27 February 2014

Δεν θέλει και πολύ για να χρεωκοπήσει και να κλείσει ένα φαρμακείο.




 Ένα κείμενο που το έγραψα στις 21 Αυγούστου 2013 στο Amal της Σουηδίας.

Δεν θέλει και πολύ για να χρεωκοπήσει και να κλείσει ένα φαρμακείο.

Ακόμη και όταν έχει πολύ μεγάλο χώρο (με Ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον) για να απλωθεί επιχειρηματικά.

Αυτά όμως συμβαίνουν σε χώρες που ο τομέας της Υγείας τους έχει ως πρώτο στόχο
την Υγεία των πολιτών τους και όχι το πως θα αυξήσει / διατηρήσει τα κέρδη του το Φάρμακο..

To Amal, στο οποίο εργάζομαι για λίγες εβδομάδες, είναι ένας Σουηδικός δήμος
με περίπου 9000 κατοίκους.

Παραδοσιακά το Amal είχε όλο και όλο ένα φαρμακείο.

Το 2009 όταν τα φαρμακεία ιδιωτικοποιήθηκαν, εκτός από το Κρατικό Φαρμακείο το οποίο
συνέχισε να λειτουργεί αλλά με περισσότερο ιδιωτικοποιημένους όρους, άνοιξε και ένα δεύτερο.

Σήμερα ( 21/08/2013 ) έμαθα ότι εδώ και 6 μήνες αυτό το δεύτερο φαρμακείο δεν λειτουργεί πια
γιατί χρεωκόπησε..

Το σύστημα επαναπιστοποίησης των Γενικών Ιατρών στη Νορβηγία.


του
Αργύρη Αργυρίου,
Γενικού Ιατρού,
www.argiriou.se


Για την δια βίου μάθηση των Ελλήνων Γενικών Ιατρών ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε ιδέες από το σύστημα της Νορβηγίας:

Από τότε που ξεκίνησε η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στη Νορβηγία στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησε και η υποχρεωτική επαναπιστοποίηση των Νορβηγών Γενικών Ιατρών γιατί εργαζόταν συχνά μόνοι και για τον λόγο αυτό υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να μείνουν πίσω στις νεότερες εξελίξεις. Το σύστημα αυτό βοήθησε ούτως ώστε οι Γενικοί Ιατροί στη Νορβηγία να είναι πρώτοι σε ώρες μετεκπαίδευσης/έτος σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες στην χώρα αυτή. Στη Νορβηγία η Γενική Ιατρική είναι η μόνη ειδικότητα που έχει υποχρεωτική την επαναπιστοποίηση.

Έτσι ο Νορβηγός ειδικός Γενικής Ιατρικής πρέπει να επαναπιστοποιείται κάθε 5 χρόνια.

Βάση για την πιστοποίησή του είναι στην διάρκεια αυτών των 5 ετών, να έχει εργαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο κλινικά ως Γενικός Ιατρός.

Από εκεί και πέρα πρέπει και να μαζέψει 300 πόντους μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια. Το σύστημα με τους πόντους θυμίζει κάπως το σύστημα CME:

Οι 140 πόντοι πρέπει να προέρχονται από κάποιες υποχρεωτικές δραστηριότητες:

100 πόντοι από σεμινάρια: Τουλάχιστον 6 διαφορετικά σεμινάρια (κάθε ώρα εκπαιδευτικής ομιλίας δίνει 1 πόντο) από τα οποία τα πέντε, πρέπει να είναι το λιγότερο των 15 πόντων το καθένα και να έχουν σχέση με κλινικά ζητήματα, και το ένα από αυτά να έχει σχέση με την Επείγουσα Ιατρική.

2 ημερήσιες επισκέψεις σε Ιατρεία άλλων Ιατρών για να πάρεις ιδέες για την οργάνωση τους και μετά από κάθε επίσκεψη μια γραπτή αναφορά των εντυπώσεών σου, δίνουν επίσης 10 πόντους η κάθε μια, δηλαδή 20 πόντους συνολικά.

