27 February 2021

Το γενεαλογικό μου δέντρο από την πλευρά της μητέρας μου Παρασκευής Ξανθοπούλου - Αργυρίου.

 Η μητέρα μου Παρασκευή ( Βούλα ) Ξανθοπούλου - Αργυρίου γεννήθηκες στις 15/12/1935 στην Χρυσούπολη Καβάλας στο σπίτι που τώρα αντιστοιχεί στην διεύθυνση Βενιζέλου 66 Χρυσούπολη. Ήταν το τρίτο από τα τρία παιδιά του ζεύγους Ευαγγέλου Ξανθοπούλου και Όλγας Ξανθοπούλου (το γένος Κάλου (με ένα λ). Το πρωτότοκο παιδί ήταν η Ασπασία ( Σούλα ) Ξανθοπούλου που γεννήθηκε 1930 το δεύτερο παιδί ήταν ο Κυριάκος Ξανθόπουλος που γεννήθηκε το 1932 και το τρίτο παιδί, όπως είπαμε ήταν η μητέρα μου η Παρασκευή (Βούλα) που γεννήθηκε το 1935. Η Ασπασία (Σούλα) γεννήθηκε με ένα συγγενές εξάρθρημα του ισχίου που εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να το διορθώσουν και έτσι είχε μια μόνιμη χωλότητα. Έγινε μοδίστρα, δεν παντρεύτηκε ποτέ. Έμενε πάντα στο πατρικό της στο στενάκι εκεί που τώρα μένει η θεία Καίτη μόνο που τότε ήταν ένα παλιό τούρκικο σπίτι. Ο Κυριάκος μετά από μια αρκετά μακρά περίοδο ανεργίας έγινε εφοριακός υπάλληλος στην εφορία της Χρυσούπολης. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη (Καίτη) Βλάχου από τα Κάτω Πορόια Σερρών αλλά δεν αποχτήσαν παιδιά. Μέναν και οι τρεις τους (ο Κυριάκος η Καίτη και η Ασπασία) στο πατρικό τους.


Ο πατέρας της (παππούς μου) Ευάγγελος ( Βαγγέλης) Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Μαρώνεια το 1898. Ο πατέρας του λεγόταν Κυριάκος Ξανθόπουλος και η μητέρα του λεγόταν Ασπασία Ξανθοπούλου.


Η μητέρα της Όλγα Ξανθοπούλου λεγόταν πριν παντρευτεί Όλγα Κάλου. Δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε με σιγουριά αλλά πρέπει να ήταν κοντά στην ηλικία με τον σύζυγό της. Η ταυτότητα πάντως μάλλον έλεγε το 1904. Ο πατέρας της λεγόταν Νικόλαος Κάλος και η μητέρας Παρασκευή Κάλου ( ενδεχομένως το πατρικό της μητέρας της να ήταν Ξυλάνη). Οι γονείς της Όλγας Κάλου είχαν 4 παιδιά τον Διαμαντή, τον Δημητρό (Τάκη), την Ελευθερία και την Όλγα. Όλοι γεννημένοι στην Ζίτσα Ιωαννίνων εκτός της Όλγας που γεννήθηκε στην Γενισέα της Ξάνθης. Η Όλγα είχε καμιά 20αριά χρόνια διαφορά από τα αδέλφια της. Με την Ελευθερία είχε 14 χρόνια διαφορά.


Ο παππούς της μαμάς μου ο Νικόλας δούλεψε λίγο και σαν εργάτης στο Βέλγιο και μετά γύρισε στην Ελλάδα. Πήρε την οικογένεια από την Ζίτσα και ήρθε στην Γενισέα και είχε είδη οικοδομών εκεί. Ο Νικόλας πρέπει να πέθανε στην Γενισέα.

Η μαμά μου δεν θυμάται αν ο παππούς της ο Νικόλας είχε αδέλφια.

Η γιαγιά της μαμάς μου η Παρασκευή είχε αδέλφια; Δεν θυμάται η μαμά. Πρέπει να είχε κάποιους Ξυλάνηδες στο επώνυμο. Η γιαγιά η Όλγα μνημόνευε κάποιον που ήταν Δάσκαλος στο επάγγελμα και λεγόταν Ξυλάνης και δούλεψε στην Τραπεζούντα αλλά και στην Μαρώνεια. Και κάποιον Ιερομόναχο Γαβριήλ που η γιαγιά τον μνημόνευε στα ψυχοχάρτια.

Ο Διαμαντής παντρεύτηκε την Ανατολή (Καυκάσια που έμενε στην Σταυρούπολη και εκεί μετακόμισε και πέθανε και ο Διαμαντής. Η Ανατολή πέθανε στην Θεσσαλονίκη). Απέκτησαν δύο παιδιά την Παρασκευή (Βούλα) και τον Νίκο. Η Βούλα παντρεύτηκε με τον Θανάση Μουρμουρή, Δικηγόρος διορισμένος στο Τελωνείο αλλά δεν κάναν παιδιά. Ο Νίκος (είχε ήδη οικοδομικά) παντρεύτηκε την Σοφία από το Κιλκίς και έκανε την Ανατολή και τον Διαμαντή.

Ο Δημητρός (Τάκης) παντρεύτηκε την Αθηνά Κρητικού από τον Γέροντα αλλά δεν είχαν παιδιά και μέναν στην Χρυσούπολη και πεθάναν στην Χρυσούπολη στις αρχές της δεκαετίας του 60. Το 1963 ο Τάκης και το 1964 η Αθηνά αντίστοιχα. Στο σπίτι τους πέθανε η μαμά της Όλγας η γιαγιά η Παρασκευή.

Η Ελευθερία παντρεύτηκε στην Κομοτηνή τον Γιώργο τον Κέκο που ήταν σιτηρέμπορας εκεί μετακομίσαν στο Κιλκίς μάλλον στην αρχή του 1ου παγκοσμίου πολέμου περίπου το 1915. Ο Γιώργος ο Κέκος ήταν από το Καλοχώρι Ιωαννίνων. Δεν ξέρει η μαμά αν ο Γιώργος ο Κέκος είχε αδέλφια.

Ο Βαγγέλης είχε μεγαλύτερο αδελφό τον Χρήστο και έναν ακόμη αδελφό αγνώστου σειράς μεταξύ των αδελφών αλλά μάλλον μεγαλύτερο στην ηλικία που λεγόταν Ξανθόπουλος Ξανθόπουλος και τον σκότωσαν οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη μάλλον γιατί ανακατεύτηκε στο κίνημα του Μακεδονικού αγώνα.

Ο Βαγγέλης πρέπει να ήρθε στην Χρυσούπολη το 1914 στην έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τότε πρέπει να ήρθε και ο θείος ο Τάκης και η γιαγιά η Παρασκευή που πέθανε στην Χρυσούπολη. Την φωνάζαν Παρασκευή όχι Βούλα μάλλον. Ήταν και λίγο δηκτική.

Η Θεία Ευθυμία, που γνώρισα εγώ στην Θεσσαλονίκη, ήταν ξαδέλφη του Γιώργου του Κέκου. Η Ευθυμία ήταν παντρεμένη με έναν στρατιωτικό ονόματι Νάνος και είχαν έναν γιο τον Αντώνη. Θεωρήθηκε αριστερός και αποστρατεύτηκε και ο Αντώνης έκανε στρατό στην Μακρόνησο.

Ο αδελφός του παππού ο Χρήστος ο Ξανθό πουλος παντρεύτηκε την Μαριάνθη Πιρπι ρή, από την Μαρώνια και αυτή, και κάναν την Ασπασία που γεννήθηκε γύρω στο 1919 ήταν δηλαδή αρκετά μεγαλύτερη από την θεία την Σούλα (11 χρόνια). Ο Χρήστος πέθανε στην Μαρώνεια δεκαετία του 70 αλλά η βασική κατοικία του μέχρι τον θάνατό του ήταν η Χρυσούπολη. Η Μαριάνθη μάλλον πέθανε Καβάλα ή Θεσσαλονίκη. Η Ασπασία παντρεύτηκε τον Κτηνίατρο Μαργαρί τη Θω μά από την Μαρώνεια και κάναν δύο παιδιά την Άρτεμη γεννημένη το 1940 (μένει στην Κατερίνη και έχει δύο θυγατέρες εκ των οποίων η μία πέθανε) και τον Χρήστο γεννημένο το 1943 γεννημένο στην Θεσσαλονίκη. Η Ασπασία (η πρώτη ξαδέλφη της μαμάς) πέθανε ξαφνικά μάλλον από Καρδιακή Προσβολή σε νέα ηλικία, 51 ετών το 1970. Ο Χρήστος Θω μάς (Γεωπόνος στην Νομα ρχία Καβάλας) παντρεύτηκε κάποια Βασιλική (που ήταν από Θεσσαλονίκη και δούλευε στον ΟΤΕ) και έχει ένα γιο και μια θυγατέρα (Ασπασία) και ένα άλλο παιδάκι που γλίστρησε και σκοτώθηκε. Η Ασπασία πρέπει να δουλεύει σε μια Αμερικάνικη εταιρεία πετρελαίων.

Με τον Χρήστο μιλιόσασταν όταν ζούσε στην Χρυσούπολη; Προς το τέλος δεν μιλιόμασταν καλά καλά. Ήθελε να πάρει τα μαγαζιά που τα είχαν σαν σταύλους και τώρα μένουμε εμείς. Ήθελε να τα γράψει στο όνομα της Ασπασίας της κόρης του. Τα είχε όμως στο όνομά του ο παππούς ο Βαγγέλης, τα είχε αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα (ήταν τουρκικά) και τελικά τα πήρε ο παππούς ο Βαγγέλης. Συμβιβαστήκαν να κρατήσει ο Χρήστος το σπίτι στην Μαρώνεια και τα χωράφια εκεί και να κρατήσει ο Βαγγέλης αυτά που κράτησε στην Χρυσούπολη. Κοντά στου Χαβελά κη είχαν αγοράσει από κοινού 20 στρέμματα (από τον Παπαθανασίου;  ) και μετά κράτησε ο Χρήστος τα 10 στρέμματα (πέρα από το καινούριο Λύκειο) ο Βαγγέλης τα άλλα 10. Το σπίτι που κράτησε ο Χρήστος δεν γνωρίζουμε αν το έχτισε αυτός ή αν το αγόρασε από κάποιον άλλον.

Τα χωράφια δίπλα στα δικά μας τα νοικιάζουν στην Σταυρούλα την Χαβε λάκη και μάλλον θα τα πάρει η Άρτεμη (συνταξιούχος φυσιογνώστρια)  ενώ το σπίτι που μένει η Μάλαμα και που εκεί έμενε και ο Χρήστος ο Ξανθόπουλος θα το πάρει μάλλον ο Χρήστος ο Θωμάς. Αν και ενδεχομένως τα αδέλφια είναι λίγο μαλωμένα επί του θέματος.

Η Ασπασία Θω μά έφερε την θυγατέρα της Άρτεμη στην ΧΕΝ όταν πέρασε στο Φυσικομαθηματικό και είπε στην Διευθύντρια της ΧΕΝ, ενώ η μάνα μου την είχε πάρει και την είχε ευχηθεί που πέρασε η Άρτεμη στο Πανεπιστήμιο και ενώ είχε βοηθήσει να πάρει θέση στην ΧΕΝ: "Έχουμε και μια δικιά μας εδώ την Μαρίκα την Καρα βο λάνη" (λες και η 1η ξαδέλφη της δεν ήταν δικιά της). Η διευθύντρια η Καρ πούζα είπε τότε στην μαμά "Αυτή η γυναίκα δεν σε αγαπάει". 





No comments: