02 February 2016

Σχετικά με τις μαλακτικές / ενυδατικές κρέμες.


Το παρακάτω κείμενο δεν διεκδικεί το αλάθητο και ούτε και είναι κάποιο ολοκληρωμένο επιστημονικό άρθρο.

Γράφτηκε πιο πολύ για να θυμάμαι εγώ ο ίδιος τι αποκόμισα μετά από προσεκτική συλλογή πληροφοριών για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ Ιατρικής Νοσηλευτικής και Αισθητικής. Για αυτό φοβάμαι ότι δεν το κατέχουν και πολλοί, καλά:

Τις μαλακτικές / ενυδατικές κρέμες.

Το να είναι το δέρμα καλά ενυδατωμένο είναι συχνά το πρώτο και απαραίτητο βήμα θεραπείας για μια σειρά από συχνές δερματολογικές παθήσεις όπως το Έκζεμα ή η Ψωρίαση ή απλώς συνηθισμένα συμπτώματα όπως ο κνησμός. Για τον λόγο αυτό κάποιες απλές ενυδατικές κρέμες επιδοτούνται σε χώρες όπως η Σουηδία όταν ο ασθενής έχει κάποια από τις παραπάνω παθήσεις αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

Αφού κρατά κανείς το δέρμα ενυδατωμένο, μπορεί να προσθέσει και άλλου είδους τοπικές δερματολογικές θεραπείες π.χ. με κορτιζονούχα ή με αντιβιοτικά.

Παρακάτω θα κάνω κάποιες προτάσεις και θα αναφέρω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Δίνω έμφαση εκτός από το αποτέλεσμα και στην τιμή επειδή σε συχνές δερματολογικές παθήσεις όπως οι προαναφερόμενες θα πρέπει, σε πολλές περιπτώσεις, να ενυδατώνει κανείς το δέρμα του μια ζωή και αυτό δεν είναι φυσικά δυνατόν εάν κοστίζει μια περιουσία:

Σαν μαλακτικό για το δέρμα  ίσως την καλύτερη σειρά την έχει η Νορβηγική Neutrogena http://www.neutrogena.com/category/moisturizers/norwegian+formula-.do αλλά το μειονέκτημά τους είναι ότι πρόκειται για ακριβά προϊόντα.

Από εκεί και πέρα ένα  κλασσικό και πολύ καλό μαλακτικό είναι η Nivea Soft http://www.nivea.gr/Products/NIVEA-Soft  . Το μειονέκτημα είναι ότι και αυτή είναι σχετικά ακριβή.

Ένα πολύ καλό μαλακτικό, για τα λεφτά του, είναι το γαλάκτωμα σώματος Dove.

Μια κρέμα χεριών (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο υπόλοιπο σώμα) και που μοιάζει με την Nivea αλλά που έχει την μισή τιμή είναι η Hand Care του Mr Grand ( Μασούτης ).

 Τέλος ένα εξαιρετικό μαλακτικό / ενυδατικό για το δέρμα που είναι και πολύ φθηνό είναι η Λευκή Βαζελίνη αλλά έχει το μειονέκτημα ότι λαδώνει εύκολα τα ρούχα.

Μια συνοπτική εικόνα πολλών ενυδατικών κρεμών όπου μάλιστα μπορεί να δει κανείς και πόσο κοστίζουν ως Ευρώ / λίτρο είναι από τον ΑΒ Βασιλόπουλο εδώ:
 http://www.ab.gr/click2shop/EIDI-PROSOPIKIS-PERIPOIISIS/c/012?q=%3Apromotion%3AfacetCategories-category%3A012004%3AfacetCategories-category%3A012004003&sort=promotion&view=thumbViewLayout

Βέβαια, μια εναλλακτική λύση, ίσως, αντί μιας μαλακτικής κρέμας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η ξηροδερμία δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, είναι ένα γαλάκτωμα για κρεμοντούς π.χ. το LUX moisturise shower therapy ( chamomile and jojoba oil shower cream) που υπάρχει και σε συσκευασία των 1000 ml και βγαίνει και πολύ οικονομικό. Ακόμη πιο οικονομικό και εξίσου καλό όμως είναι το nature touch ΚΡΕΜΟΝΤΟΥΣ essential  με αιθέρια έλαια του Mr Grand της αλυσίδας Μασούτη που έχουμε στην Βόρεια Ελλάδα.

Πάντως ο κάθε άνθρωπος έχει τις ιδιαιτερότητές του όσων αφορά τις μαλακτικές κρέμες και αυτή που ταιριάζει στον ένα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζει σε κάποιον άλλο.

Είστε ευπρόσδεκτοι με δικές σας σχετικές προτάσεις / σχόλια.

1 comment:

Unknown said...

Όλες οι μεγάλες εταιρίες π.χ la roche posay,avene, frezyderm κ.λ.π έχουν ειδικές σειρές για ατοπικα δερματα: κρέμες, αφρολουτρα κ.λ.π. Είναι δερμοκαλυντικα που τα βρίσκεις σε e shop σε πολύ καλές τιμές, χωρίς αρωμα ή άλλες ερεθιστικες ουσίες. Αυτά που αναφερεις του εμπορίου πιστεύω πως δεν κάνουν για ένα δυσανεκτικο δέρμα εκτός και αν μιλάμε για μια απλή ξηρότητα χωρίς κάποιο δερματολογικό νόσημα.