Συμμετοχή σε ομάδα συναδέλφων Γενικών Ιατρών των 5-8 ατόμων που εμβαθύνουν σε κάποιο θέμα που άπτεται της δουλειάς του Γενικού Ιατρού  (etterutdanningsgrupper) δίνει άλλους 20 πόντους (1 πόντος/ώρα και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 6 ώρες σε διάρκεια 12 μηνών).

Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες επιλογής που μπορούν να δώσουν τους υπόλοιπους 160 πόντους:

Μπορεί π.χ. να κάνει κανείς περισσότερα από αυτά που αποτελούν τις υποχρεωτικές δραστηριότητες. Π.χ. μπορεί να μαζέψει κανείς έως 100 πόντους με το να επισκεφτεί Ιατρεία άλλων Ιατρών, και οι 5 από τις 10 αυτές επισκέψεις μπορούν να είναι στον ίδιο Ιατρό. Ή συμμετοχή σε ομάδα Γενικών Ιατρών όπως ανέφερα παραπάνω μπορεί να δώσει συνολικά έως και 150 πόντους και απαγορεύεται να εμπλέκεται με κάποιο τρόπο η Φαρμακευτική Βιομηχανία.

Ή μπορείς να επισκεφτείς κάποιες ημέρες Νοσοκομειακό τμήμα της επιλογής σου ή το Ιατρείο κάποιου ειδικού (7 πόντοι ανά ημέρα, και μέχρι 70 πόντοι συνολικά).

Ή μπορεί να επισκεφτείς κάποια κλινική ή κάποιον ειδικό στο εξωτερικό (μέχρι και 2 τέτοιες επισκέψεις στο εξωτερικό δηλαδή 14 πόντους συνολικά).

Ή μπορεί να οργανώσει το Νοσοκομείο μια πιο καλά δομημένη επίσκεψη από αυτήν που περιέγραψα πρωτύτερα όπου ξεκινάς από το πρωί και τελειώνεις το απόγευμα παρακολουθώντας όλη την ημερήσια δουλειά μιας κλινικής οπότε τότε παίρνεις 10 πόντους την ημέρα (και συνολικά μπορείς να έχεις μέχρι και εννιά τέτοιες επισκέψεις δηλαδή συνολικά 90 πόντους από τέτοια δραστηριότητα).

Ή μπορεί να εργαστείς σε μια κλινική του Νοσοκομείου και τότε παίρνεις 40 πόντους/μήνα και μέχρι συνολικά 120 πόντους.

Ή μπορείς να εξετάσεις έναν Ασθενή μαζί με έναν Ειδικό και τότε παίρνεις 1 πόντο ανά Ασθενή και συνολικά μέχρι 50 πόντους. Η εξέταση μπορεί να γίνει είτε στο γραφείο του Γενικού Ιατρού είτε στου Ειδικού (ο ειδικός μπορεί να είναι και Κλινικός Ψυχολόγος), και ο Ειδικός υπογράφει για κάθε Ασθενή ότι εξέτασε τον Ασθενή μαζί με τον Γενικό Ιατρό. Είναι δεκτή και εξέταση Ασθενούς μέσω video αλλά όχι μέσω τηλεφώνου.

Ή να συμμετέχεις σε σεμινάρια που οργανώνονται από το τοπικό Νοσοκομείο και που δίνουν συνολικά μέχρι και 80 πόντους (πρέπει να συμμετέχει κανείς τουλάχιστον σε 6 διδακτικές ώρες κατά την διάρκεια ενός έτους. Κάθε διδακτική ώρα δίνει ένα πόντο).

Ή το να είσαι επιβλέπων ( supervisor ) ενός Φοιτητή Ιατρικής που σε ακολουθεί στο Ιατρείο σου, ή Αγροτικού Ιατρού σε Κέντρο Υγείας ή σε ιδιωτικό Ιατρείο Γενικής Ιατρικής, ή ενός ερευνητή στην Γενική Ιατρική τα οποία δίνουν συνολικά μέχρι και 100 πόντους. 1 μέρας επίβλεψη δίνει 1 πόντο. Το να κάνεις μάθημα σε μια ομάδα Ιατρών που επισκέπτονται το Ιατρείο σου, δίνει 1 πόντο την ώρα. Το να είσαι επιβλέπων Αγροτικού Ιατρού (είναι υποχρεωτικό ο καθένας τους να έχει έναν supervisor) μπορεί να δώσει μέχρι και 20 πόντους/εξάμηνο. Το να κάνεις μάθημα σε ομάδα Αγροτικών Ιατρών δίνει 1 πόντο την ώρα και μέχρι 20/εξάμηνο. Το να είσαι supervisor ενός αλλοδαπού Ιατρού ή Φοιτητή Ιατρικής που κάνει την πρακτική του στο ιδιωτικό Ιατρείο σου, δίνει 1 πόντο/ημέρα και μέχρι 20 πόντους/εξάμηνο. Το να είσαι επιβλέπων ειδικευόμενου Γενικής Ιατρικής ή παραπλήσιων ειδικοτήτων όπως η Ιατρική Εργασίας και η Κοινωνική Ιατρική δίνει 1 πόντο/διδακτική ώρα (κάποιες ώρες του μήνα κάνεις τότε στον Ειδικευόμενο "ιδιαίτερο μάθημα" για αυτό μιλάμε για διδακτικές ώρες) και μέχρι 160 πόντους σε διάρκεια 5 ετών.

Ή το να έχεις δώσει μια διάλεξη Ιατρικού περιεχομένου σε Ιατρούς και Φοιτητές Ιατρικής που δίνει 4 πόντους ανά διάλεξη έως 60 λεπτά και μπορεί να μαζέψει κανείς έτσι έως και 40 πόντους, ενώ για διάλεξη άνω των 90 λεπτών δίνονται 8 πόντοι.

Ή Ένα απλό πόστερ σε συνέδριο που δίνει 4 πόντους, ή μία παρουσίαση abstract ή poster σε συνέδριο που δίνει 20 πόντους (μόνο για τον συγγραφέα που είναι πρώτος στην λίστα συγγραφέων του άρθρου).

Ή το να είσαι εξεταστής σε εξετάσεις Γενικής Ιατρικής που δίνει 1 πόντο/45λεπτο.

Ή το να γράψεις κάποια εργασία σχετιζόμενη με την Γενική Ιατρική σε επιστημονικό Ιατρικό περιοδικό που δίνει 50 πόντους αν είσαι το πρώτο όνομα στη λίστα συγγραφέων του άρθρου και 25 πόντους αν ανήκεις στους υπόλοιπους.

Ή το να συμμετέχεις σε Δημοτική ή Κρατική επιτροπή που σχετίζεται με την Δημόσια Υγεία και που δίνει 1 πόντο/ώρα και μέχρι και 60 πόντους.

Ή το να κάνεις έρευνα σε ινστιτούτο Γενικής Ιατρικής που δίνει 40 πόντους/μήνα και μέχρι 120 πόντους συνολικά.




Όταν ο Ιατρός συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, αρκούνε οι μισοί πόντοι.

Αυτοί που έχουν πάρει αναρρωτική άδεια ή έχουν μικρό παιδί δικαιούνται να αναβάλουν την πιστοποίησή τους.

Αυτοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πιστοποιηθούν χάνουν το δικαίωμα να ονομάζονται ειδικοί Γενικής Ιατρική αλλά όμως επιτρέπεται να συνεχίσουν να δουλεύουν κλινικά, αλλά η αποζημίωση που τους δίνει το κράτος ανά επίσκεψη ασθενούς ελαττώνεται. Τότε μπορεί να χάσουν έως και 25.000€/έτος.

Τα ταξίδια και η στέγη για τις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πιστοποίηση πληρώνονται από ένα κρατικό κονδύλι που το διαχειρίζεται το Νορβηγικό αντίστοιχο του δικού μας ΠΙΣ.

Για να μπορέσει κανείς να βγάλει αυτούς τους 300 πόντους μέσα σε διάστημα 5 ετών πρέπει να αφιερώνει κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες ανά έτος σε μετεκπαίδευση, και βέβαια αυτό θέλει κάποιον προγραμματισμό.




Πηγές:


1)   Norge. Läkare kan förlora kvarts miljon om året på att skippa fortbildning. (Νορβηγία. Οι Γενικοί Ιατροί μπορούν να χάσουν 25.000 €/έτος με το να μην επαναπιστοποιούνται) Läkartidningen, 07/2014, 2014-02-11
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/02/Lakare-kan-forlora-kvarts-miljon-om-aret-pa-att-skippa-fortbildning/

2)   Επεξηγήσεις του Νορβηγικού Υπουργείου Υγείας (Helsedirektoratet), με λεπτομέρειες για την επαναπιστοποίηση των Γενικών Ιατρών στην Νορβηγία.

http://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.helsedirektoratet.no%2Fhelsepersonell%2Fspesialistgodkjenning%2Flege%2FDocuments%2Fallmennmedisin%2FUtfyllende%2520bestemmelser%2520i%2520allmennmedisin.doc&ei=lFIIU5SxD4ra0QXMm4GoBg&usg=AFQjCNFhLqiHnKi61cHr-Zr4WIuyZCLpHA&bvm=bv.61725948,d.d2k

3)
Hvordan bedre kvalitet og videre- og etterutdanning i allmennpraksis? (Πώς καλυτερεύουμε την ποιότητα στην μετεκπαίδευση και δια βίου μάθηση των Γενικών Ιατρών;) Tidsskr Nor Laegeforen 2005; 125:601-2
http://tidsskriftet.no/article/1157999
4)
Recertifying general practitioners. BMJ 27 May 1995
http://www.bmj.com/content/310/6991/1348

Καλή η προγοναλατρεία αλλά...

Κάποια στιγμή πρέπει
να σταματήσουμε να είμαστε περήφανοι
για τους προγόνους μας,
και να κάνουμε
περήφανους τους απογόνους μας.

16 February 2014

Για καλό και φθηνό φαγητό στο Bansko, της Βουλγαρίας.

Μια καθαρή πιτσαρία - εστιατόριο που επισκευτήκαμε στο κέντρο Bansko και μας έκανε εντύπωση για το καλό και φθηνό φαγητό του, στο οποίο είδαμε να τρώνε μόνο Βούλγαροι και όχι τουρίστες, είναι το канчето.
Bansko,
6 Nikola Vaptsarov street,
τηλ. +359 895 419 305

канчето,
банско
ул. “никола вапцаров” 6
тел  0895 419 305

Έχει ψητά, σούπες, σαλάτες και πίτσες.

09 February 2014

Πώς γίνεται η τιμολόγηση των φαρμάκων στην Σουηδία;

Η Σουηδική Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ( TLV, www.tlv.se ) αποφασίζει μετά από Ιατροοικονομικούς υπολογισμούς ποια είναι η ανώτατη τιμή λιανική τιμή για κάθε πρωτότυπο φάρμακο την οποία προτίθεται να δεχτεί ώστε το Σουηδικό Κράτος να αναλάβει να πληρώνει συμμετοχή για αυτό. Σε περίπτωση που η εταιρεία που παράγει αυτό το πρωτότυπο φάρμακο θέλει να το πουλήσει με ψηλότερη λιανική τιμή, τότε επιτρέπεται αν θέλει να προσπαθήσει να το πουλήσει σε αυτή την τιμή αλλά το Σουηδικό Κράτος δεν καταβάλει καμιά συμμετοχή.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιτρέπεται να ζητήσουν μείωση της τιμής ενός φαρμάκου τους την οποία πρέπει όμως πρώτα να εγκρίνει και το TLV. Παλαιότερα οι τιμές άλλαζαν κάθε μήνα ενώ τώρα πλέον οι τιμές αλλάζουν κάθε τρεις μήνες. Κάθε φορά που αλλάζουν οι τιμές καθορίζεται ποια μάρκα γενόσημου φαρμάκου από κάθε ουσία είναι η φθηνότερη, και τα φαρμακεία έχουν υποχρέωση να δίνουν αυτή την μάρκα. (αυτό σημαίνει βέβαια και ότι ο Ασθενής παίρνει μια φορά την μια μάρκα και μια την άλλη, αλλά έχουν γίνει μεγάλες καμπάνιες πληροφόρησης από την πλευρά του Κράτους έτσι ώστε οι Ασθενείς δεν ξενίζονται). Αν η εταιρεία που έχει αυτή την φθηνότερη τιμή σε κάποιο γενόσημο εκείνο το τρίμηνο, δεν έχει αρκετά κομμάτια για να καλύψει όλη την χώρα τότε τα φαρμακεία στην περίπτωση αυτή, συμπληρώνουν και με άλλες μάρκες άλλων εταιρειών που όμως είναι τότε αρκετά ακριβότερες, και σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή από ότι ένας άλλος ασθενής για το ίδιο φάρμακο!

http://www.tlv.se/lakemedel/ansok-om-pris-eller-subvention/sa-beslutar-vi/


http://www.tlv.se/lakemedel/ansok-om-pris-eller-subvention/

08 February 2014

Φαγητά και Αναλώσιμα που χρειάζονται συχνά σε ένα Νοικοκυριό.



Μήλα, Κανέλα, Γιαούρτι, Λιναρόσπορος, Ψίχα Ηλιόσπορου, Κουάκερ, Ψωμί, Φρυγανιές, Ταχίνι, Μέλι, Ζάχαρη, Βούτυρο, Τσάι, Καφές, Πορτοκάλια, Κλιμεντήνια, Ξηροί Καρποί, Αλάτι, Λάδι, Αλεύρι, Μαγιά της Ζύμης, Μακαρόνια, Μπλιγούρι, Μαύρο Ρύζι, Πολτός Ντομάτας, Κέτσαπ, Μουστάρδα, Κασέρι, Τυρί Φέτα, Φασόλια, Ρεβύθια, Φακές, Κιμάς, Κρέας, Σαλατικά, Κρασί, Μαύρο Πιπέρι, Ρίγανη. Γάλα για το παιδί.

Χαρτί Υγείας, Χαρτί Κουζίνας, Λευκό ξύδι, Σαπούνι, Σαμπουάν, Σερβιέττες, Πάνες για το μωρό, Αφρός ξυρίσματος, Οδοντόκρεμα, Οδοντογλυφίδες, Οδοντικό νήμα, Σαπούνι για το πλυντήριο, Μαλακτικό για το πλυντήριο, Σακούλες για την ηλεκτρική σκούπα, Υγρό πατώματος, Χλωρίνη, Υγρό για τα τζάμια, Υγρό για το μπάνιο τύπου Viakal, Σκόνη τύπου Harpic για την λεκάνη της τουαλέτας, Σαπουνάκια για την λεκάνη της τουαλέτας, Αποφρακτικά για την τουαλέτα, Σαπούνι για τον νιπτήρα της τουαλέτας, Σαπούνι για πιάτα, .

Depon 500 mg, Brufen 600 mg, 400 mg, Καθαρό οινόπνευμα, Ιώδιο,  Χανσαπλάστ.

06 February 2014

Så blir du mer effektiv på jobbet.


02/01/2014.
Dagens Nyheter.

Ett kliniskt rent skrivbord, pärmar och inga kaffepauser innan lunch. Det är företagsstrategen Anki Bengtssons råd till den som vill bli mer effektiv på jobbet.
Ett kliniskt rent skrivbord, pärmar och inga kaffepauser innan lunch. Det är företagsstrategen Anki Bengtssons råd till den som vill bli mer effektiv på jobbet.
Det är inte bara frenetisk träning som lockar efter jul och nyårshelgen. Enligt Anki Bengtsson vill många också ha en nystart på jobbet med mer ordning och bättre disciplin. Anki Bengtsson arbetar bland annat med att hjälpa företag som vill nå bättre effektivitet och har skrivit boken ”Mer gjort och tid över”.
– Jag har under flera år studerat vad personer som är effektiva på jobbet gör och har sett ett mönster, säger hon.

Enligt Anki Bengtsson handlar mönstret om ordning och reda.

– Att ha ett städat skrivbord är jätte­viktigt. Man måste ha en ren horisont. Vill man ha bilder på familj eller vänner får man ha dem bakom sig. På skrivbordet ska bara den arbetsuppgift man håller på med just nu ligga, säger hon.
Andra sätt att nå effektivitet är enligt Anki Bengtsson att strukturera upp det man gör i olika pärmar. Allt ska vara sorterat i olika kategorier. En annan viktig del i arbetet med att bli effektiv är att alltid ha en långsiktig att-göra–lista.
– Det viktiga med den är att den ska vara gjord i prioriteringsordning. Innan man går hem varje dag ska man skriva ner morgondagens viktigaste arbetsuppgift högts upp. Den ska man sedan ta tag i direkt man kommer till jobbet nästa dag, säger Anki Bengtsson.

Hon förklarar att man är mest effektiv på förmiddagen, oavsett om man är morgonpigg eller inte.
– Då är hjärnan som mest alert och därför ska man börja med den tuffaste och viktigaste arbetsuppgiften. Man ska inte ta en kaffepaus eller kolla Facebook innan man sätter i gång. Fika kan man göra på eftermiddagen när hjärnan är tröttare.
Det är också viktigt att bara göra en sak i taget. Att arbeta med flera saker samtidigt och att avbryta det man gör för att kolla mejlen eller svara i telefon minskar effektiviteten.
– Ta bort plingljud på mejlen och använd tiden på eftermiddagen till att kolla den. Svara dessutom på mejlen direkt efter att du har läst dem om du lämnar det till senare är det lätt att glömma bort.
Hon menar att det, trots dessa tilltag, inte går att vara effektiv hela arbetsdagen.
– De som har rekord i effektivitet kan vara effektiva max sex timmar per dag, säger Anki Bengtsson.

http://www.dn.se/ekonomi/sa-blir-du-mer-effektiv-pa-jobbet-1 


Anki Bengtssons bästa tips

1 Städa ditt skrivbord och placera alla personliga saker, exempelvis bilder familjen, bakom din rygg.
2 Kategorisera det du arbetar med i olika pärmar med ett tydligt index.
3 Skriv en långsiktig att-göra-lista.
4 Skriv ner morgondagens viktigaste arbetsuppgift överst på listan och börja med den direkt du kommer till jobbet på morgonen.
5 Undvik att kolla Facebook eller att ta en kaffepaus innan du sätter i gång att arbeta.
6 Ta bort distraherande plingljud på mejlen och vänta med att gå igenom mejlen till eftermiddagen då du har mindre energi.
7 Sortera din mejl i mappar och radera alla mejl som inte är aktiva.
8 Svara på ett mejl eller lägg det i rätt mapp så fort du har läst det.
9 Håll möten på stående fot istället för sittande.
10 Håll dig i god form.