04 January 2015

Ανάδραση (feedback) στην συνταγογράφηση και όχι μόνο.


Είχα διαβάσει κάπου ότι ανακαλύφτηκε πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μην υπερβαίνουν οι οδηγοί τα όρια ταχύτητας δεν είναι ούτε οι απαγορευτικές πινακίδες ούτε οι τροχονόμοι, ούτε τα πρόστιμα. Είναι αυτές οι φωτεινές ηλεκτρονικές οθόνες που βλέπουμε μερικές φορές στον δρόμο οι οποίες μετρούν από μακριά και μας δείχνουν την ταχύτητα μας εκείνη την στιγμή. Τότε οι οδηγοί για ένα ανεξήγητο λόγο κόβουμε από μόνοι μας ταχύτητα συμμορφωνόμαστε και έτσι γλυτώνουμε και τα πρόστιμα αλλά κάνουμε και πιο εύκολη και ασφαλή την ζωή των άλλων. Το μόνο μειονέκτημα αυτών των φωτεινών οθονών είναι ότι είναι ακριβές, αλλά τα βγάζουν τα λεφτά τους.

Κατά παρόμοιο τρόπο πιστεύω ότι ένα μοντέρνο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης πρέπει απαραίτητα να έχει τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε στο τέλος του κάθε μήνα να καταγράφει και να στέλνει σε κάθε ιατρό αναλυτικά, τα έξοδα που αυτός ο Ιατρός δημιούργησε στο ταμείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος μέσω της συνταγογράφησης. Να δείχνει επίσης στον ιατρό τον μέσο όρο των εξόδων που δημιούργησαν οι άλλοι Ιατροί της ίδιας ειδικότητας.

Επίσης: Aν σε κάθε απάντηση από εργαστηριακές και άλλες παρακλινικές εξετάσεις που έχουμε παραγγείλει, έγραφε (όπως είδα να κάνουν στην Σουηδία) κάτω από το πόρισμα και το πόσο κοστίσανε αυτές οι εξετάσεις, τότε πιστεύω ότι οι Ιατροί από μόνοι μας θα παραγγέλναμε τις εξετάσεις αυτές με περισσότερη σύνεση.

No comments: