27 December 2014

Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού που παίζεται με τα φάρμακα στην Ελλάδα.

Απόσπασμα από κείμενο του συνάδελφου Δημήτρη Κουναλάκη σε άλλο μέρος του φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που συμπυκνώνει κατά την γνώμη μου πολύ καλά, το τι παιχνίδι παίζεται με τα φάρμακα στην Ελλάδα:


Πολλά πρωτότυπα και εκτός πατέντας παλαιά φάρμακα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά, πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, έως προκλητικά χαμηλές τιμές, στην Ελλάδα με άμεσο αποτέλεσμα την εξαφάνιση τους από την αγορά (με τις λεγόμενες ''παράλληλες εξαγωγές''. Δηλαδή κάποιοι μεσάζοντες εξάγουν φάρμακα που στην Ελλάδα είναι φτηνότερα και πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη). Την ίδια στιγμή τα περισσότερα γενόσημα είναι δυο και τρεις φορές ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες στην ΕΕ.

Αυτό έχει ένα στόχο: Την στροφή σε καινούργια πιο ακριβά και όχι πιο αποτελεσματικά φάρμακα που έχουν επίσης πανάκριβα γενόσημα.

Και επειδή το θέμα των πανάκριβων γενοσήμων έχει πάρει δημοσιότητα, κάποιοι άσχετοι ή/και πουλημένοι δημοσιογράφοι βγάζουν τέτοια άρθρα......που εμφανίζουν δήθεν ότι τα φάρμακα είναι πολύ φτηνα στην Ελλάδα και διατυμπανίζουν αυτές τις τεχνητές ελλείψεις, αντί να διατυμπανίσουν ότι κάποιοι υπεύθυνοι για την έκδοση των τιμών των φαρμάκων πρέπει να μπουν σε εφεδρεία και να ασχοληθεί μαζί τους άμεσα η εφορία ξεκινώντας από ένα άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3996.msg32888.html#msg32888

1 comment:

Argiriou Argirios said...

Μήπως είναι πρωταίτιος το ίδιο το Ελληνικό κράτος που δίνει στα βασικά και ήδη φθηνά φάρμακα εξευτελιστικές τιμές; :

10/12/2014

Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΦ στα ψευδεπίγραφα φάρμακα που κατασχέθηκαν στη Βάρη
Τα κατασχεθέντα φάρμακα προορίζονταν για εξαγωγές και ανάμεσά τους βρέθηκαν πολλά σκευάσματα, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Δεν εντοπίστηκαν πλαστά σκευάσματα στην μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, η οποία κατασχέθηκε σε αποθήκη σπιτιού στη Βάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα φάρμακα ήταν μεν γνήσια, αλλά δεν έφεραν τα νόμιμα παραστατικά, ενώ πολλά δεν είχαν κουπόνια.
Ορισμένα από τα “ψευδεπίγραφα” σκευάσματα, είχαν κλαπεί από νοσοκομεία ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και άλλα είχαν αγοραστεί από φαρμακεία.
Προορίζονταν για εξαγωγές, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν πολλά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά και έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης (φωτό) έχει δώσει εντολή να συμβάλλουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού στην έρευνα που διενεργεί η οικονομική αστυνομία.
Τα κλιμάκια του ΕΟΦ διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες αποθήκευσης των εν λόγω φαρμάκων ήταν άθλιες και πως σκευάσματα που χρειάζονταν ψυγείο, φυλάσσονταν σε απλά ράφια και σε κακές συνθήκες υγιεινής.
Νοθεία
Την Κυριακή, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Έλληνες, έναν 41χρονο και μία 39χρονη, στο σπίτι των οποίων εντοπίστηκαν τα φάρμακα, αξίας 22.707 ευρώ.
Σε βάρος τους, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για νοθεία, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν συνολικά 2.051 συσκευασίες φαρμάκων, που περιείχαν 150.947 δισκία και φιαλίδια, από περίπου 67 διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.
Δ.Κ.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/29317/ti-edeixan-oi-elegxoi-toy-eof-sta-psevdepigrafa-farmaka-poy-vrethikan-sti-vari.html