28 March 2008

Ομάδες Balint.


Ο Bálint ήταν ένας Γιατρός από την Ουγγαρία του οποίου και ο πατέρας ήταν Γιατρός και μάλιστα Γενικός Ιατρός. Ο Βalint έγινε σιγά - σιγά Ψυχίατρος και με τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στην Αγγλία.
Τον Βalint τον απασχόλησε πολύ το γεγονός ότι οι Γενικοί Ιατροί συχνά αισθάνονται περισσότερο μόνοι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, σε σχέση με τους Ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων. Αυτό λόγω της φύσης της Γενικής Ιατρικής: Οι Ιατροί των άλλων ειδικοτήτων μπορούν να ανταλλάσουν συνέχεια απόψεις κατά την διάρκεια π.χ. του Ιατρικού Γύρου στο Νοσοκομείο ή μετά όταν πηγαίνουν για γραφική εργασία. Αντίθετα ο Γενικός Ιατρός εργάζεται συχνά μόνος του χωρίς άλλους Ιατρούς κοντά του.
Έτσι ο Βalint είχε την ιδέα να φτιάξει τις λεγόμενες ομάδες Βalint (Βalint groups). Αυτές οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από 5-7 Γενικούς Ιατρούς και κάποιον συντονιστή (Ιατρό ή από άλλο επάγγελμα Υγείας που έχει όμως ασχοληθεί κάπως περισσότερο με το ζήτημα λειτουργίας των ομάδων Βalint). Η ομάδα συναντιέται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως μια φορά των μήνα) για περίπου 2-3 ώρες την κάθε φορά. Τα μέλη της ομάδας κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και ένας - ένας διηγείται στους άλλους κάποιο περιστατικό ασθενούς που είχε τον τελευταίο μήνα και ο οποίος ήταν κουραστικός (όχι τόσο από Ιατρικής όσο κυρίως από ψυχολογικής απόψεως). Οι άλλοι συνάδελφοι ακούν το περιστατικό, και μετά ένας – ένας λεν σύντομα την άποψη τους για το ζήτημα. Ο συντονιστής φροντίζει ώστε ο χρόνος να καταμερίζεται όσο το δυνατόν ισόποσα και η συζήτηση να μην παρεκτρέπεται σε άλλα θέματα. Μεγάλη σημασία δίνεται στο να διατηρείται η ανωνυμία των ασθενών οι οποίοι συζητούνται. Οι ομάδες αυτές συνεχίζουν μερικές φορές για χρόνια, τα μέλη τους αλληλοστηρίζονται ψυχολογικά στην άσκηση του επαγγέλματος, και ασθενείς που φαίνονται κουραστικοί γίνονται ξαφνικά ενδιαφέροντες!
Στην Σουηδία οι ομάδες Βalint θεωρούνται τόσο χρήσιμες για την ευεξία των Γενικών Ιατρών που οι συναντήσεις αυτές επιτρέπεται να γίνονται κατά την διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους.

Οι ομάδες Balint ναι μεν πρωτοξεκίνησαν για Γενικούς Ιατρούς, αλλά τώρα πια τις χρησιμοποιούν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες στον τομέα της Υγείας.
Ψάχνοντας μάλιστα στο διαδίκτυο για ομάδες Balint στην Ελλάδα, έπεσα σε μια ιστοσελίδα που υποδηλώνει ότι ομάδα Βalint υπάρχει, ή τουλάχιστον υπήρχε, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο στην Αθήνα και συμμετείχαν εκεί και άλλοι, μη Ιατροί:http://www.iatrotek.org/ioArt.asp?id=16606

Ο Δημήτρης Κουναλάκης σε ένα διαδικτυακό φόρουμ Ελλήνων Γενικών Ιατρών είχε διατυπώσει την ιδέα να κάνουμε ομάδες Βalint στην Ελλάδα που να συναντιούνται μέσω του διαδικτύου την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και μου φαίνεται πρωτοποριακή όχι μόνο για Ελληνικά αλλά και για Παγκόσμια δεδομένα. Εγώ προσωπικά θα ενδιαφερόμουν να συμμετάσχω σε μια τέτοια ομάδα. Παραθέτω παρακάτω ένα link με συνδέσμους σχετικά με τις ομάδες Βalint:http://www.balintinternational.com/links.html

No comments: