04 January 2015

Πόσα ευρώ κοστίζει η συνταγογράφησή σου ανά εργάσιμη ημέρα;



Το παρακάτω το δημοσίευσα στο Φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις 18/02/2010 τότε που ακόμη δεν είχαμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επιτέλους. Πήρα απάντηση σε κάτι που το σκεφτόμουνα αρκετά τον τελευταίο καιρό.
Συγκεκριμένα: Πόσα ευρώ κοστίζει η συνταγογράφησή ενός μέσου Έλληνα Ιατρού  ανά ημέρα.

Στην προκήρυξη (από τις  αρχές του 2010), που επισυνάπτω παρακάτω, από το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται ότι το μέσο κόστος συνταγής είναι 100 ευρώ.

Άρα εγώ που στην λίστα μου στο ΙΚΑ, μου έχουν συνήθως 25 άτομα (+ καμιά 10 άτομα που έρχονται σαν σφήνες),  (+ καμιά 10 στο ιδιωτικό Ιατρείο) δηλαδή γύρω στα 45 άτομα την ημέρα (που τα περισσότερα ζητούν και τελικά παίρνουν συνταγή), τότε πρέπει να γράφω φάρμακα για περίπου 4.000 ευρώ ανά ημέρα, ίσως και παραπάνω.

Το τι κοστίζει μια μέση συνταγή κάθε χρονιά, θα έπρεπε να το διδάσκεται και ο τελευταίος φοιτητής Ιατρικής πριν βγει στην αγορά εργασίας (για να μη μιλήσουμε για τους εν ενεργεία Ιατρούς), για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα φάρμακα δεν έχουν μόνο θεραπευτική αλλά και οικονομική αξία. Και ότι δεν είμαστε μόνο θεράποντες Ιατροί αλλά και διαχειριστές του Δημοσίου Χρήματος όσο λίγοι επαγγελματίες στην κοινωνία.

(να τονιστεί ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν συμπεριλάβαμε τα εργαστηριακά που παραγγέλνουμε και τις άλλες παρακλινικές εξετάσεις).

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1512.msg9820.html#msg9820


No comments: