Του Αργύρη Αργυρίου,
Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού,
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή όχι;
Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι αυτονόητη. Μια Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μπορεί π.χ. να σημαίνει ότι επαναφέρουμε την Καρδιά σε λειτουργία αλλά ο Εγκέφαλος έχει πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη έτσι ώστε ο Ασθενής πλέον να λειτουργεί σαν φυτό. Ή μπορεί π.χ. να σημαίνει ότι ο Ασθενής μπορεί να χρειαστεί να διασωληνωθεί και να μπει σε ΜΕΘ με μικρές πιθανότητες να βγει ζωντανός αλλά και με ότι μπορεί να συνεπάγεται για τον ασθενή η τρομακτική εμπειρία της διασωλήνωσης και της παραμονής μέσα σε μία ΜΕΘ.
Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το αν τα παρακάτω είναι σωστά ή όχι αλλά όμως εγώ περιγράφω τι κάνουν στην Σουηδία (αλλά και σε άλλες Βορειοευρωπαϊκές χώρες) για το θέμα της Καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής:
Προσπαθούν σε κάθε Ασθενή που νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Αποκατάστασης ή Γηροκομείο να έχουν συμπληρώσει ένα κουτάκι στο αρχείο του Ασθενούς όπου περιγράφουν τι θα κάνει το Προσωπικό σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Θα κάνουν Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή όχι;
Σε περίπτωση που ο Ασθενής είναι σε θέση να απαντήσει ο ίδιος, αφού πρώτα του δώσουν κάποιες πληροφορίες (προφορικές αλλά και γραπτές), τον αφήνουν να αποφασίσει ο ίδιος.
Αν ο Ασθενής δεν είναι σε θέση να απαντήσει τότε αφήνουν τους στενότερους του συγγενείς να αποφασίσουν.
Αν ο Ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει απόφαση και δεν υπάρχουν και συγγενείς τότε την απόφαση την παίρνουν δύο άτομα από το Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό του Τμήματος που έχουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, π.χ. ένας Ιατρός και μία Νοσηλεύτρια. Ως βοήθειά στην απόφασή τους έχουν βέβαια και κάποιες Κατευθυντήριες Οδηγίες Βιοηθικής επί του θέματος, που έχει εκδώσει ο Πανσουηδικός Ιατρικός Σύλλογος ( Όποιος θέλει μπορεί εύκολα να τις μεταφράσει π.χ. από τα Σουηδικά στα Αγγλικά με την βοήθεια του google translate Αξίζει επίσης να δει κανείς κανείς και τα references που τα πιο πολλά είναι στα Αγγλικά https://www.sls.se/contentassets/90bcc300207d4d09ad133e68f80c7b58/riktlinjer20maj2021.pdf Υπάρχει όμως και υλικό κατευθείαν στα Αγγλικά π.χ. το Talking "Do Not Attempt Cardiopulmonary Resuscitation" που έχει εκδοθεί από το Βρετανικό NHS https://www.england.nhs.uk/publication/talking-do-not-attempt-cardiopulmonary-resuscitation-dnacpr/ ).
Ακούγεται ίσως απορίας άξιον αλλά οι ηλικιωμένοι Ασθενείς σε πολύ μεγάλο βαθμό ζητούν από μόνοι τους σε περίπτωση που σταματήσει να χτυπά η καρδιά τους να μην προσπαθήσει κανείς να τους επαναφέρει με Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, διασωλήνωση κτλ.
Το θέμα είναι πάντα επίκαιρο αλλά τώρα με την επιδημία του COVID-19 η ανάγκη να το συζητήσουμε ανοιχτά και στην Ελλάδα γίνεται επιτακτική.
Κατά την γνώμη μου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να πάρει σχετική πρωτοβουλία.
No comments:
Post a Comment