Παραγγέλνουμε:
Γενική Ούρων
και
Πρωτεΐνες ολικές ούρων (Στο σχόλιο γράφουμε: τυχαίας ούρησης) (το ψάχνουμε ως Λεύκωμα Ούρων). Το καλύτερο είναι το αποτέλεσμα να βγαίνει σε σε mg/dL. Μερικοί Μικροβιολόγοι το βγάζουν σε άλλες μονάδες μέτρησης και πρέπει τότε να το μετατρέψουμε με μια απλή μέθοδο των τριών.
Κρεατινίνη ούρων ( Στο σχόλιο γράφουμε: Παράκληση για υπολογισμό spot λεύκωμα/κρεατινίνη σε τυχαίο δείγμα ούρων)
(Το ψάχνουμε ως Κρεατινίνη ούρων.)
Το καλύτερο είναι το αποτέλεσμα να βγαίνει σε σε mg/dL.
(πρέπει να είναι πρωινά ούρα μέχρι τις 9-10 πρωί, όσο πιο φρέσκα γίνεται. Αν τα ούρα πρέπει να παραμείνουν για χρονικό διάστημα άνω των 10 λεπτών δίχως να εξεταστούν πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Το καλύτερο είναι να είναι ούρα που τα έχει ουρήσει ο ασθενής στο Μικροβιολογικό Γραφείο). (Όλοι οι Μικροβιολόγοι το βγάζουν σε mg/dL. Ισχύει;)
( Σε περίπτωση λευκωματουρίας > 1 γραμμαρίου, καλό είναι μετά να παραγγείλουμε ούρα 24ωρου https://argiriou.blogspot.com/2024/03/24.html ). ( Πώς τα παραγγέλνουμε; )
έτσι ο Μικροβιολόγος πρέπει κανονικά να μας βρει, με βάση τα παραπάνω,
Πρωτεΐνες ολικές ούρων / Κρεατινίνη ούρων σε mg/gr Creat ( αυτό δηλαδή δεν είναι κάποια εξέταση που παραγγέλνουμε εμείς αλλά ένας λόγος που θα σου βρει ο Μικροβιολόγος, εναλλακτικά το βρίσκεις μόνος σου. Ουσιαστικά μετρούμε mg λευκώματος / gr Κρεατινίνης και αυτό γιατί έχει βρεθεί ότι αυτός λόγος αντιστοιχεί περίπου στην ημερήσια αποβολή λευκώματος.
και τέλος
παραγγέλνουμε και
Μικρολευκωματίνη Ούρων (Στο σχόλιο γράφουμε: τυχαίας ούρησης)
( Η ποσότητα των ούρων που χρειάζονται για τις παραπάνω εξετάσεις, με εξαίρεση τα ούρα 24ωρου φυσικά, είναι όσα χωρούν σε περίπου μισό ή ένα ουροσυλλέκτη).
Από κει και πέρα άλλες εξετάσεις που μπορούμε να παραγγείλουμε στην διερεύνηση μιας Νεφρικής Ανεπάρκειας είναι οι:
Γενική αίματος, glu, Hba1c, Kreat, Urea, Kolest, HDL,
LDL, Trigl, SGOT, SGPT, TSH,
Ferrit, Fe, B12, Fyliko oxy, K, Na, Ouriko oxy, Calcium, Αλβουμίνη, Fosfor, PTH,
Άλλαξε την σειρά:
( Η Αλβουμίνη είναι υποδιαίρεση των Ολικών Πρωτεϊνών. Ο λόγος που παραγγέλνουμε και Αλβουμίνη αλλά και Ολικές Πρωτεΐνες, είναι ότι αν έχεις υψηλές Ολικές Πρωτεΐνες αλλά φυσιολογική (μικρο)Αλβουμίνη, τότε ο νους μας προσανατολίζεται σε άλλες διαγνώσεις όπως π.χ. Πολλαπλούν Μυέλωμα).
Και φυσικά καλό είναι να έχουμε και ένα υπερηχογράφημα άνω κάτω κοιλίας.
No comments:
Post a Comment