23 February 2008

Αυτονομείται ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ.

Xρ. Kοψινη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.2.2008

Tην αυτονόμηση του κλάδου υγείας του IKA και ειδικότερα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, από τον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του IKA, κ. Γ. Mέργος μιλώντας στο ελληνοβρετανικό και εμπορικό επιμελητήριο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε κλάδος θα έχει τις δικές του, διοικητικές, οικονομικές και λειτουργικές υπηρεσίες, θα λειτουργεί με ανεξάρτητο προϋπολογισμό με ετήσιους στόχους και χωριστή χρηματοδότηση.
Διαφοροποίηση θα επέλθει και στο προσωπικό, αφού ο κλάδος υγείας θα αποκτήσει, το δικό του εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό, το οποίο σήμερα ανήκει στις διοικητικές μονάδες του ΙΚΑ, καθώς και νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό, που σήμερα είναι ανεπαρκές. Πάντως, για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η αυτονόμηση του κλάδου υγείας πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το IKA αποτελεί ένα δεύτερο μικρότερο EΣY. Διαθέτει 364 μονάδες υγείας που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη (εκ των οποίων 120 με περισσότερους από 100 γιατρούς), 24 μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, 9 σταθμούς πρώτων βοηθειών και 5 νοσοκομεία. Στις μονάδες αυτές εργάζονται 8.500 γιατροί, 4.000 υγειονομικοί και 1.000 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ εξυπηρετούνται καθημερινά πάνω από 100.000 ασθενείς. Εχει συμβάσεις με όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και ιδιωτικά εργαστήρια.
Δαπάνες 660 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το 2008 οι δαπάνες για πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ (δηλαδή 100 ευρώ) κατά ασφαλισμένο. Από αυτό το ποσό οι κυριότερες δαπάνες αφορούν τη μισθοδοσία προσωπικού, γιατρών και υγειονομικών υπαλλήλων, τις πληρωμές για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, και τις πληρωμές για αμοιβές υγειονομικών με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. H φαρμακευτική δαπάνη φτάνει το ποσό του 1,85 δισ. ευρώ (ή 300 ευρώ) κατά ασφαλισμένο) και η νοσοκομειακή (1,2 δισ. ευρώ ή 200 ευρώ) κατά ασφαλισμένο), με το μεγαλύτερο μέρος τις δαπάνες νοσηλείας.
Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών του Ιδρύματος για τον κλάδο υγείας είναι, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα υψηλός (φτάνει και το 10%), υπονομεύοντας τη μακροχρόνια βιωσιμότητα, όχι μόνο του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και συνολικά του ΙΚΑ.
Υπηρεσίες και σε άλλους
Eπίσης, ο αυτοτελής οργανωτικά κλάδος υγείας του ΙΚΑ θα προσφέρει στο εξής υπηρεσίες και σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, με βάση το δημόσιο τιμολόγιο και την κάλυψη της δαπάνης είτε από το Ταμείο τους είτε από τον Δημόσιο Προϋπολογισμό. Oι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο διοικητής θα μπορούν (με τους ισχύοντες όρους και το δημόσιο τιμολόγιο να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία), με χρηματοδότηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κλάδος ασφάλισης). O κ. Mέργος επιβεβαίωσε ότι προχωρά η ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων που αγοράζουν υπηρεσίες υγείας, και υποστήριξε τη δημιουργία αυτόνομων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, και τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον ασφαλιστικό στα Ταμεία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_23/02/2008_260343

No comments: