28 September 2015

Λίστα συνιστώμενων φαρμάκων από το Σουηδικό κράτος, για το 2015.

Στη Σουηδία το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Ένα μικρότερο μέρος πηγαίνει στην κεντρική κυβέρνηση στην Στοκχόλμη, η οποία αναδιανέμει τα χρήματα αυτά σε όλη την επικράτεια αναλόγως των προτεραιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Η χώρα είναι μοιρασμένη σε 23 νομούς. Ο κάθε νομός είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του (λειτουργία Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, πληρωμές Ιατρών και υπόλοιπου Προσωπικού).


Ο νομός επιβαρύνεται επίσης για το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων του. Ο κάθε νομός βγάζει τις δικές του προτάσεις (λίγο ή πολύ δεσμευτικές) προς τους Ιατρούς που εργάζονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του (εντός και εκτός Νοσοκομείων), για το ποια φάρμακα θεωρούνται ότι έχουν την πιο ευνοική σχέση κόστους / αποτελεσματικότητος. Αυτά τα φάρμακα εκδίδονται υπό την μορφή μιας λίστας φαρμάκων και είναι περίπου η ίδια σε όλη την Σουηδία με μικρές διαφορές από νομό σε νομό. Η λίστα αυτή ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και ισχύει και για τους Γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τους Νοσοκομειακούς. Εδώ και καιρό η Σουηδία είναι προσανατολισμένη κατά κύριο λόγο σε γενερικά σκευάσματα.

Η λίστα του Νομού της Στοκχόλμης (η Kloka listan στα Σουηδικά ή The Wise List στα Αγγλικά που στα Ελληνικά θα την μεταφράζαμε ίσως, ως "Η Σοφή Λίστα") του 2015 υπάρχει πλέον και στα Αγγλικά!

Δεν είναι και μικρή γιατί σε αντίθεση με παρόμοιες λίστες άλλων Σουηδικών νομών διανθίζεται και με επεξηγήσεις και σχόλια. Αξίζει όμως οι Ιατροί να την εκτυπώσουν και να την ξεκοκαλίσουν.

www.janusinfo.se/In-English/The-Wise-List-2015-in-English/


Αργύρης Αργυρίου
Γενικός Ιατρός
Καβάλα.
www.argiriou.se

21 September 2015

Σχόλιο σχετικά με την τεράστια αποχή στις χθεσινές Βουλευτικές εκλογές.



Η αποχή ήταν 43,45% . Δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2 δεν πήγε να ψηφίσει. Μιλάμε για τεράστια αποχή και δεν χρειαζόταν εταιρείες δημοσκοπήσεων για να το καταλάβει κανείς αυτό, τουλάχιστον εδώ στην Καβάλα. Φαινόταν με γυμνό μάτι. Όταν πήγαμε με την γυναίκα μου να ψηφίσουμε, σε ώρα αιχμής υποτίθεται, δηλαδή στις 11 το πρωί, σε ένα από τα πιο κεντρικά εκλογικά τμήματα της πόλης (το Δημοτικό Σχολείο της Παναγίας) δεν υπήρχε καθόλου ουρά και δεν περιμέναμε καθόλου. Όσο για τις καφετέριες γεμάτες. Δεν έβρισκες καρέκλα.

Αν λάβουμε λοιπόν υπ’όψιν ότι δεν πήγε να ψηφίσει 43,45% του συνολικού πληθυσμού, τότε η πραγματική δύναμη των κομμάτων επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΝΔ 15,6% ΧΑ 3,95% ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ 3,55% ΚΚΕ 3,1% ΠΟΤΑΜΙ 2,3% ΑΝΕΛ 2,31% Ένωση Κεντρώων 1,93% ΛΑ.Ε. 1,61% ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,48%.


Είναι καλό να το θυμόμαστε αυτό αν θέλουμε να έχουμε μια αίσθηση της πραγματικής επιρροής των διαφόρων κομμάτων στην κοινωνία.


Η τεράστια αποχή αποτελεί μια ήττα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος αν και δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα στα κανάλια χθες το βράδυ. Ας το λάβουν υπ’όψιν όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν για να εκδικηθούν δήθεν τους πολιτικούς. Στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να εναποθέτουν το μέλλον τους στα χέρια οργανωμένων μειοψηφιών. Το αυτί των Πολιτικών, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν ιδρώνει από την αποχή ακόμη και αν οι απέχοντες αποτελούν το 50% του γενικού πληθυσμού. Ακόμη και ένας να πάει να ψηφίσει, θα εκλεγεί κυβέρνηση. Αυτό τους ενδιαφέρει αυτούς. Σε ποιον θα πάει η εξουσία.

19 September 2015

Όταν η Τράπεζα δεν είναι τίμια αλλά και οι ΔΕΚΟ αδιαφορούν.

Τηλεφώνησα σήμερα (19/09/2015) στην Τράπεζα Πειραιώς και τους ρώτησα εάν παίρνουν προμήθεια για διάφορες πάγιες εντολές που ήδη έβαλα και τρέχουν. Έτσι έμαθα ότι για πάγια εντολή προς την ΔΕΗ αλλά και την ΔΕΥΑΚαβάλας παίρνουν 40 λεπτά/εντολή, ενώ για τον ΟΤΕ και τον Cosmote δεν παίρνουν προμήθεια. Τους ρώτησα που μπορώ να τα βρίσκω αυτά και μου απάντησαν ότι, στην ιστοσελίδα της winbank, την τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας , μπορεί κανείς να την δει κανείς τέρμα κάτω στην ιστοσελίδα κάτω από τον τίτλο “Ενημέρωση Πελατών” εκεί που λέει "Επιτόκια και Δελτία Τιμών".

Μερικές παρατηρήσεις: Προχθές που πήγα στο υποκατάστημα της Πειραιώς στην οδό Βενιζέλου στην Καβάλα (πρώην Τράπεζα Κύπρου) και έβαλα τις πάγιες, κανείς δεν με ενημέρωσε για τις χρεώσεις αυτές. Είναι τίμιο αυτό από πλευράς Τράπεζας;

Ως προς τον ΟΤΕ και την Cosmote που προφανώς έχουν αναλάβει το κόστος που ζητά η Τράπεζα για τις πάγιες εντολές τους: Τους συγχαίρω. Είναι προς συμφέρον τους να διευκολύνουν τους πελάτες που αποφασίζουν να πληρώνουν εγγυημένα στην ώρα τους, τους λογαριασμούς τους.

Ως προς την ΔΕΗ και την ΔΕΥΑΚ: Μήπως με τον τρόπο σας ταλαιπωρείτε τους πελάτες σας και σπρώχνετε κάποιους να μην πληρώνουν στην ώρα τους;

16 September 2015

Αυτός που είναι χρεωμένος δεν είναι ελεύθερος.

Den som är satt i skuld är inte fri.

( μετάφραση από τα Σουηδικά): Αυτός που είναι χρεωμένος δεν είναι ελεύθερος.

Göran Persson
(Πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας).

14 September 2015

Οι 10 πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την Υγεία, παγκοσμίως το 2013.


1) Υπέρταση

2) Κάπνισμα

3) Υψηλό BMI ( παχυσαρκία )

4) Παιδική ασιτία

5) Υψηλό Σάκχαρο Νηστείας ( Σακχαρώδης Διαβήτης)

6) Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

7) Αναθυμιάσεις μέσα στο χώρο του σπιτιού

8 ) Βρώμικο νερό

9) Σεξ χωρίς προφυλάξεις

10) Χαμηλή κατανάλωση φρούτων




GBD 2013 Risk Factors Collaborators. Lancet. Epub 11 sep 2015. doi: 10.1016/S0140-6736(15)00128-2

http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736%2815%2900128-2.pdf
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/09/Beteenden-har-allt-storre-paverkan-pa-global-halsa/

Γίνεται όμως κατανομή των πόρων για την Υγεία παγκοσμίως, με βάση αυτή την ιεράρχηση των κινδύνων;
Ή μήπως ξοδεύουμε του κόσμου τα λεφτά για ασθένειες που προσβάλλουν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού της Γης ( λέγε με καινοτόμα φάρμακα κτλ)
Παρατηρούμε επίσης ότι η πλειοψηφία των παραπάνω παραγόντων κινδύνου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά με πολιτικές παρεμβάσεις.
Ο Rudolf Virchow εξακολουθεί εν έτει 2015 να είναι επίκαιρος: "Η Ιατρική είναι κοινωνική επιστήμη, και η Πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά Ιατρική σε μεγάλη κλίμακα."

10 September 2015

Πώς θα μάθετε να αγαπάνε τα «πρωτάκια» το σχολείο.

10/09/2015

του Φώτη Παπαναστασίου,
Ειδικού Παιδαγωγού,
MSc Σχολική Ψυχολογία.



Το κουδούνι έναρξης της σχολικής χρονιάς χτυπά αύριο το πρωί για 1.500.000 μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
Μια δύσκολη χρονιά ξεκινά και για περίπου 130.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους μάχη για τη μόρφωση των παιδιών, δουλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Η αυριανή μέρα όμως είναι δυσκολότερη για τα «πρωτάκια» και τους γονείς τους, αφού πολλά από αυτά δεν αντιμετωπίζουν την πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο με χαρά, αλλά με φόβο και άρνηση.
Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό δεν είναι για όλα τα παιδιά εύκολη και σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς πρέπει να κάνουν υπερπροσπάθεια προκειμένου να πείσουν το παιδί ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν πρέπει να φοβάται. Οι ειδικοί μάλιστα, μιλώντας για τη σχολική άρνηση, επισημαίνουν ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου ν΄ αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, καθώς η φοβία αυτή, πάρα πολλές φορές, συνοδεύεται και από ψυχοσωματικά προβλήματα, εμετούς, ναυτίες, διάρροιες, πόνους στο στήθος, έντονο θυμό και κλάματα.
Για τους λόγους αυτούς οι γονείς πρέπει να δείχνουν κατανόηση στα παιδιά, να μην κρατούν αυστηρή στάση και εάν χρειαστεί να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού, με στόχο να βοηθήσει το παιδί να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στο σχολείο.


«Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να πείσουν το παιδί να πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο και να μην κάνει απουσίες διότι μετά θα δυσκολευτεί πολύ να επιστρέψει στο σχολικό περιβάλλον», τονίζει στο «Εθνος» ο κ. Φώτης Παπαναστασίου, ειδικός παιδαγωγός στη σχολική ψυχολογία, ο οποίος δίνει δέκα συμβουλές στους γονείς προκειμένου να στηρίξουν τα «πρωτάκια» στην επαφή τους με το δημοτικό σχολείο, ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν εύκολα και η σχολική χρονιά να κυλίσει ομαλά και οι μικροί μαθητές ν΄ αγαπήσουν το σχολείο:
Ο δεκάλογος για τους γονείς:

1 Ενα πρώτο βήμα είναι να «συστήσουν» λίγο νωρίτερα οι γονείς στο παιδί το σχολείο του. Μερικές επισκέψεις στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων θα βοηθήσει πολύ το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

2 Να βρουν βιβλία, ιστορίες, παραμύθια με θέμα το «μεγάλο σχολείο» και να κουβεντιάζουν λίγο με τα παιδιά για τη νέα κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν.

3 Να φέρουν το παιδί τους σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας του από τη γειτονιά ή το νηπιαγωγείο ώστε την πρώτη μέρα στο σχολείο να βλέπει γύρω του γνωστά και φιλικά πρόσωπα.

4 Να εξηγήσουν στο παιδί ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν στους κανόνες του νέου σχολείου και πως θα είναι μέσα στη σχολική τάξη συγκριτικά με το νηπιαγωγείο.

5 Να αποφεύγουν εκφράσεις που δημιουργούν φόβο και ανησυχία, όπως: «Τέρμα τα αστεία, τώρα αρχίζουν τα σοβαρά». «Να δούμε τώρα θα τα καταφέρεις;» κ.ά.

6 Τα ψώνια για τα σχολικά είναι καλή και διασκεδαστική διαδικασία ένταξης στη σχολική ζωή. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα τετράδια, τις τσάντες και τα μολύβια τους.

7 Να βάλουν σε πρόγραμμα τα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία. Να σηκώνονται νωρίς και να κοιμούνται νωρίς. Να γίνει και μια μικρή μαθησιακή προετοιμασία με χρώματα και αριθμούς ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία μάθησης.

8 Την πρώτη μέρα να μην αργήσουν καθόλου στο σχολείο. Να πάνε νωρίς, να μιλήσουν με τη δασκάλα και να συστήσουν το παιδί ώστε να μη νιώσει ότι το αφήνουν με μια άγνωστη γυναίκα και να μη φύγουν απο το σχολείο χωρίς να το καταλάβει το παιδί.

9 Την ώρα της παραλαβής οι γονείς πρέπει να είναι νωρίτερα στο σχολείο ώστε το παιδί μόλις βγει από την αίθουσα να δει αμέσως τον μπαμπά ή τη μαμά του και να νιώσει ασφάλεια.

10 Στο σπίτι πρέπει ειδικά την πρώτη μέρα να υπάρχει ευχάριστο κλίμα και ένα φαγητό ή και γλυκό που να αρέσει στο παιδί. Οι ερωτήσεις που θα του κάνουν οι γονείς για το σχολείο πρέπει να είναι συγκεκριμένες και όχι αόριστες.

http://eidikospaidagogos.gr/protakia-agapoun-to-sxoleio/




04 September 2015

Βλέποντας και κάνοντας. Μέρα με την μέρα.

Οι Σουηδοί όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για κάποιον, συχνά τον συμβουλεύουν:

"Du får ta en dag i taget".

Χρόνια τώρα προσπαθούσα να βρω μια καλή μετάφραση του παραπάνω στα Ελληνικά, αλλά μάταια.

Μέχρι που σήμερα προσπαθώντας να παρηγορήσω μια κυρία που η μαμμά της έπαθε ένα βαρύ εγκεφαλικό, μου βγήκε:

"Βλέποντας και κάνοντας. Μέρα με την μέρα".