Πριν μιλήσουμε για φαρμακευτική αγωγή κατά της Οστεοπόρωσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε επιγραμματικά, ΜΗ φαρμακολογικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν για να έχουμε γερά κόκκαλα. Δηλαδή:
Να προσέχουμε ώστε να μην έχουμε πτώσεις (π.χ. όχι χαλιά μέσα σε σπίτια ηλικιωμένων, προσοχή όταν χιονίζει έξω, μην διστάζουμε να χρησιμοποιούμε μπαστούνι ή και Π όταν θεωρούμε ότι χρειάζεται, φυσικοθεραπείες κτλ).
Να μην καπνίζουμε.
Να μην πίνουμε πολύ αλκοόλ (το πιο σίγουρο είναι να μην πίνουμε καθόλου αλκοόλ).
Να τρώμε λίγο από όλα.
Να κινούμαστε (π.χ. περπάτημα) τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.
Να φροντίζουμε και να μας βλέπει ο ήλιος.
Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε οδηγίες για την πιο συχνή φαρμακευτική θεραπεία κατά της Οστεοπόρωσης:
Οδηγίες για το πως παίρνουμε, με σωστό τρόπο, σκευάσματα Αλενδρονάτης (για την Οστεοπόρωση) παραδείγματος χάριν το Porocalm:
Η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο των 70 mg μια φορά την εβδομάδα π.χ. κάθε Τετάρτη (βάλτε μια ειδοποίηση στο κινητό σας για να σας το υπενθυμίζει). Το μήκος της θεραπείας καλύτερα να μην περνά τα 5 έτη.
Το δισκίο της Αλενδρονάτης το παίρνουμε το πρωί μαζί με ένα ποτήρι νερό μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι. Το δισκίο το καταπίνουμε ολόκληρο (δεν το μασάμε) και για 30 λεπτά μετά την κατάποση του δισκίου δεν πρέπει να ξαπλώσουμε. Στα 30 λεπτά μετά την κατάποση του δισκίου της Αλενδρονάτης μπορούμε να φάμε και το πρωϊνό μας.
Αν παίρνουμε χάπι του θυρεοειδούς, πρώτα παίρνουμε το πρωί το χάπι του θυρεοειδούς, μετά περιμένουμε 30 λεπτά για να πάρουμε το χάπι της Αλενδρονάτης και μετά από άλλα 30 λεπτά τρώμε το πρωινό μας.
Συχνά προσθέτει ο Ιατρός στο σκεύασμα της Αλενδρονάτης και σκεύασμα Ασβεστίου και Βιταμίνης D π.χ. το Ideos. Η δοσολογία του Ideos είναι κανονικά 1 καραμέλα Ideos πρωί και 1 βράδυ, αλλά συχνά αρκεί να παίρνει κανείς μόνο 1 καραμέλα Ideos/ημέρα. Την καραμέλα Ideos μπορεί να την πάρει κανείς με ή χωρίς φαγητό.
Αν έχετε πρόβλημα με τον οισοφάγο σας, το στομάχι σας ή το δωδεκαδάκτυλο να το πείτε στον Γιατρό σας γιατί ίσως να μην είναι κατάλληλο φάρμακο για εσάς η Αλενδρονάτη.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η Αλενδρονάτη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε κάποια σιαγόνα (ονομάζεται οστεονέκρωση) και σε περίπτωση που έχετε προβλήματα με τα δόντια σας (κυρίως αν σκοπεύετε να βγάλετε κάποιο δόντι) καλό είναι να το πείτε στο Γιατρό σας αυτό, καθώς και να ενημερώσετε τον Οδοντίατρό σας ότι παίρνετε Αλενδρονάτη.