03 January 2015

Μια υποδειγματική ημερίδα.


Το παρακάτω το δημοσίευσα στο Φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις 20/02/2010. Το αναδημοσιεύω και στο blog μου σχεδόν 5 χρόνια μετά γιατί μέσα σε αυτό το κειμενάκι περιγράφω ουσιαστικά ποια κριτήρια πιστεύω ότι πρέπει να τηρούνται για να αποκαλέσει κανείς μια ημερίδα υποδειγματική.

Σήμερα παραβρέθηκα στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης σε μια κατά την γνώμη μου υποδειγματική ημερίδα που την οργάνωσε το περιφερικό τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΛΕΓΕΙΑ υπό την αιγίδα του Δήμου Χρυσούπολης. Το θέμα ήταν ο Μητρικός Θηλασμός.

Γιατί λέω ότι ήταν υποδειγματική;

Πρώτον δεν την σπόνσαρε καμιά φαρμακευτική εταιρεία.

Δεύτερον γιατί οι διοργανωτές και οι εισηγητές δεν είχαν οικονομικό συμφέρον από το θέμα της συζήτησης. Δεν είχαν δηλαδή αυτό που στα Αγγλικά λέγεται conflict of interest. Ήταν ένας δημόσιος Ιατρός και Μαίες που μιλούσαν για την ανωτερότητα του μητρικού θηλασμού σε σχέση με τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος, και προτείνανε ένα σωρό ,άγνωστες σε μας, τεχνικές για βοηθήσουμε τις μανάδες να θηλάζουν τα μωρά τους. Τους εκτίμησα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ενώ αυτοί αγωνίζονται να κάνουν πράξη πράγματα που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, άλλοι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα (ιδιώτες αλλά και δημόσιοι) βγάζουν λεφτά από το να πλασάρουν στις μανάδες υποκατάστατα γάλακτος χωρίς να συντρέχει λόγος για το μωρό και την μαμά, τουναντίον.

Δεν χρειάζεται να έχεις σώνει και καλά φαρμακευτική εταιρεία ή εταιρείες από πίσω σου για να κάνεις μια ημερίδα. Αρκεί μια αίθουσα ενός Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου που έτσι και αλλιώς την δίνουν δωρεάν και μεράκι από την μεριά των ομιλητών αλλά και των συμμετεχόντων. Τότε η ημερίδα παίρνει πολύ περισσότερο κύρος στα μάτια μου.

No comments: