28 September 2015

Λίστα συνιστώμενων φαρμάκων από το Σουηδικό κράτος, για το 2015.

Στη Σουηδία το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Ένα μικρότερο μέρος πηγαίνει στην κεντρική κυβέρνηση στην Στοκχόλμη, η οποία αναδιανέμει τα χρήματα αυτά σε όλη την επικράτεια αναλόγως των προτεραιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Η χώρα είναι μοιρασμένη σε 23 νομούς. Ο κάθε νομός είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του (λειτουργία Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, πληρωμές Ιατρών και υπόλοιπου Προσωπικού).


Ο νομός επιβαρύνεται επίσης για το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων του. Ο κάθε νομός βγάζει τις δικές του προτάσεις (λίγο ή πολύ δεσμευτικές) προς τους Ιατρούς που εργάζονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του (εντός και εκτός Νοσοκομείων), για το ποια φάρμακα θεωρούνται ότι έχουν την πιο ευνοική σχέση κόστους / αποτελεσματικότητος. Αυτά τα φάρμακα εκδίδονται υπό την μορφή μιας λίστας φαρμάκων και είναι περίπου η ίδια σε όλη την Σουηδία με μικρές διαφορές από νομό σε νομό. Η λίστα αυτή ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και ισχύει και για τους Γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τους Νοσοκομειακούς. Εδώ και καιρό η Σουηδία είναι προσανατολισμένη κατά κύριο λόγο σε γενερικά σκευάσματα.

Η λίστα του Νομού της Στοκχόλμης (η Kloka listan στα Σουηδικά ή The Wise List στα Αγγλικά που στα Ελληνικά θα την μεταφράζαμε ίσως, ως "Η Σοφή Λίστα") του 2015 υπάρχει πλέον και στα Αγγλικά!

Δεν είναι και μικρή γιατί σε αντίθεση με παρόμοιες λίστες άλλων Σουηδικών νομών διανθίζεται και με επεξηγήσεις και σχόλια. Αξίζει όμως οι Ιατροί να την εκτυπώσουν και να την ξεκοκαλίσουν.

www.janusinfo.se/In-English/The-Wise-List-2015-in-English/


Αργύρης Αργυρίου
Γενικός Ιατρός
Καβάλα.
www.argiriou.se

No comments: