31 March 2014

Προσοχή στα Ιατρικά Συνέδρια. Συχνά δεν μορφώνουν: Παραμορφώνουν.

Γύρισα χθες από ένα Ιατρικό Συνέδριο. Μερικές ομιλίες ήταν όντως επιστημονικές και μάθαινες πράγματα, ειδικά αν ρωτούσες όταν είχες απορίες.

Κάποιες άλλες ομιλίες όμως, ήταν συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις φαρμάκων της εταιρείας που σπονσάριζε την εκδήλωση.

Έτσι είναι πολύ συχνά τα Ιατρικά συνέδρια, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Αν χάψεις άκριτα τα πάντα δεν σε μορφώνουν. Σε παραμορφώνουν…

27 March 2014

Τι έμαθα από φαρμακευτικό αντιπρόσωπο της NovoNordisk.

Μίλησα σήμερα με φαρμακευτικό αντιπρόσωπο της Novonordisk και μου είπε κάποια πράγματα που νομίζω ότι είναι χρήσιμα:

Την Protaphane εκτός από το κλασικό σχήμα, δηλαδή μία ένεση πριν τον βραδινό ύπνο, μπορεί να την δώσει κανείς σε δύο δόσεις μέσα στο 24ωρο. Τότε δίνει συνήθως κανείς το 60% της συνολικής δόσης της Protaphane το πρωί και το 40% το βράδυ. Συχνά συνδυάζει κανείς την Protaphane και με δισκία.

Μαζί με την νυχτερινή δόση της Protaphane αλλά και οποιασδήποτε άλλης ινσουλίνης πχ της Levemir ο αντιπρόσωπος προτείνει να πίνει ο ασθενής και λίγο γάλα, ή να τρώει 2 φρυγανιές ολικής ή κάποιο φρούτο γιατί τότε μειώνεται ο κίνδυνος για νυχτερινές υπογλυκαιμίες. Σε ερώτησή μου πώς καταλαβαίνει κανείς μια νυχτερινή υπογλυκαιμία μου είπε ότι ένα σημάδι μπορεί να είναι ένα ασυνήθιστα, για τον ασθενή, ψηλό σάκχαρο νηστείας το πρωί (αντιδραστική υπεργλυκαιμία).

Ένα εναλλακτικό σχήμα για αυτούς που δεν θέλουν να ανεβάσουν το κόστος της ινσουλίνης (δηλαδή για αυτούς που δεν θέλουν να πάνε σε Lantus ή Levemir για αυτό τον λόγο είναι να δοκιμάσει κανείς NovoMix 30 πρωί και βράδυ αμέσως πριν το γεύμα. Σε περίπτωση που χρειαστεί μπορεί να προσθέσει κανείς και μια γρήγορη ινσουλίνη πριν το μεσημεριανό γεύμα και τότε έχει κανείς εντατικοποιημένο σχήμα με ένα όμως μικρότερο τσίμπημα το 24ωρο. Τέτοιο σχήμα όμως είναι καλό κυρίως για ηλικιωμένα άτομα που έχουν σταθερές συνήθειες.

25 March 2014

Ποιες αιματολογικές εξετάσεις παραγγέλνω για ένα γενικό check-up.

Του Αργύρη Αργυρίου, Γενικού Ιατρού. www.argiriou.se




Του Αργύρη Αργυρίου, Γενικού Ιατρού. www.argiriou.se

Συμβαίνει συχνά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να έρχονται ασυμπτωματικά άτομα και να ζητούν να κάνουν έναν Γενικό έλεγχο Υγείας.

Τι κάνουμε τότε; Παραγγέλνουμε, εκτός των άλλων, και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, και αν ναι, ποιές;

Το πιο σημαντικό νομίζω, και δεν είμαι ο μόνος, είναι να πάρουμε ιστορικό και κάνουμε φυσική εξέταση ( Laboratory data is never a substitute for a good physical exam and patient history (clinicians should treat the patient, not the laboratory results)). (1)

Από εκεί και πέρα, οι εξετάσεις αίματος που παραγγέλνω όταν κάποιος μου ζητά να κάνει ένα γενικό check-up είναι: Γενική αίματος, Ferrit. f-Glu, ALP, SGPT, s-Kreat, total Kolesterol, HDL, Trigl

Μερικά σχόλια: Ο στόχος μου είναι να καλύπτω τις πιο συνηθισμένες παθήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που μπορεί να ανακαλύψουμε με αιματολογικές εξετάσεις, με όσο το δυνατόν λιγότερο οικονομικό κόστος. (2), (3), (4). Βέβαια η τελευταία βιβλιογραφία που διάβασα επί του θέματος είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις σε άτομα χωρίς συμπτώματα δεν αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής! (5), (6). Έχω πάντως, πάντα στο νου μου και αυτό που μας λέγανε επανειλημμένα στην Σουηδία: “Για κάθε ένα εργαστηριακό που παραγγέλνεις, πρέπει να ξέρεις για ποιόν ακριβώς λόγο τον παραγγέλνεις.” Επίσης έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τον αφορισμό του Archie Cochrane: “Πριν αποφασίσετε να παραγγείλετε μια παρακλινική εξέταση, αποφασίστε τι θα κάνετε 1) αν είναι θετική και 2) αν είναι αρνητική. Αν και οι δύο απαντήσεις είναι το ίδιο, τότε μην παραγγείλετε την εξέταση”. Θυμάμαι τέλος μια έμπειρη Γενική Ιατρό στην Σουηδία που μου έλεγε ότι οι πιο cost – effective εξετάσεις σε ένα Κέντρο Υγείας είναι το Σάκχαρο , η Αιμοσφαιρίνη και η ποσοτική CRP (μιλούσε για επείγοντα περιστατικά).

Η Γενική αίματος είναι μια εξέταση που δίνει σημαντικές πληροφορίες και την έχω πρώτη - πρώτη. Αντίθετα η Φερριτίνη, η οποία κοστίζει και αρκετά, τις πιο πολλές φορές αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν είναι απαραίτητη. Ο λόγος που την έχω είναι ότι σε περίπτωση που δω αναιμία στην Γενική αίματος η Φερριτίνη συνήθως με βοηθά να καταλάβω αν πρόκειται για Σιδηροπενική Αναιμία ή όχι. Εδώ να τονίσουμε ότι η Φερριτίνη είναι πιο ακριβής δείκτης σιδηροπενίας από τον s-Fe ( = Σίδηρο ορού), ο οποίος s-Fe διακυμαίνεται πολύ κατά την διάρκεια του 24ωρου. Iron deficiency is common in several disease states. Serum ferritin is a more sensitive indicator of iron deficiency than determination of serum iron (S-Fe), which varies considerably over the day and transferrin with calculation of iron saturation. Low ferritin values always suggest iron deficiency, but normal values do not rule it out where there are inflammations, malign diseases and alcoholism. Ferritin analysis is primarily useful for early discovery of uncomplicated iron deficiency, such as during pregnancy. For the diagnosis of hemochromatosis please see “Ferritin and iron saturation in serum / total number of analyses. (2). Βέβαια έχει παρόλα αυτά και η Φερριτίνη τα μειονεκτήματά της (ανεβαίνει π.χ. και σε λοιμώξεις, φλεγμονώδεις παθήσεις, αλκοολισμό κτλ) όπως ήδη τόνισε το παραπάνω απόσπασμα στα Αγγλικά. Πάντως όταν θέλω να κάνω περισσότερη ακόμη οικονομία στα εργαστηριακά, π.χ. γιατί ο ασθενής έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ή είναι ανασφάλιστος, τότε δεν παίρνω Φερριτίνη παρά τηλεφωνώ στον Μικροβιολόγο να κρατήσει αίμα και σε περίπτωση που δω αναιμία από την Γενική Αίματος παραγγέλνω και την Φερριτίνη και ίσως και περισσότερες εξετάσεις.

Όταν πρόκειται για διαβητικούς, εκτός από την fGlu ( = Σάκχαρο νηστείας) προσθέτω και μία Hba1c, αν δεν έχουν κάνει Hba1c τους τελευταίους 3 μήνες (τους λέω ότι κανονικά πρέπει να κοιτάζουμε την Hba1c κάθε 3 μήνες). Στους Διαβητικούς που παίρνουν Μετφορμίνη παραγγέλνω επίσης κάθε δύο χρόνια και μία Β12 γιατί συμβαίνει μερικές φορές η Μετφορμίνη να προκαλεί έλλειψη της Β12 (εννοείται ότι παραγγέλνω την Β12 πιο νωρίς αν δω ότι πάνε να κάνουν αναιμία ή έχουν άλλα συμπτώματα έλλειψης Β12 ). Επίσης για διαβητικούς ασθενείς που έρχονται για έλεγχο, προσθέτω κάθε δύο χρόνια και μία TSH γιατί υπάρχει κάποια συννοσηρότητα Σακχαρώδους Διαβήτη και Υποθυρεοειδισμού. Εννοείται ότι προσθέτω επίσης TSH και T4 σε ανθρώπους που έρχονται να ελεγχθούν λόγω του ότι αισθάνονται μεγάλη κούραση, κατάθλιψη, τριχόπτωση, παγωμένα άκρα ή το αντίθετο έντονη νευρικότητα, τρόμο κτλ. Αντίθετα δεν παραραγγέλνω αυτόματα σε αυτές τις περιπτώσεις, αντισώματα ή την T3,  παρά μόνο σε περίπτωση που κάποιο από τα TSH, T4 είναι παθολογικό (2). Για έλεγχο ανθρώπων με υποθυρεοειδισμό κοιτάζω την TSH και T4 συνήθως μία φορά το εξάμηνο, ενώ αν πρόκειται για καλά ρυθμισμένους υποθυρεοειδισμούς, μία φορά τον χρόνο. Μετά από αλλαγές στην δόση της θυροξίνης δεν κοιτάζω πάντως τα TSH, T4 πριν περάσουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες. (7)

Όσον αφορά μια αδρή εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας ενός ατόμου η s-Kreat ( = Κρεατινίνη ορού ) είναι πιο ακριβής εξέταση από την Ουρία. Analysis of urea in serum is not routinely called for in primary care. The concentration is strongly related to protein intake, and therefore the study is less specific for glomerulus function than creatinine level. The indications for urea determination in primary care mainly concern the control of protein intake and water balance in patients with known renal diseases.(1) Αν γνωρίζω την s-Kreat, την ηλικία του ατόμου, και το βάρους του, τότε μπορώ να κάνω μια αδρή εκτίμηση της Κάθαρσης Κρεατινίνης με την βοήθεια του τύπου Cockroft – Gault.(8 )

Όσον αφορά τα λιπίδια, δεν παραγγέλνω LDL, για λόγους οικονομίας, παρά την υπολογίζω με την βοήθεια ειδικής εξίσωσης. Υπάρχουν και ειδικά υπολογιστικά online εργαλεία για αυτό ( 9 ). Σε ηλικιωμένα άτομα (άνω των 75 ετών που δεν είχαν μέχρι τώρα κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα ) αν θα παραγγείλω λιπίδια το κάνω πιο πολύ γιατί το ζητούν οι ίδιοι παρά γιατί το πιστεύω εγώ ως Ιατρός. (10), (11).

Όσον αφορά την ηπατική λειτουργία, παραγγέλνω για γενικούς ελέγχους χωρίς συμπτώματα, μόνο δύο εξετάσεις: Την ALP και την SGPT. Η ALP είναι η εξέταση που αποδίδει με την μεγαλύτερη ακρίβεια εάν υπάρχει χολόσταση, ενώ η SGPT (= ALAT) είναι η εξέταση που αποδίδει με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν υπάρχει παρεγχυματική βλάβη του ήπατος. Εάν κάποια από αυτές είναι παθολογική ή εάν υπάρχει εξαρχής υποψία ηπατικής δυσλειτουργίας παραγγέλνω τότε περισσότερες ηπατικές εξετάσεις.

Ηλεκτρολύτες δεν παραγγέλνω όταν πρόκειται για ένα γενικό chek-up υγειών ατόμων. Για άτομα που παίρνουν κάποιο διουρητικό όμως, μπορεί μερικές φορές (όταν δηλαδή έχουν διάφορα συμπτώματα) να προσθέσω και το s-Kalium. Παραγγέλνω όμως ηλεκτρολύτες όταν υποψιάζομαι νεφρική ανεπάρκεια. Τότε παραγγέλνω και Ουρία και Φώσφορο. Χλώριο δεν παραγγέλνω ποτέ (There is no need for determination of chlorides in primary health care. ) (2)

Επίσης σε υγιή άτομα που δεν έχουν συμπτώματα δεν παραγγέλνω Γενική ούρων σαν screening παρά μόνο σε έγκυες  (12), ή σε διαβητικούς.

Επίσης, σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα δεν παραγγέλνω ποτέ Ουρικό Οξύ. Στο Ουρικό οξύ, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, έχει δοθεί στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτή που του αξίζει. Ουρικό οξύ παραγγέλνω μόνο σε ασθενείς με συμπτώματα που μπορούν να σχετίζονται με ποδάγρα.

PSA σε ασυμπτωματικούς άνδρες δεν παραγγέλνω με δική μου πρωτοβουλία, παρά αν κανείς μου το ζητήσει ο ίδιος. (13). Σε περίπτωση που, μου το ζητήσει ο ίδιος του εξηγώ πρώτα τα συν και τα πλην αυτής της εξέτασης και αν παρόλα αυτά θέλει, τότε του γράφω και το PSA. Του εξηγώ δηλαδή ότι υπάρχει ένας κίνδυνος να ανακαλύψουμε καρκίνο του προστάτη ο οποίος εξελίσσεται πάρα πολύ αργά, που όμως δεν μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από αυτόν εξελίσσεται γρήγορα. Έτσι μπορεί να καταλήξει να χειρουργηθεί, χωρίς τελικά να το χρειάζεται, με ότι σωματικές, ψυχολογικές και οικονομικές παρενέργειες συνεπάγεται αυτό.

Καρκινικούς δείκτες δεν παραγγέλνω ποτέ σαν screening. Παραγγέλνω μόνο για να παρακολουθήσω την εξέλιξη της θεραπείας ενός ήδη γνωστού καρκίνου.(14). Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχολογία ενός ατόμου η ανεβασμένη τιμή κάποιου καρκινικού δείκτη που τον έχουμε παραγγείλει έτσι για καλό και κακό…
Έχω γνωρίσει άνθρωπο που κατέληξε σε ψυχίατρο για αυτόν τον λόγο παρόλο που οι δαπανηρές εξετάσεις που έκανε μετά, για να διερευνηθεί ο ανεβασμένος καρκινικός δείκτης του, ήταν απολύτως φυσιολογικές. Αυτή την ιστορία την εξηγώ σε όποιον μου ζητά καρκινικούς δείκτες χωρίς να έχει κάποιον ήδη γνωστό καρκίνο.


Όταν υποψιάζομαι οξεία φλεγμονώδη ή οξεία λοιμώδη ασθένεια παραγγέλνω ποσοτική CRP ενώ όταν υποψιάζομαι κάποια χρόνια φλεγμονώδη ασθένεια προτιμώ την ΤΚΕ. Μερικές φορές ως διαγνωστικό εργαλείο σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει και η ηλεκτροφόρηση (κυρίως σε περιπτώσεις διερεύνησης πιθανής κακοήθειας ). Όταν πρόκειται να παρακολουθήσω την εξέλιξη μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου προτιμώ την ΤΚΕ. Αντίθετα αποφεύγω να παραγγέλνω ΤΚΕ σε γενικό έλεγχο χωρίς να έχω συγκεκριμένο λόγο, γιατί συχνά είναι αυξημένη χωρίς ο άνθρωπος να έχει στην πραγματικότητα κάτι παθολογικό, και καταλήγουμε σε άσκοπες διερευνήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται από ψυχολογικής και οικονομικής άποψης (4). Erythrocyte sedimentation rate (ESR) should be replaced with CRP analysis in acute tipper respiratory tract infection (which is the most common reason why people require primary care). If CRP is not too high, antibiotics are generally not needed. (The exception being mycoplasma infection, which does not always raise CRP.) It is important to be aware of the fact that many inflammatory diseases, especially those that are not caused by bacterial infections, often do not show any increase of CRP. Therefore, analyses of CRP, as well as of ESR, can generally not be used to detect or rule out diseases. During pregnancy, ESR varies widely, unlike CRP, which therefore is more useful. (1)


Για ασθενείς στους οποίους έχω μια αόριστη υποψία για κακοήθεια διαβάστε το κείμενο:

Αόριστη Υποψία Καρκίνου σε ασθενή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ). Διερεύνηση;

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4654.msg39527.html#msg39527

Ένα πρακτικό κόλπο: Τα παραπάνω 9 εργαστηριακά τα έχω κάνει μια σφραγίδα και τα χτυπώ στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου όταν τα παραγγέλνω, κερδίζοντας έτσι χρόνο από το να τα γράψω με το χέρι. Η σφραγίδα επίσης αυτή με βοηθά όταν θέλω να δείξω στην γραμματέα μου ποιες εξετάσεις θέλω να παραγγείλει για έναν ασθενή. Με την σφραγίδα αυτή έχω, έτσι έναν σκελετό με τις βασικές κατά την γνώμη μου αιματολογικές εξετάσεις της ΠΦΥ, και από εκεί και πέρα εννοείται ότι μπορούμε να διαγράψουμε ή να προσθέσουμε εξετάσεις, αναλόγως.


Αναφορές:

1)     Clinical Laboratory Tests: Which, Why, and What Do The Results Mean?
        10.1309/LM4O4L0HHUTWWUDD (2009) LabMedicine, 40, 105-113.
        http://labmed.ascpjournals.org/content/40/2/105.full

2)   Correct and optimal use of clinical chemistry in primary care
          
http://www3.svls.se/sektioner/sfkk/keynumb/eng_index.htm

            (
κοιτάξτε
κάτω δεξιά στην σελίδα που ανοίγει από τον παραπάνω σύνδεσμο, και ψάξτε ρολάροντας με το ποντίκι πάνω- κάτω, την σχετική εξέταση).
                    
3)   Laborera lagom (Laborera lagom που περιφραστικά σημαίνει στα Σουηδικά “Μην παραγγέλνεις πολλά αλλά ούτε και λίγα εργαστηριακά, παρά μόνο αυτά που πρέπει.”. http://www.vgregion.se/upload/SkaS/SRV/AT/laborera.lagom.pdf

4)   Ποιά εργαστηριακά να αυξηθούν και ποια να ελαττωθούν στην Σουηδική ΠΦΥ;
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3660.msg28518.html#msg28518


5)   Πόσο συχνά πρέπει να κάνει check-up, κάποιο υγιές άτομο; (Συζήτηση επί του θέματος)
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3928.msg32086.html#msg32086


6)   General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease: Cochrane systematic review and meta-analysis

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3928.msg39108.html#msg39108

7)   Behandling med thyreoideahormoner ( Σε ελεύθερη μετάφραση “Θεραπεία με θυροξίνη” )

http://www.läkemedelsboken.se/k3_end_tyreoideasjukd_2013fm10.html?search=&iso=false&imo=false&nplId=null&id=k3_31

8 )   Υπολογιστής online της κάθαρσης κρεατινίνης βάσει του τύπου Cockroft - Gault.
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3697.msg29076.html#msg29076


9)   Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε έμμεσα την συγκέντρωση της LDL;

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3634.0.html

10)   Considerable uncertainty remains in the evidence for primary prevention of cardiovascular disease
Cochrane Library 2011, Issue 1

http://www.thecochranelibrary.com/details/editorial/983199/Considerable-uncertainty-remains-in-the-evidence-for-primary-prevention-of-cardi.html

11)   07/01/2014 Ένα μήλο την ημέρα, τις στατίνες κάνει πέρα! Ο αντίλογος στις νέες «οδηγίες» για χοληστερίνη.
http://www.ntellos.gr/index.php/arthra/xolisteroli-statines/ena-milo-tin-imera-tis-statines-kanei-pera

12)   Ασυμπτωματική Βακτηριουρία) http://kalamatahospital.files.wordpress.com/2012/09/ziogos-ab.pdf

13)    Prostate-cancer: To screen or not?  http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1144.msg7327.html#msg7327

14)    Πότε επιτρέπεται να ζητούμε καρκινικούς δείκτες; http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3344.msg24285.html#msg24285



Συζήτηση επί του άρθρου μπορείτε να δείτε εδώ:


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5495.msg47467.html#msg47467

Πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το 21;

Δεν ξέρω αν ο Νίκος Δήμου περιγράφει την αλήθεια. 

Ξέρω όμως αν και τα σχολικά βιβλία περιγράφουν και αυτά την αλήθεια;

Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

 Όπως και να έχει είναι καλό νομίζω, να ακούει κανείς όλες τις απόψεις.

25/03/2014.
Πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το 21;
του συγγραφέα Νίκου Δήμου.

Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ αυτό – σίγουρα όχι σύντομα. Σήμερα πάντως ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του 21 θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του.

Ας πούμε μερικές ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες:

Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός. Όμως, όπως γράφει ο Σκαρίμπας: «Το Πατριαρχείο το αφόρισε.  Οι Πρόκριτοι και οι Ιεράρχες το χλεύασαν. Ο Καποδίστριας του γύρισε τις πλάτες. Ο Κοραής μας το μυκτήρισε». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και το τέλος ολέθριο.

Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις «σατανικές» απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».
Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη – και η καλύτερη –«ανθρωπιστική επέμβαση» της ιστορίας).

Η επανάσταση απέτυχε επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τους Τούρκους. Ο – ήδη τόσο απών – Κωστής Παπαγιώργης, την είχε χαρακτηρίσει:«πανεθνικό εμφύλιο, ο οποίος κατ’ ευφημισμόν βαπτίσθηκε επανάσταση από τους ιδεολόγους ιστορικούς».
Στην Επανάσταση έγιναν πράξεις θηριωδίας εκ μέρους των Ελλήνων. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν πάνω από 30.000 άμαχοι – ανάμεσά τους πολλοί Εβραίοι που ήταν αμέτοχοι στον αγώνα. Λόγος: το πλιάτσικο. Λέει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματα: «το ασκέρι όπου ήταν μέσα, το ελληνικό, έκοβε κι σκότωνε από Παρασκευή ως Κυριακή, γυναίκες παιδιά και άντρες, 32000, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς». (Αντίθετα οι Τουρκαλβανοί υπερασπιστές της πόλης έφυγαν αλώβητοι μετά από συμφωνία. Που σημαίνει ότι ο Κολοκοτρώνης είχε τον έλεγχο του στρατού του και άρα επέτρεψε τη εθνοκάθαρση).

Και όσοι δεν συμπαθούν τους Αλβανούς θα έπρεπε να ξέρουνπως μερικοί από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους μας ήταν Αρβανίτες που δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έβγαλε λόγο στα πληρώματα του Ελληνικού στόλου χρειάστηκε μεταφραστή γιατί δεν κατάλαβαν λέξη (το γράφει ο Παπαρρηγόπουλος).

Θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν τα σχολικά μας βιβλία συμπεριλάβουν αυτές (και άλλες) δύσκολες αλήθειες. Όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν. Έτσι θα πραγματώσουμε το Σολωμικό ρήμα,  που ταυτίζει το αληθές με το εθνικό.


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=32728#item_comments

 

23 March 2014

Ενοικιαζόμενα στούντιο κοντά στο Αργοστόλι ή μέσα στο Αργοστόλι.

Panorama Fanari Studios and Apartments  

Μνημείου Ιταλών - Φανάρι, Αργοστόλι, 28100, Ελλάδα.
Tel.: +30 2671028128

http://www.panorama-kefalonia.gr/index.php?lang=greek

Niko Studios

Λάσση, Λάσση, 28100, Ελλάδα.
Tel-Fax: +30 26710 - 23037,
Mobile: +30 6981 270 291 



http://www.nikostudios.gr

Belvista Luxury Apartments

Main Street, Λάσση, 28100, Ελλάδα 

Τηλ. 211 189 44 21

και 694 444 5555


www.belvista.gr

Casa Di Sonia

Νικολάου Καρβούνη, Αργοστόλι, 28100, Ελλάδα
26710 22 324 και 6942 25 01 70

www.casadisonia.gr

Oskars Studios  

Lassi, Λάσση, 28100, Ελλάδα
Τηλ. 26710 23 438
www.oskars.gr

Studios Rania  

Σπηλιά Αργοστολίου, Λάσση, 28100, Ελλάδα 

Τηλ. 26 710 22 952 και 26 710 23 697

Kappatos Studios & Apartments Έξυπνη Προσφορά

Λάσση , Λάσση, 28100, Ελλάδα

http://www.booking.com/hotel/gr/aristos-apartments.el.html?aid=357006;label=gog235jc-hotel-el-gr-panoramaNargostoli-unspec-gr-com-L%3Ael-V%3A0CEoQFjAC-O%3Aunk-B%3Aunk-T705-1;sid=e47e9c88477ccb0229c19a6033c2e62e;dcid=4 

Spiros Markatos
Apartments for rent, Lassi 28100, Kefalonia, Ionian Islands, Greece
Mob: +(30) 6932 312831


http://www.spiros-apartments.gr 

Emma's Studios
Tel. 26710 24 190
Lassi Post code 281 00 

Polymnia Studios and Apartments

Mary's Apartments

Kyknos Studios

Melissaratos Studios

Fiore Di Mare Studios

Ventura Rooms

Constantinos Apartments

Barbara's Apartments

Marina Studios



Πρέπει οι Γενικοί Ιατροί να φοβόμαστε τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών;

Λέγεται και ξαναλέγεται σε Ιατρικούς κύκλους ότι θα έρθουν οι ιδιωτικές εταιρείες που θα πληρώνουν ψίχουλα στους Ιατρούς και θα μας πάρουν την δουλειά εμάς τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει όταν πρόκειται για κλινικούς Γενικούς Ιατρούς.

Με 50 ευρώ ανά έτος, σαν ιδιώτης Γενικός Ιατρός με μόνο προσωπικό μια Γραμματέα και μια Καθαρίστρια λίγες ώρες την εβδομάδα, θα μπορούσα να αναλάβω ένα Ασθενή. Δεν νομίζω ότι αυτή την τιμή μπορεί να την χτυπήσει η οποιαδήποτε Βιοιατρική (άσε που αν χρειαστεί έχω περιθώρια να κατεβώ και λίγο παρακάτω). Ούτε και νομίζω ότι οι κλινικοί Γιατροί που θα φέρει η Βιοιατρική από άλλες πόλεις θα αποκτήσουν έτσι εύκολα την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Καβάλα ή στην Χίο ή στην Άμφισσα, (παίρνω τυχαία παραδείγματα) ειδικά αν η Βιοιατρικη πληρώνει χαμηλούς μισθούς.


Άλλο οι εργαστηριακές ειδικότητες και οι ειδικότητες που το κόστος εξοπλισμού ενός Ιατρείου είναι πολύ μεγάλο, και άλλο η μάχιμη Γενική Ιατρική.

Αν πάλι η Βιοιατρική είναι διατεθειμένη να μας πληρώσει πραγματικά καλούς μισθούς, τότε δεν θα είχα πρόβλημα να εργαστώ για αυτούς.

21 March 2014

Βαγγέλης Αργυρίου, Παιδίατρος. Ένας πραγματικά καλός επαγγελματίας.



Μια και έχω αρχίσει να γράφω σε αυτό το blog για διάφορους καλούς επαγγελματίες που γνωρίζω εδώ στην περιοχή της Καβάλας, θα ήταν άδικο να μην γράψω και για τον αδερφό μου τον Βαγγέλη Αργυρίου, που κατά την γνώμη μου, είναι ο καλύτερος Παιδίατρος στο Νομό της Καβάλας.

Τελείωσε το Λύκειο της Χρυσούπολης με 19 και, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας, εργάστηκε ως Γενικός Ιατρός στο Säffle της Σουηδίας για ενάμιση χρόνο και μετά έκανε ειδικότητα Παιδιατρικής ( πέντε χρόνια ) στην πόλη Karlstad της Σουηδίας, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε ένα εξάμηνο ως Παιδοψυχίατρος και ένα εξάμηνο ως Αλλεργιολόγος. Εργάστηκε επίσης σαν Παιδίατρος στη Νορβηγία πριν κατασταλάξει στην πατρίδα.

Δραστηριοποιείται στην Χρυσούπολη και στην Καβάλα από το 2005 αλλά έχει και ασθενείς από Ξάνθη και Δράμα.

Έχει πιστοποιηθεί, μετά από δύσκολες εξετάσεις στα Αγγλικά, σαν σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού (ο πρώτος άντρας σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα ). Δεν υπάρχει, κατά την γνώμη μου καλύτερος για να στηρίξει μια μαμά στο θέμα του θηλασμού. Στα πλεονεκτήματά του είναι επίσης ότι δουλεύει με ραντεβού που τα τηρεί, και έτσι το παιδί και οι γονείς δεν χρειάζεται να περιμένουν καθόλου. Κάνει επίσης συγχορηγήσεις εμβολίων (όπως εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, και στην Σκανδιναβία) εξοικονομώντας έτσι πόνο στα παιδιά και χρήμα στους γονείς τους. Έχει πολύ καλή επικοινωνία με τα παιδιά. Είναι τέλος φειδωλός με τα φάρμακα και τα χορηγεί μόνο όταν παγματικά χρειάζονται.

Επειδή τον γνωρίζω μια ζωή, μπορώ να πω ότι είναι ο σωστός άνθρωπος στο σωστό επάγγελμα.

Κάνω και μια αντιγραφή από την κάρτα του για περιγράψω αναλυτικά το γνωστικό του αντικείμενο:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Παιδίατρος – Ιατρός Εφήβων

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας.
Τέως επιμελητής Παιδιατρικής Κλινικής Karlstad Σουηδίας
Μετεκπαιδευμένος στην Αλλεργιολογία και Διατροφή.
Πιστοποιημένος Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBC LC.

Ίωνος Δραγούμη 12, Χρυσούπολη
Τηλ. 25910 23 099
Κινητό 69 763 82 530

Διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση σε παιδιά και εφήβους.

-          Προγεννητική ενημέρωση, παρουσία στον τοκετό
-          Παρακολούθηση ανάπτυξης νεογνών – παιδιών – εφήβων
-          Επείγοντα περιστατικά
-          Εμβολιασμοί, τεστ αλλεργίας, έκζεμα
-          Παχυσαρκία, νυχτερινή ενούρηση, δυσκοιλιότητα
-          Στήριξη και φροντίδα παιδιών με άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία
-          Εκτίμηση σχολικής ετοιμότητας, διαταραχές συμπεριφοράς
-          Προβλήματα εφηβείας, προληπτική ιατρική.

Η ιστοσελίδα του: www.argiriou.org



Σημεία βελονισμού που βοηθούν σε κλιμακτηριακές ενοχλήσεις.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε ενοχλήσεις που έχουν οι γυναίκες από την κλιμακτήριο. Παρακάτω παραθέτω κείμενο που περιγράφει ποια βελονιστικά σημεία μπορούν να βοηθήσουν.

04/06/2013.

Climacteric syndrome acupuncture prescription


Composition: Fengchi (GB 20), Guanyuan (CV 4), Qihai (CV 6), Zhongwan (CV 12), Shenshu (BL 23), Hegu (LI 4), Zusanli (ST 36), Qugu (CV 2), Yintang (EX- HN 3) and Jiaoxin (KI 8). For liver-kidney yin-deficiency, Taixi (KI 3), Ganshu (BL 18) and Baihui (GV20) are added; for heart-kidney disharmony, Xinshu (BL15), Tongli (HT 5) and Zhishi (BL 52) are added; for spleen-kidney yang-deficiency, Pishu ( BL 20 ),  Yin-lingquan (SP 9) and Sanyinjiao (SP 6) are added; for yindeficiency and liver-hyperfunction, Zhaohai (KI 6), Tai-chong (LR 3) and Daling (PC 7) are added.
Source: Newly-Edited Chinese Acupuncture and Moxibustion edited by Qiu Peiran and Chen Hanping.
Action: Nourishing liver and kidney, and regulating yin and yang.
Elucidation: Climacteric syndrome means a syndrome in women at certain ages (generally 45 - 55 years old) chiefly manifested by menstrual disorder, hectic fever, vexation, agitation and irritability. Chinese medicine holds that when menstruation is to be ceased, kidney-qi increasingly declined; thoroughfare and conception vessels gradually become empty; kidney-yin and kidney-yang inbalance,  consequently,  the  viscera  dysfunction.  It presents with kidney-yin deficiency, or yin-essence insufficiency, or yin-deficiency and yang-hyperactivity or spleen-kidney yang-deficiency.  The disease is mainly caused by the disharmony between kidney-yin and kidney-yang. In this prescription, Guanyuan (CV 4) and Qihai (CV 6), two points on conception vessel in the lower abdomen, together with Qugu (CV 2) can regulate the qi in the thoroughfare and conception vessels and enrich primary-qi. Zhongwan (CV 12), the Front-Mu point of stomach, and Zusanli (ST 36), the He-Sea-point of spleen meridian, have the effect to nourish and regulate the spleen and stomach. Shenshu (BL 23), the Back-Shu point of kidney, and Jiaoxin (KI 8), the Shu-Stream-point of kidney meridian, are effective to regulate and invigorate kidney. Hegu (LI 4), the Yuan-Source-point of large intestine meridian of hand yangming, is clinically effective against many diseases; together with Fengchi (GB 20), an acupoint of gallbladder meridian of foot shaoyang on the head, and Yintang (EX- HN 3), an extra point on the head, can smooth the qi in the meridians on the head. For yin-deficiency of liver and kidney, Taixi (KI 3), the Yuan-Source-point of kidney meridian, and Ganshu (BL18), the Back-Shu point of liver, can nourish liver and kidney; together with Baihui (GV 20), Hegu (LI 4) can treat the diseases on the head caused by yin deficiency and subsequent yang hyperfunction. For disharmony between heart and kidney, Xinshu (BL 15), the Back-Shu point, and Tongli (HT 5 ), the Luo-Connecting-point of heart meridian, in combination with Zhishi (BL 52), a point of bladder meridian on the back have the effect to harmonize heart and kidney, nourish heart and calm mirid. For spleen-kidney yang deficiency, Pishu (BL 20), the Back-Shu point of spllen, Yinlingquan (SP 9), the He-Sea-point of spleen meridian and Sanyinjiao (SP 6) on spleen meridian are selected to warm qi of spleen and kidney. For liver hyperactivity due to yin deficiency, Zhaohai (KI 6) on the kidney meridian is selected to invigorate kidney yin, Tai-chong (LR 3), the Yuan-source-point of liver meridian, is selected to clear liver heat, Daling (PC 7), the Yuan-Source-point of pericardium meridian, is selected to nourish heart and quieten mind.
Indication: Climacteric syndrome. Women at the age of around 50 exhibit menstrual disorder, more or less, vexation, agitation, irritability, depression, anxiety, nervousness, bad mood, unusual crying and laughing, even absolutely depressive psychosis, occasional mania and delusion. Case with deficiency syndrome may present psychentonia, flushed face, vexation, irritability, dizziness, tinnitus, memory decline, aching lumbus and bone, red tongue with thin coating, wiry, thready and rapid pulse. Case with disharmony between heart and kidney manifests palpitation, insomnia, dreaminess, susceptibility to fright, dry throat, bitterness of mouth, feverish sensation in the chest, palms and soles, red tongue with little coating, thready and rapid pulse. Case with spleenkidney yang deficiency is accompanied by bright white complexion, poor spirits, chill, cold limbs, edema of lower extremities, weak appetite, loose stool, frequent nocturia, profuse and thin leukorrhea, light tongue with white coating, weak and deep pulse. Case with yin deficiency and liver-hyperactivity presents grief, desire to cry involuntarily,  red tongue with little coating,  wiry, thready and rapid pulse.
Performance: Fengchi (GB 20) is punctured 0.5 -1.2 cun with the needle tip towards the nasal apex instead of towards the contralateral tragus or the front edge of tragus to avoid the penetration into cranial cavity and reducing manipulation is performed by rotating and twirling the needle. Guanyuan (CV 4 ) is vertically punctured 1. O- 1.5 cun and reinforcing manipulation is performed by rotating and twirling the needle. Qihai (CV 6) is vertically punctured 1.0 - 1.5 cun and reinforcing manipulation is given by rotating and twirling the needle. Zhongwan (CV 12) is perpendicularly punctured 1.0 - 1.5 cun and reinforcing manipulation is given by rotating and twirling the needle. Shenshu (BL 23) is vertically punctured 0.5 -1.0 cun and reinforcing manipulation is given by rotating and twirling the needle. When Hegu (LI 4) is punctured, the fist should clench by half; the needle is vertically or obliquely upward inserted 0.5 - 1.0 cun; the artery must be not punctured and reinforcing or reducing manipulation is given by rotating and twirling the needle. Zusanli (ST36) is vertically punctured 1.0 - 2.0 cun and reinforcing manipulation is given by lifting, thrusting, rotating and twirling the needle. Qugu (CV 2) is perpendicularly punctured 0.5 - 1.5 cun, but less depth for filling bladder.
Yintang (EX - HN 3) is obliquely punctured 0.3 -0.5 cun. Jiaoxin (KI 8) is vertically punctured 0.5 - 1.0 cun.
The needles in the acupoints are retained for 20 -30 minutes and manipulated on the concrete conditions of disease. The treatment is given once a day.
Clinical material: Dr. Xie treated 30 cases with climacteric syndrome by acupuncture, whose ages ranged from 40 to 60. Menopause occurred in 20 cases, menstrual disorder in 7 cases and non-stopped menstruation in 3 cases; the duration of menopause ranged from 4 months to 20 years. The chief clinical manifestations were headache, dizziness, insomnia, stomachache, abdominal pain, back numbness, palpitation, breathlessness, poor appetite, mental depression, abnormal vaginal bleeding, etc. Acupoints Dazhui (GV 14), Guanyuan (CV 4), Qihai (CV 6), Zhongwan (CV 12), Shenshu (BL 23), Hegu (LI 4) and Zusanli (ST 36) were selected and Qugu (CV 2) and Yintang (EX- HN 3) were added. Results showed all symptoms disappearing in 27 cases, improvement in 1 case, unknown effect in 1 case and ineffectiveness in 1 case. [ Newly-edited Chinese Acupuncture and Moxibustion, Shanghai Scientific and Technologic Press, Aug, 1992]
Ma Yindu treated climacteric syndrome by puncturing three points with six needles. Points Shenmen (HT 7), Zusanli (ST 36) and Sanyinjiao (SP 6) on both sides were punctured from the upper to the lower and even reinfor-cing-reducing technique was given; the needles were manipulated during the needle retention. Taiyang (EX- HN 5) and Hegu (LI 4) on both sides were added for headache; bilateral Neiguan (PC 6) was added for pain in hypocondrium; Zhongwan (CV 12) and Qihai (CV 6) were added for abdominal fullness; bilateral Shenshu (BL 23) and Yanglingquan (GB 34) were added for aching pain of lumbus and legs; bilateral Zhigou (TE 6) were added for constipation; bilateral Yongquan (KI 1) were added for hypertension. Generally, needles were retained for 30 minutes and manipulated once every 10 minutes; 3 continuous treatments made up one course and next course continued after 1-day interval. The cases were mostly cured after 2 - 5 courses of treatment. [-Zhejiang Journal of Traditional Chinese Medicine, 1992, (3). 115]
Typical case: A Mrs. Zhang, aged 48, was seen on Aug 16 in 1989. She had dizziness and vexation for 1 year. Her menstruation was about to pause, accompanied by scanty and dark menstruation, leukorrhea, insomnia, dreaminess and flushed face. It was diagnosed as climacteric syndrome in hospital affiliated to He' nan Medical University. She was treated by many Chinese and western medicines but in vain.  Physical examination showed flushed complexion, vertigo, vexation, insomnia, forget-fulness, aching lumbus, fatigue, sentimentality, swelling of face and lower limbs, non-pitting edema in lips, red tongue with thin and white coating, wiry and rapid pulse. Bilateral Shenmen (HT 7), Zusanli (ST 36) and Sanyin-jiao (SP 6) were punctured in sequence, and even reinfor-cing-reducing manipulation was given. The needles were retained for 30 minutes. Instantly after treatment, she felt asleep that night and thus she was pleased; vertigo abated greatly with happiness. Three courses of treatment, she was cured without the help of medicine. [Zhe-jiang Journal of Traditional Chinese Medicine, 1992, (3): 115]

http://tcmdiscovery.com/acupuncture/show.asp?id=783&page=2

19 March 2014

Οι ελεγκτές Ιατροί δεν πρέπει να είναι ιεραρχικά και επιστημονικά χαμηλότερα από τους ελεγχόμενους.

Απόσπασμα του συνάδελφου Γενικού Ιατρού Δημήτρη Μιχάλη σχετικά με τους ελεγκτές Iατρούς:

Στη ζώνη ευθύνης μου δεν δέχτηκα να οριστούν γιατροί Π.Ι. ως ελεγκτές, αλλά μόνο μέσα στο Κ.Υ.
Σε περιοχές που το Κ.Υ. είναι σχετικά προσβάσιμο, δε βλέπω το λόγο. Στα Πατήσια που μένω εγώ ο ΟΓΑ πρέπει να βάλει ελεγκτή γιατί «που να πάω? πώς? μισή ώρα πιο εκεί που είναι ο ελεγκτής»?
Ας μη τα θέλουμε όλα στο πιάτο γιατί έτσι ξεχειλώνει πολύ το πράγμα και δημιουργεί το έδαφος για επίταση φαινομένων ανευθυνότητας ή και δόλου.

Θες να σου πω και κάτι άλλο? Είναι τουλάχιστον αντιεπαγγελματικό, αλλά και σαφώς αντιεπιστημονικό και παντελώς έξω από ορθολογική ταχτική το να ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε γιατρούς που ιεραρχικά και επιστημονικά –κατά τεκμήριο- βρίσκονται σε χαμηλότερη βαθμίδα από αυτόν που ελέγχουν. Για αυτό το λόγο και δεν επέτρεψα ως συντονιστής ειδικευομένων Γ.Ι. να χρησιμοποιηθούν ειδικευόμενοι που επόπτευα για το έργο αυτό, όπως και γιατροί των Π.Ι. ευθύνης μας.

Αυτά μόνο σε χώρες ¨οργανωμένες¨, όπως η Ελ τα βλέπεις. Το θεωρώ μάλιστα τόσο σημαντικό -από πλευράς «πολιτισμού» και εφαρμογής των αυτονόητων- που πιστεύω πως αν αυτό το δω να αλλάζει, ίσως αρχίσω να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα.

Θα συμφωνήσω μόνο για τις περιπτώσεις δύσκολης επικοινωνίας Π.Ι. με Κ.Υ. (όπως κυρίως μερικές νησιωτικές περιοχές). Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εκτιμάται κατά περίπτωση το θέμα και να υπάρχει η δυνατότητα σφραγίδας στο Π.Ι.
Στη Μακεδονία (που την έχω γυρίσει όλη πλείστες φορές) δεν μου φαίνεται πως συντρέχει πραγματικός λόγος θεωρήσεων στα Π.Ι.


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1623.msg10612.html#msg10612

14 March 2014

Οι συμβουλές μιας παλιάς Γενικής Ιατρού στους νεότερους.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό των Σουηδών Γενικών Ιατρών Allmänmedicinη, η, τώρα πια, συνταξιούχος Σουηδέζα Γενική Ιατρός Ylva Johansson απάντησε ως εξής στην ερώτηση
"Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν που ξεκινά τώρα την Γενική Ιατρική;"

- Να είσαι επαγγελματίας μεν, αλλά όχι απρόσωπος.

- Δείξε τον σεβασμό σου στον ασθενή με το να ακούς ενεργητικά.

- Δες τον Ασθενή στα μάτια!

- Ο "ενοχλητικός" ασθενής είναι ενοχλητικός γιατί όντως έχει κάποιες ενοχλήσεις του ενός ή το άλλου είδους!

- Σκέψου υπαρξιακά. Ρώτησε "Τι κάνεις;"

- Μείνε σιωπηλός, άκουσε και έτσι θα σου έρθει και το ιστορικό.


Vilka råd skulle du vilja ge en blivande allmänläkare?
– Var personlig i det professionella.
– Respekt är att lyssna aktivt.
– Se patienten i ögonen!
– Den ”besvärliga” patienten har det besvärligt!
– Tänk på det existentiella. Fråga ”hur har du det?”
– Var tyst och lyssna, så får du anamnesen

http://www.sfam.se/allmanmedicin/wp-content/uploads/sites/44/2014/02/AM-1-14_low-u-annonser.pdf  (σελίδα 40 από 65).

06 March 2014

Ορειβατικές εκδρομές με έδρα τις Μηλιές Πηλίου.

Μια καλή ορειβατική εκδρομή που διαρκεί συνολικά 6 ώρες πάνε έλα είναι η διαδρομή Μηλιές - Τσαγκαράδα.

Μια άλλη πιο σύντομη είναι η Μηλιές - Βιζιτσα.