιγμή συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Πρέπει ακόμη να έχεις ηρεμία, σιγουριά, αυτοπεποίθηση ακόμη και αισιοδοξία.

Ακούγεται τρελό και όμως το πιστεύω, γιατί το έχω νιώσει σαν Ασθενής, ότι αυτά τα συναισθήματα μπορούν να περάσουν σε μεγάλο βαθμό από τα χέρια του Ιατρού μέσα στο σώμα του Ασθενούς.

Με το θέμα του πώς η σωματική εξέταση επηρέαζει την ψυχολογία του Ασθενούς έχει ασχοληθεί και ένας σημαντικός σύγχρονος Σουηδός Γενικός Ιατρός: ο Carl Edvard Rudebeck από την Ιατρική Σχολή του Linkoping. Με το ίδιο θέμα έχει ασχοληθεί επίσης και ο Αμερικανός Ιατρός Abraham Verghese, δείτε εδώ και την σχετική ομιλία του A doctor's touch: https://www.ted.com/talks/abraham_verghese_a_doctor_s_touch

Είναι σημαντικό επίσης να έχεις αποσυνδέσει σαν Ιατρός από την όλη διαδικασία κάθε είδος σεξουαλικής σκέψης. Θυμάμαι έναν έμπειρο ορθοπεδικό στην Σουηδία που μας έλεγε: Μπορείς κατά την εξέταση να πιάσεις μια γυναίκα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός της χωρίς να την κάνεις να αισθανθεί παράξενα, αρκεί την στιγμή εκείνη να σκέφτεσαι σαν Ιατρός και όχι σαν άνδρας.

No comments: