29 April 2023

Ρύθμιση της Αρτηριακή Πίεσης με την βοήθεια των φαρμάκων Piramil και Amlotens.

 

Η υψηλή Αρτηριακή Πίεση (ή όπως αλλιώς λέγεται Υπέρταση) είναι σοβαρή ασθένεια, που συχνά είναι ύπουλη γιατί μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα αλλά όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην Υγεία: Σε ορίζοντα μερικών ετών η Υπέρταση αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για Εγκεφαλικό, για Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου αλλά και για Νεφρική Ανεπάρκεια.

Καταρχήν είναι σημαντικό να μελετήσεις πράγματα που μπορείς να κάνεις για να χαμηλώσεις την πίεση σου και χωρίς φάρμακα.


Δες αναλυτικά εδώ: https://argiriou.blogspot.com/2016/05/blog-post_8.html


Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αρκούν, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις και φάρμακο/φάρμακα, κατά της Αρτηριακής Υπέρτασης.

Ένα κλασικό λάθος που κάνουν οι ασθενείς είναι να πανικοβάλλονται και να θέλουν να κατεβάσουν την πίεση τους "εδώ και τώρα". Υπάρχουν, όντως, φάρμακα (και υψηλές δόσεις) που μπορεί να ρίξουν την πίεση γρήγορα και απότομα αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να καταλήξεις να παίρνεις πιο βαριά φάρμακα από ότι χρειάζεται με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς παρενεργειών. Σε βάθος χρόνου, είναι προτιμότερο, να ρίξει κανείς την πίεση του με πιο ήπιο τρόπο.

Δύο από τα πιο δοκιμασμένα και αποτελεσματικά φάρμακα κατά της Αρτηριακής Υπέρτασης είναι το

Piramil και το Amlotens.


Το πρώτο από αυτά τα φάρμακα, το Piramil 2,5 mg προτείνω να το παίρνεις ΜΙΣΟ κάθε πρωί (με ή χωρίς φαγητό, δεν παίζει ρόλο).

Αν μετά από δύο εβδομάδες η πίεση εξακολουθεί (κατά μέσο όρο) να είναι πάνω από 14 (η μεγάλη) ή πάνω από 9 (η μικρή) τότε μπορείς να το αυξήσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ χάπι Piramil κάθε πρωί.

Εάν μετά από άλλες δύο εβδομάδες το Piramil εξακολουθεί να σου πέφτει λίγο τότε μπορείς να διπλασιάσεις την δόση σε ΔΥΟ χάπια Piramil 2,5 mg και αυτή είναι η μέγιστη δόση που θα πρότεινα να πάρεις από το Piramil, δηλαδή τα 5 mg.


Σε περίπτωση που το Piramil δεν σου αρκεί θα έχεις στο συρτάρι σου (για αρκετά άμεση δράση) και το Amlotens 10 mg, και σε αυτή την περίπτωση, θα πάρεις/παίρνεις ΜΙΣΟ χάπι/ημέρα (με ή χωρίς φαγητό) οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σαν συμπλήρωμα στο Piramil (δεν χρειάζεται να ανέβεις στην μέγιστη δόση του Piramil για να το συμπληρώσεις και με Amlotens, και μπορείς, αν θέλεις, να πάρεις το Piramil και το Amlotens ταυτόχρονα).

(Αρχικά τουλάχιστον η βασική σου θεραπεία θα είναι το Piramil. Το Amlotens θα το έχεις σαν συμπληρωματικό στο Piramil φάρμακο, αν το Piramil δεν αρκεί. Το Amlotens έχει γενικά πιο γρήγορη δράση από το Piramil, αλλά το Piramil είναι, για τους περισσότερους, καλύτερο φάρμακο ως πρώτη επιλογή. Μπορείς να παίρνεις το Piramil σε μόνιμη βάση και να συμπληρώνεις με Amlotens μόνο όταν χρειάζεται ή να χρειαστεί να συμπληρώνεις με Amlotens κάθε μέρα. Πιθανόν όμως να αποδειχτεί ότι σου φτάνει μόνο το Piramil).

Το καλοκαίρι η πίεση συχνά πέφτει, οπότε τότε ενδεχομένως να ελαττώσουμε ή και να σταματήσουμε εντελώς το (ή, τα) φάρμακα της πίεσης, ενώ τον χειμώνα όταν έχει κρύο, η πίεση ανεβαίνει οπότε ενδεχομένως να χρειαστεί να τα ανεβάζουμε.

Η δραστική ουσία του Piramil (η Ραμιπρίλη) και η δραστική ουσία του Amlotens (η Αμλοδιπίνη) μπορούν να ανακατευθούν και μέσα στο ίδιο χάπι για να μην χρειαστεί να παίρνει κανείς δύο χάπια, αλλά κατά την γνώμη μου είναι καλύτερο να είναι σε ξεχωριστά χάπια γιατί τότε μπορεί κανείς να ανεβάζει τις δόσεις τους ανεξάρτητα του ενός από το άλλο (άσε που μπορεί να αποδειχτεί ότι τελικά αρκεί μόνο με το Piramil).

Πολλοί με ρωτούν εάν, σε περίπτωση που ξεκινήσουν φάρμακα για την Αρτηριακή Πίεση, πρέπει να τα παίρνουν για μια ζωή. Η απάντηση είναι: "Εξαρτάται". Μερικοί χρειάζεται, όντως, να τα παίρνουν για μια ζωή. Υπάρχουν όμως και πολλοί που αν αλλάξουν διάφοροι παράγοντες στην ζωή τους, η Πίεσή τους θα πέσει, και δεν θα χρειάζονται άλλο, το αντιυπερτασικό φάρμακο/φάρμακα. Άλλοι πάλι επηρεάζονται πολύ από τον καιρό οπότε μπορεί να παίρνουν αντιυπερτασικό φάρμακο/φάρμακα το χειμώνα αλλά να μην τα χρειάζονται το καλοκαίρι.

Καλό είναι να μετράς την πίεση σου τακτικά (το ιδανικό είναι μια φορά την ημέρα π.χ. το πρωί που ξυπνάς) και να την καταγράφεις σε ένα τετράδιο που θα το βαφτίσεις "ημερολόγιο πίεσης" όπου θα γράφεις ημερομηνία, ώρα, και την τιμή της πίεσης, και, ενδεχομένως, άλλες σημειώσεις όπως το τι φάρμακα πήρες κτλ. Τότε έχεις πολύ καλύτερο έλεγχο της πίεσής σου. Μην μετριέσαι πολλές φορές κάθε ημέρα και καταντήσει νεύρωση.



Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Δαγκλή 4, Καβάλα

www.argiriou.se





No comments: