21 February 2013

Διάλυμα για εξωτερική ωτίτιδα και για είσφρυση όνυχος.


                                                                               

Acide Borique                                    1,5

Spiritus Vini                                       30,0
Hydrogen Peroxyde  3%                    20,0

mf solution.


Το φτιάχνουν στο φαρμακείο Ευσταθίου. Κοστίζει περίπου 15 ευρώ.

Το παραγγέλνει ο Ολιστικός Ιατρός Θωμάς Χρηστίδης που είναι επίσης και ΩΡΛ στην Γλυφάδα τηλέφωνο 210 89 43 331.

Με τον ίδιο τον κύριο Χρηστίδη που μίλησα τηλεφωνικά (ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν πολύ φιλικός)  μου πρότεινε να φτιάχνω το διάλυμα αυτό ως εξής:


Acide Borique                                                                                                                            3 gr
Spiritus Vini  (= οινόπνευμα, συνήθως αρκεί το 70%)                                                         60 ml
Hydrogen Peroxyde (=οξυζενέ) 3%                                                                                       40 ml
   
οπότε ο φαρμακοποιός φτιάχνει έτσι ένα διάλυμα των 100 ml αφού πρώτα το ανακινήσει (κατά προτίμηση με την βοήθεια αναδευτήρα για τουλάχιστον 3-4 λεπτά).

Συνηθίζει να προτείνει τότε να βάζει ο ασθενής στο αυτί του ένα ολόκληρο σταγονόμετρο και να το κλείνει με βαμβάκι 4 φορές την ημέρα την πρώτη εβδομάδα και 3 φορές την ημέρα την δεύτερη εβδομάδα.

Ξέρω πάντως ασθενή που έβαζε μέχρι να γεμίσει το αυτί δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες.

Μου είπε ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να το παρασκευάζουν.

Φαρμακοποιός εδώ στην Καβάλα μου είπε ότι κάποιοι ΩΡΛ εδώ στην Καβάλα παραγγέλνουν διάλυμα βορικού οξέως σε αποστειρωμένο νερό αλλά η φαρμακοποιός υποψιάζεται ότι το βορικό οξύ διαλύεται πολύ καλύτερα σε μίγμα αλκοόλης και οξυζενέ.

Σταγονόμετρα υπάρχουν κάποια μαγαζιά που έχουν π.χ. στην Καβάλα έχει η Φλώρα η Ελευθεριάδου.

Το διάλυμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με πολύ καλά αποτελέσματα, και σε είσφρυση όνυχος. Στην περίπτωση αυτή συμβουλεύουμε τον ασθενή να κάνει μισής ώρας ποδόλουτρο κάθε μέρα μέσα σε ζεστό νερό στο οποίο έχουμε βάλει και σαπούνι. Μετά βγάζει το πόδι το τρίβει καλά με μια πετσέτα. Βάζει ύστερα μια γάζα γύρω από το δάκτυλο την οποία την βρέχεις με μερικές σταγόνες αυτού του διαλύματος. Κάθε 1-2 ώρες στάζουμε μερικές σταγόνες ακόμα αυτού του διαλύματος στην γάζα πάνω από την είσφρυση όνυχος έτσι ώστε η περιοχή να διατηρείται υγρή (όταν κοιμόμαστε την νύχτα δεν χρειάζεται βέβαια να ξυπνούμε αναγκαστικά κάθε 1-2 ώρες). Κάνουμε αυτή την θεραπεία για λίγες μέρες και συχνά βλέπουμε τότε θεαματικά αποτελέσματα.



Μου μένουν όμως ακόμη κάποια ερωτήματα:

Πόσα μέρη από το κάθε συστατικό;

Πώς το χορηγούμε; Πόσες σταγόνες; Πόσες φορές την ημέρα; Για πόσες ημέρες;

Καμιά άλλη ένδειξη εκτός από τις εξωτερικές ωτίτιδες;

Ποιό φαρμακείο ξέρει να παρασκευάζει τέτοια διαλύματα;

17 February 2013

"Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

"Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".


Στο έργο του Λουκιανού "Νεκρικοί Διάλογοι", ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο - αφού δεν είχε. Στο διάλογο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά και η ρήση "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει), η οποία έμεινε παροιμιώδης.

09 February 2013

Περιγράφοντας τον αχταρμά των συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Από κείμενο του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Κουναλάκη που το έγραψε το 2010, λίγο δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ. Aκόμη και τώρα αυτά που γράφει ισχύουν σε μεγάλο βαθμό:

Για όσους έχουν ασχοληθεί λίγο με συστήματα υγείας θα ξέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει το μίγμα όλων των συστημάτων που διαθέτουν άλλες χώρες και τώρα όλα αυτά θα δοκιμαστούν να λειτουργήσουν σε συνεργασία:

α) το Σοβιετικό μοντέλο των πολυ-ιατρείων: Βλέπε ΙΚΑ

β) το βοριο-ευρωπαϊκό μοντέλο  του οικογενειακού ιατρού που επιλέγεις και δηλώνεις: βλέπε ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ

γ) το Σουηδικό μοντέλο με κέντρα υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων στις μεγάλες πολεις: βλέπε ΟΓΑ

δ) Το γαλλικό μοντέλο: Ο ιατρός πληρώνεται για κάθε επίσκεψη-ιατρική πράξη: βλέπε ΟΠΑΔ, ΕΤΑΑ, κλπ


http://www.pfy.gr/forum/index.php?topic=2241.msg14606#msg14606