07 July 2016

Μια τολμηρή και εύστοχη περιγραφή της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στην Ελλάδα.

Στις 05/07/2016 το μέλος του Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, paracelcus, με αφορμή ένα άρθρο που περιέγραφε, μεταξύ άλλων, ότι σε ένα μικρό Κέντρο Υγείας, απασχολούνται 20 Νοσηλεύτριες ( http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,6805.msg62095.html#msg62095 ) έγραψε το παρακάτω σχόλιο. Πρόκειται, κατά την γνώμη μου, για μια από τις πιο τολμηρές και εύστοχες περιγραφές της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στην Ελλάδα. Όχι βέβαια ότι οι άλλοι τομείς της Υγείας στην Ελλάδα πάνε παραπίσω... :

Είκοσι (!!!) άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα. Την στιγμή που σε άλλα κέντρα υγείας δεν υπάρχουν ούτε το ένα τέταρτο και οι βάρδιες μένουν ακάλυπτες. Και να πεις ότι οι νοσηλευτές στην Ελλάδα έχουν πολλαπλούς ρόλους όπως πχ σε Ηνωμένο Βασίλειο ή σε Σουηδία (όπου κάνουν βοηθητικά ιατρεία άσθματος, διαβήτη κοκ) χαλάλι. Αλλά εκτός από τα ένα-δυο άτομα που καλύπτουν τα επείγοντα-αλλάγες τραυμάτων-ενεσοθεραπείες, τα υπόλοιπα απασχολούνται σε άχρηστους γραφειοκρατικούς ρόλους όπως είναι η καταγραφή στοιχείων ασθενών και αναγραφή φαρμάκων σε βιβλιάρια.

Και βέβαια δεν είναι το μόνο κέντρο υγείας με τόσο μεγάλο αριθμό νοσηλευτών, υπάρχουν και άλλα. Τα ρεπορτάζ αυτά γενικά  δείχνουν το μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά κέντρα υγείας. Μπορεί να μην υπάρχουν γιατροί για να καλύψουν εφημερίες, αλλά να υπάρχει πλήθος νοσηλευτών. Μπορεί να μην υπάρχουν νοσηλευτές αλλά να υπάρχουν δυο-τρεις μαίες (που το μόνο που κάνουν είναι τεστ Παπ). Μπορεί να υπάρχουν βοηθοί ακτινολόγοι ή μικροβιολόγοι ή και οδοντίατροι αλλά να κάθονται χωρίς να κάνουν τίποτα γιατί δεν λειτουργούν τα μηχανήματα ή γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.

Γενικά η λειτουργία ενός μέσου ελληνικού κέντρου υγείας είναι οι επιμελητές γιατροί να κάνουν ιατρεία συνταγογράφησης (και να βγάζουν έξτρα "μαύρα" χρήματα από τις φαρμακευτικές γι'αυτο και δεν πολυδιαμαρτύρονται ακόμα για τις απλήρωτες εφημερίες και τα στραβά του συστήματος), οι αγροτικοί ή οι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής (όταν υπάρχουν) να βγάζουν την λάντζα στα επείγοντα και ένα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο προσωπικό να λουφάρει ή να δουλεύει σε χαλαρούς ρυθμούς. Το ποιοι είναι αυτοί εξαρτάται από το κέντρο υγείας, αλλού είναι οι υπεράριθμοι νοσηλευτές (βέβαια σε κέντρα υγείας με λίγους νοσηλευτές αυτοί εξουθενώνονται πραγματικά), αλλού το διοικητικό ή τεχνικό προσωπικό, αλλά υπάρχουν κάποιοι που λόγω ειδικότητας έχουν χαλαρούς ρυθμούς εργασίας σχεδόν πάντα, πχ οι φύλακες συνήθως απλώς έρχονται,βλέπουν τηλεόραση και κοιμούνται, οι μαίες κάνουν ουσιαστικά μόνο τεστ Παπ, οι βοηθοί ακτινολόγων γενικά έχουν λίγη δουλειά ακόμα και όταν δουλεύουν τα μηχανήματα. Και όλα αυτά είναι αποτελέσματα του γεγονότος ότι τα κέντρα υγείας λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμα ως ένα βαθμό για εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών προσλήψεων του τοπικού πληθυσμού και όχι με βάση τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες.

No comments: