27 March 2014

Τι έμαθα από φαρμακευτικό αντιπρόσωπο της NovoNordisk.

Μίλησα σήμερα με φαρμακευτικό αντιπρόσωπο της Novonordisk και μου είπε κάποια πράγματα που νομίζω ότι είναι χρήσιμα:

Την Protaphane εκτός από το κλασικό σχήμα, δηλαδή μία ένεση πριν τον βραδινό ύπνο, μπορεί να την δώσει κανείς σε δύο δόσεις μέσα στο 24ωρο. Τότε δίνει συνήθως κανείς το 60% της συνολικής δόσης της Protaphane το πρωί και το 40% το βράδυ. Συχνά συνδυάζει κανείς την Protaphane και με δισκία.

Μαζί με την νυχτερινή δόση της Protaphane αλλά και οποιασδήποτε άλλης ινσουλίνης πχ της Levemir ο αντιπρόσωπος προτείνει να πίνει ο ασθενής και λίγο γάλα, ή να τρώει 2 φρυγανιές ολικής ή κάποιο φρούτο γιατί τότε μειώνεται ο κίνδυνος για νυχτερινές υπογλυκαιμίες. Σε ερώτησή μου πώς καταλαβαίνει κανείς μια νυχτερινή υπογλυκαιμία μου είπε ότι ένα σημάδι μπορεί να είναι ένα ασυνήθιστα, για τον ασθενή, ψηλό σάκχαρο νηστείας το πρωί (αντιδραστική υπεργλυκαιμία).

Ένα εναλλακτικό σχήμα για αυτούς που δεν θέλουν να ανεβάσουν το κόστος της ινσουλίνης (δηλαδή για αυτούς που δεν θέλουν να πάνε σε Lantus ή Levemir για αυτό τον λόγο είναι να δοκιμάσει κανείς NovoMix 30 πρωί και βράδυ αμέσως πριν το γεύμα. Σε περίπτωση που χρειαστεί μπορεί να προσθέσει κανείς και μια γρήγορη ινσουλίνη πριν το μεσημεριανό γεύμα και τότε έχει κανείς εντατικοποιημένο σχήμα με ένα όμως μικρότερο τσίμπημα το 24ωρο. Τέτοιο σχήμα όμως είναι καλό κυρίως για ηλικιωμένα άτομα που έχουν σταθερές συνήθειες.

No comments: