30 October 2020
26 October 2020
Πως γράφουμε ένα Ιατρικό Πιστοποιητικό.
Πηγή: Το βιβλίο Socialmedicin. Individ, hälsa och samhälle. Peter Allebeck et.al. , 2015, Εκδόσεις: Studentlitteratur, σελίδες 261-265.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ Ιατρικής Βεβαίωσης και Ιατρικής Γνωμάτευσης. Η Ιατρική Βεβαίωση είναι ένα έγγραφο που περιέχει και περιγράφει γεγονότα. Δηλαδή αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση Υγείας του ασθενούς όπως την φυσική εξέταση, τις νοσηλείες και την θεραπεία. Η Ιατρική Γνωμάτευση είναι ένα έγγραφο το οποίο εμπεριέχει και την γνώμη του Ιατρού που εκδίδει το Πιστοποιητικό σχετικά με την σχέση κάποιων πραγμάτων που σχετίζονται με την Υγεία του Ασθενούς. Π.χ. η σημασία της κατάστασης της Υγείας ενός Ασθενούς σε σχέση με την ικανότητά του για κάποια συγκεκριμένη εργασία.
Τι πρέπει να περιέχει το Ιατρικό Πιστοποιητικό:
Ημερομηνία και τόπο όπου γράφτηκε το Πιστοποιητικό.
Τίτλος: Ιατρική Γνωμάτευση ή Ιατρική Βεβαίωση αντίστοιχα.
σχετικά με την ή τον....
εδώ είναι σημαντικό να γράψουμε με προσοχή τα προσωπικά στοιχεία του Ασθενούς ώστε αυτός να μπορεί να ταυτοποιηθεί εύκολα και να μην υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί με κάποιο άλλο πρόσωπο. Π.χ. Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, Διεύθυνση, Τηλέφωνο, ΑΜΚΑ και/ή Αριθμό Ταυτότητας και/ή Αριθμό διαβατηρίου. Για να μην επαναλαμβάνουμε ολόκληρο το Ονοματεπώνυμο του Ασθενούς στην συνέχεια του κειμένου, μπορούμε την πρώτη φορά που θα αναφέρουμε το Ονοματεπώνυμο του ασθενούς, να γράψουμε μέσα σε παρένθεση τα αρχικά του, π.χ. Ιωάννης Ελευθεριάδης ( Ι.Ε.). Έτσι από εδώ και πέρα στο κείμενο όταν αναφερόμαστε σε αυτόν θα γράφουμε ο Ι.Ε.
Όταν γράφουμε το Πιστοποιητικό εγγυόμαστε, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε ελέγξει και την ταυτότητα αυτού που ζητάει το πιστοποιητικό. Έτσι εάν δεν γνωρίζουμε τον Ασθενή πρέπει να ζητήσουμε Αστυνομική Ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο (π.χ. Διαβατήριο) που να πιστοποιεί ότι το πρόσωπο που έχουμε μπροστά μας, είναι το ίδιο με το πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία αναφέρουμε στο Πιστοποιητικό.
Ξεκινούμε με το να γράψουμε τον σκοπό για το οποίο γράφουμε το Ιατρικό Πιστοποιητικό δηλαδή για ποιους λόγους γράφουμε το Πιστοποιητικό.
Π.χ. το Πιστοποιητικό εκδίδεται για να το στείλει ο Ι.Ε. στην ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένος.
Η κοινωνική κατάσταση του ασθενούς ( π.χ. αν είναι ή αν ήταν καπνιστής, συνήθειες αλκοόλ, επάγγελμα, συνθήκες διαβίωσης, κατάσταση κατοικίας, παντρεμένος ή όχι κτλ, αν έχει παιδιά, αν έχει άλλους συγγενείς, αν έχει βοήθεια στο σπίτι, πώς είναι τα οικονομικά του, αν μπορεί, και πόσο καλά μπορεί, να αυτοεξυπηρετείται ή κάτι άλλο σχετικό σχετικά με κοινωνικά θέματα).
Μπορεί επίσης να χρειαστεί να γράψουμε για παλαιότερες του ασθένειες ή παλαιές χειρουργικές επεμβάσεις που έχει υποστεί
για Χρόνιες Ασθένειες που έχει, για Φάρμακα που παίρνει, την ισχύ του κάθε φαρμάκου π.χ. σε mg, και την δοσολογία του.
Επίσης αν έχει πιθανές Αλλεργίες.
Είναι σημαντικό αυτός που γράφει το Πιστοποιητικό να ξέρει για τί μιλά, δηλαδή να έχει όντως γνώση αυτών των πραγμάτων για τα οποία γράφει στο Πιστοποιητικό. Μη ξεχνούμε ότι ένα τέτοιο Πιστοποιητικό μπορεί να είναι η βάση για δικαιώματα, οικονομικές αποζημιώσεις ή αποφάσεις σε διάφορα Δικαστήρια. Τα Ιατρικά Πιστοποιητικά και Γνωματεύσεις που γράφουμε μπορεί να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο για τον ασθενή. Ταυτόχρονα όμως ένα Πιστοποιητικό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο Κράτος στο οποίο ζει ο Ασθενής, που, πιθανώς να χρειαστεί να επιβαρυνθεί κάποια κόστη για λογαριασμό του Ασθενούς. Ο Ιατρός πρέπει να είναι ακριβοδίκαιος και ως προς τον Ασθενή αλλά και ως προς τo Κράτος.
Το Πιστοποιητικό άρα πρέπει να είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο. Στο κείμενο πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι γεγονότα, ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε, ως Ιατρός, και πού βασίζεται αυτό το συμπέρασμα, καθώς και ποιες πληροφορίες προέρχονται από κάποια άλλη πηγή εκτός του Ιατρού που εκδίδει το Πιστοποιητικό.
Πρέπει όπως είπαμε να γράφετε προσεκτικά τις πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίσατε το συμπέρασμά σας. Π.χ. τη φυσική εξέταση που κάνατε, άλλες πληροφορίες που σας δόθηκαν, πληροφορίες από το αρχείο του ασθενούς (όπως περιέγραψα παραπάνω) ή άλλα αρχεία. Καλό είναι επίσης να γράψει κανείς συμπτώματα ή άλλες παρατηρήσεις που έκανε κατά την εξέταση. Όσο πιο πολλές πληροφορίες (που να σχετίζονται όμως με το συγκεκριμένο θέμα της Υγείας του Ασθενούς) και περιγραφές τόσο καλύτερα αλλά όμως δεν πρέπει γράφει κανείς περισσότερα πράγματα για τον Ασθενή από αυτά που χρειάζονται για καταλάβει κάποιος τρίτος το Πιστοποιητικό. Μπορεί π.χ. να γράψει κανείς πληροφορίες που πήρε από απεικονιστικές εξετάσεις, ή εάν ο ασθενής πόνεσε κατά την εξέταση ή οτιδήποτε άλλο, σχετικό όμως με το θέμα του Πιστοποιητικού.
Στο Πιστοποιητικό πρέπει να γράψουμε επίσης και τα στοιχεία αυτού που εκδίδει το Πιστοποιητικό, δηλαδή τα δικά μας, οπότε πρέπει να γράψουμε το Ονοματεπώνυμο μας, την ιδιότητά μας ( π.χ. ιδιώτης Γενικός Ιατρός ή Γενικός Ιατρός του Κέντρου Υγείας .... ), την διεύθυνση και το τηλέφωνό μας ή και την διεύθυνση email που έχουμε, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να μας βρούνε αν χρειαστεί. Αυτό γίνεται συνήθως στο τέλος του Πιστοποιητικού. Τελειώνουμε το Πιστοποιητικό με το να βάλουμε την υπογραφή μας και να γράψουμε ολογράφως το ονοματεπώνυμό μας.
Η γλώσσα του Πιστοποιητικού πρέπει να είναι απλή, αντικειμενική, αμερόληπτη και όσο πιο ακριβής γίνεται. Καλό είναι επίσης να είναι « ξερή » δηλαδή χωρίς συναισθηματισμούς. Κάποια Πιστοποιητικά και Γνωματεύσεις για τα οποία ξέρουμε ότι ο παραλήπτης έχει και κάποιον Ιατρικό Πραγματογνώμονα από δίπλα του, μπορούν να γραφτούν και με Ιατρικές Ορολογίες μέσα στο κείμενο. Οι ιατρικές ορολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν αυτό είναι σημαντικό για να γίνει το κείμενο πιο ακριβές αλλά όταν πρόκειται για Πιστοποιητικά για Δικαστήριο που θα διαβαστούν από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με Ιατρική είναι καλό να είναι γραμμένα σε κατανοητά «συνηθισμένα» Ελληνικά. Εάν το κείμενο είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς ή μπερδεμένο μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι αυτός που το γράφει δεν έχει ξεκάθαρο μέσα του ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα.
Να θυμάστε ότι ο Ασθενής δεν έχει δικαίωμα να « υπαγορεύσει » στον Ιατρό τι θα γράψει στο Πιστοποιητικό. Ο υπεύθυνος για το περιεχόμενο του Πιστοποιητικού είναι πάντα αυτός που το εκδίδει.
Μην γράφεται Πιστοποιητικό χωρίς να συναντήσετε τον Ασθενή. Ακόμη και αν πρόκειται για Ασθενή που τον γνωρίζετε από παλιά δεν είναι σωστό να του γράψετε Πιστοποιητικό χωρίς να τον έχετε δει πρόσφατα.
Να και μία άλλη παρουσίαση επί του ίδιου θέματος που την βρήκα στο διαδίκτυο:
Το Ιατρικό Πιστοποιητικό
https://slideplayer.gr/slide/11144491/
07 October 2020
Αν θες να καταδικάσεις τον φασισμό, θα το κάνεις και στις δυο εκδοχές του.
Γράφει πολύ εύστοχα συνάδελφος μου στο facebook:
Αν θες να καταδικάσεις τον φασισμό, θα το κάνεις και στις δυο εκδοχές του, τον κόκκινο και τον μαύρο.
Διαφορετικά, είσαι απλά φασίστας της μιας από τις δύο αποχρώσεις.
04 October 2020
Ένα κόλπο για Γυναίκες (και Άντρες) που έχουν δυσκολία στον οργασμό λόγω λήψης αντικαταθλιπτικού SSRI.
Ένα κόλπο για Γυναίκες (και Άντρες) που έχουν δυσκολία στον οργασμό λόγω λήψης αντικαταθλιπτικού SSRI:
Να κάνουν διακοπή ΜΙΑΣ ημέρας στην λήψη του αντικαταθλιπτικού δισκίου τους την ημέρα που θέλουν να κάνουν σεξ. Τότε το πρόβλημα με τον οργασμό βελτιώνεται για την συγκεκριμένη ημέρα.
Αυτό όμως αφού πρώτα έχουν φτάσει σε σταθερή δόση και η διάθεση τους έχει σταθεροποιηθεί.
Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Καβάλα.
02 October 2020
Η τελευταία βροχή του Σεπτέμβρη.
Η τελευταία βροχή του Σεπτέμβρη...
απαλή, διακριτική, σχεδόν αθόρυβη
πέφτει ρυθμικά
πάνω στα κόκκινα κεραμίδια.
Διαπερνά μαγικά τη στέγη.
Στάζει πάνω στα ταλαιπωρημένα μου χαρτιά.
Ό,τι γράφω το σβήνει.
Μια θάλασσα μικρούλα σχηματίζει
τόση δα
που βάφεται γαλάζια απ' το μπλε μου μελάνι.
Πνίγονται οι λέξεις
χάνονται οι στίχοι
δεν βρίσκουν τόπο απόψε τα λόγια
να μείνουν
δεν βρίσκουν τα νοήματα λόγο να γεννηθούν.
Ένας ακόμα μήνας...
Πότε ήρθε;
Πότε φεύγει;
Τι έμεινε αλήθεια απ' τις σύντομες μέρες του;
Δευτέρες Πέμπτες Κυριακές
βιαστικές κι αδιάφορες...
σταγόνες μιάς περαστικής βροχής...
δάκρυα στερνά του Σεπτέμβρη.
Μαρία Γασπαράτου.