02 January 2015

Γιατροί ή ντίλερ φαρμάκων;


Το παρακάτω είναι κείμενο του συναδέλφου, Γενικού Ιατρού Δημήτρη Μακρέα που εργάζεται σε Περιφερειακό Ιατρείο του ΕΣΥ και δημοσιεύθηκε στο Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις 15/02/2010.


Ξεκινώ από το δεδομένο ότι όλοι λίγο πολύ είμαστε ντίλερ φαρμάκων. Αυτή είναι η σύγχρονη ιατρική, αυτή μάθαμε , με αυτή πορευόμαστε.
Κάποιοι προσπαθούν να σκέφτονται πρώτα ως θεραπευτές και να χειρίζονται αναλόγως τα φάρμακα.
Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ταιριάξουν τους ασθενείς στα φάρμακα που θέλουν να σπρώξουν.
Είμαι απίστευτα εκνευρισμένος τις τελευταίες μέρες. Επέστρεψα από άδεια ανατροφής μετά από τρεις μήνες και τραβάω τα μαλλιά μου. Αφήνω κατά μέρος τη έλλειψη σεβασμού απέναντι στον κόπο που έχω καταβάλλει πέντε χρόνια στο Π.Ι. Η δουλειά μου σίγουρα ούτε πρωτοποριακή είναι, ούτε ιδιαίτερη .Τα στοιχειώδη προσπαθώ και δεν τα καταφέρνω πάντα. Τουλάχιστον στο ιατρείο υπάρχουν 800 κάρτες υγείας που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί! Επέστρεψα και ανακάλυψα ότι η μία «συνάδελφος» που με αντικαθιστούσε-ευχαριστώ την έτερη- επιδόθηκε σε άνευ όρων, λογικής , δεοντολογίας, επιστήμης ,ντίλινγκ  ετικετών φαρμάκων . Τι να πρωτομαζέψω ? Τις πραζόλες( απαραίτητες μαζί με αντιβίωση αλλά και σε κάθε άνθρωπο που λαμβάνει πάνω από δύο φάρμακα!), τις καρνιτίνες (απαραίτητες παντού και πάντα!), τα διφοσφωνικά μετά από μέτρηση στο ιατρείο από τη φτέρνα, τους επίδοξους Ποπάυ ( σίδηρος με 46 αιματοκρίτη και 150 φεριτίνη!), τις στατίνες χωρίς κανένα επανέλεγχο , τις σαρτάνες που αντικατέστησαν όλους τους ΑΜΕΑ κατά προτίμηση μαζί με αμιλοδιπίνη, τις  βιλδαγλιπτίνες που σάρωσαν μαζί με σουλφονυλουρίες  και ινσουλίνη……
Και όταν οι άνθρωποι αντιδρούσαν στις αλλαγές?
-Αυτό που σας δίνω είναι καλύτερο!
-Αυτό που παίρνετε βγήκε από τη λίστα!
-Αυτό το φάρμακο είναι επικίνδυνο!
-Αυτό που παίρνατε σταμάτησε να κυκλοφορεί!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα! Στο ιατρείο βρισκόταν μαζί με τη γιατρό και γραμματέας που έγραφε τα φάρμακα χωρίς καμία σχέση με το ΚΥ ή το ΠΙ ή έστω το Δήμο. Ιατρικό απόρρητο……Τι είναι αυτό? Η δουλειά να βγαίνει.
Να μην ξεχάσουμε και τις παραπομπές στον ιδιώτη ΓΙ-σύζυγο , που έχει και καλά μηχανήματα!!! 
Πως μπορώ να συμπεριφερθώ «συναδελφικά»? Πρέπει?
Να συμμαζέψω  απλώς την κατάσταση κα να δώσω τόπο στην οργή?
Μέχρι σήμερα προσπαθούσα -όταν στη θεραπεία ανθρώπων εμπλέκονταν και άλλοι-να κατανοήσω τη θεραπευτική λογική του συναδέλφου που εμπλεκόταν. Όταν έκρινα ότι υπήρχε λογική, ακόμα και αν είχα επιμέρους διαφωνίες έδινα χρόνο και έδειχνα κατανόηση. Τώρα τι να κάνω, αντιμέτωπος για πρώτη φορά στην καριέρα μου, με ένα τέτοιο ανελέητο και απροκάλυπτο ντίλινγκ? Πρέπει να σεβαστώ έναν  άνθρωπο που δε σεβάστηκε ούτε εμένα ούτε τους ασθενείς?
Ειλικρινά θα ήθελα τη γνώμη σας.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1505.msg9755.html#msg9755

No comments: