19 March 2014

Οι ελεγκτές Ιατροί δεν πρέπει να είναι ιεραρχικά και επιστημονικά χαμηλότερα από τους ελεγχόμενους.

Απόσπασμα του συνάδελφου Γενικού Ιατρού Δημήτρη Μιχάλη σχετικά με τους ελεγκτές Iατρούς:

Στη ζώνη ευθύνης μου δεν δέχτηκα να οριστούν γιατροί Π.Ι. ως ελεγκτές, αλλά μόνο μέσα στο Κ.Υ.
Σε περιοχές που το Κ.Υ. είναι σχετικά προσβάσιμο, δε βλέπω το λόγο. Στα Πατήσια που μένω εγώ ο ΟΓΑ πρέπει να βάλει ελεγκτή γιατί «που να πάω? πώς? μισή ώρα πιο εκεί που είναι ο ελεγκτής»?
Ας μη τα θέλουμε όλα στο πιάτο γιατί έτσι ξεχειλώνει πολύ το πράγμα και δημιουργεί το έδαφος για επίταση φαινομένων ανευθυνότητας ή και δόλου.

Θες να σου πω και κάτι άλλο? Είναι τουλάχιστον αντιεπαγγελματικό, αλλά και σαφώς αντιεπιστημονικό και παντελώς έξω από ορθολογική ταχτική το να ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε γιατρούς που ιεραρχικά και επιστημονικά –κατά τεκμήριο- βρίσκονται σε χαμηλότερη βαθμίδα από αυτόν που ελέγχουν. Για αυτό το λόγο και δεν επέτρεψα ως συντονιστής ειδικευομένων Γ.Ι. να χρησιμοποιηθούν ειδικευόμενοι που επόπτευα για το έργο αυτό, όπως και γιατροί των Π.Ι. ευθύνης μας.

Αυτά μόνο σε χώρες ¨οργανωμένες¨, όπως η Ελ τα βλέπεις. Το θεωρώ μάλιστα τόσο σημαντικό -από πλευράς «πολιτισμού» και εφαρμογής των αυτονόητων- που πιστεύω πως αν αυτό το δω να αλλάζει, ίσως αρχίσω να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα.

Θα συμφωνήσω μόνο για τις περιπτώσεις δύσκολης επικοινωνίας Π.Ι. με Κ.Υ. (όπως κυρίως μερικές νησιωτικές περιοχές). Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εκτιμάται κατά περίπτωση το θέμα και να υπάρχει η δυνατότητα σφραγίδας στο Π.Ι.
Στη Μακεδονία (που την έχω γυρίσει όλη πλείστες φορές) δεν μου φαίνεται πως συντρέχει πραγματικός λόγος θεωρήσεων στα Π.Ι.


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1623.msg10612.html#msg10612

No comments: