26 October 2024

Οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία για αξονική κοιλίας με σκιαγραφικά φάρμακα.

 

Οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία για αξονική κάτω κοιλίας με Gastrografin.

( Για Μαγνητική κοιλίας δεν χρειάζεται Gastrografin. Gastrografin δίνουμε μόνο για αξονική κάτω κοιλίας ).

Προετοιμασία για εξέταση αξονικής.

1) Για την πραγματοποίηση της εξέτασης πρέπει να έχετε μαζί σας την ημέρα της εξέτασης σκιαγραφικό φάρμακο για ενδοφλέβια χορήγηση ( Xenetix ή Ultravist ) το οποίο παραδίδεται στο προσωπικό.

2) Επίσης, από την προηγούμενη της εξέτασης πρέπει να έχετε προμηθευτεί ένα φιαλίδιο πόσιμου σκιαγραφικού ( Gastrografin ).

Οδηγίες χρήσης.

α) Την παραμονή της εξέτασης στις 21.00, πρέπει να πιείτε δύο ποτήρια νερό με ένα καπάκι πόσιμο σκιαγραφικό (Gastrografin) σε κάθε ποτήρι νερό. Στις 22.00 θα πρέπει να πιείτε άλλο ένα ποτήρι νερό με ένα καπάκι πόσιμο σκιαγραφικό (Gastrografin) στο ποτήρι.

β) Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να είστε  νηστικός και θα πρέπει να πιείτε συνολικά δύο ποτήρια νερό με ένα καπάκι πόσιμο σκιαγραφικό ( Gastrografin ) σε κάθε ποτήρι μέχρι να προσέλθετε  στο εργαστήριο.

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε αλλεργία θα πρέπει να αναφερθεί στο προσωπικό.

Τα πρωινά φάρμακα λαμβάνονται κανονικά εάν τα λαμβάνετε νηστικός. Εάν όχι και δεν αποδέχεται αναβολής η λήψη τους θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το εργαστήριο.

Συστήνεται να πίνετε αρκετά υγρά προκειμένου να αποβάλλετε την σκιαγραφική ουσία, και την ημέρα πριν την αξονική, και την ημέρα της αξονικής, αλλά και την επόμενη ημέρα.

( Σε περίπτωση που δεν έχετε Καρδιακή Ανεπάρκεια προτείνω να πιείτε 2,5 λίτρα την ημέρα πριν την αξονική, 2,5 λίτρα την ημέρα της αξονικής και 2,5 λίτρα την ημέρα μετά την αξονική. Από αυτά τα 2,5 λίτρα/24ωρο το ιδανικό είναι, κάθε μια από αυτές τις 3 ημέρες, να εμπεριέχονται και ένα ή δύο κουτάκια μεταλλικό νερό ("Σουρωτή") των 330 ml το καθένα ).


Αργύρης Αργυρίου

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός


23 October 2024

Blood Pressure Measurement | Manual Blood Pressure | OSCE Guide | UKMLA | CPSA

 


https://www.youtube.com/watch?v=HMSTSZVWhMI

Συμβουλές σε όσους θα πάρουν σκιαγραφικό φάρμακο για αξονική.


Συμβουλές για όσους θα πάρουν σκιαγραφικό φάρμακο για αξονική:


Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικός σε κάποιο σκιαγραφικό φάρμακο (πόσιμο ή ενδοφλέβιο) πρέπει να το πείτε αυτό στον Ακτινολόγο προκαταβολικά.

Πείτε το επίσης στο Ακτινολόγο σε περίπτωση που είστε έγκυος.

Αναφέρετε επίσης στον Ακτινολόγο σε περίπτωση που πάσχετε από Υπερθυρεοειδισμό, Φαιοχρωμοκύττωμα ή Βαριά Μυασθένεια ( Myasthenia Gravis).

Επίσης κάνετε 1-2 μέρες πριν την αξονική, μια εξέταση αίματος για την Κρεατινίνη (που δείχνει πως λειτουργούν οι νεφροί).

Θα πρέπει να πιείτε αρκετό νερό (εκτός και αν έχετε γνωστή Καρδιακή Ανεπάρκεια):

Για την ακρίβεια 2,5 λίτρα την ημέρα πριν την αξονική,

2,5 λίτρα την ημέρα της αξονικής και

2,5 λίτρα την ημέρα μετά την αξονική.

(Υπολογίστε ότι ένα μεγάλο μπουκάλι νερού από αυτά που πουλούν στα Σούπερ Μάρκετ είναι 1,5 λίτρο).

Από αυτά τα 2,5 λίτρα/24ωρο το ιδανικό είναι, κάθε μια από αυτές τις 3 ημέρες, να εμπεριέχονται και ένα ή δύο κουτάκια μεταλλικό νερό (Σουρωτή) των 330 ml το καθένα.

Τέλος, αν παίρνετε Μετφορμίνη για Σάκχαρο, από την ημέρα της αξονικής και για 3 επιπλέον ημέρες ΔΕΝ θα πάρετε το φάρμακο Μετφορμίνη και την 3η ημέρα θα ξανακάνετε μια εξέταση αίματος για την Κρεατινίνη και βλέπουμε τότε τι θα κάνουμε με την Μετφορμίνη.


Αν η 3η μέρα πέφτει Σαββατοκύριακο τότε μεταφέρουμε την εξέταση αίματος για Κρεατινίνη για την αμέσως επόμενη καθημερινή.


Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

https://argiriou.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html

22 October 2024

Cutting a tree next to houses ( βιντεάκι διάρκειας 4 λεπτών ).

 

Κόβεις το δέντρο από την μεριά που θέλεις να το ρίξεις (μια λοξή τομή προς το κέντρο του κορμού πρώτα και μετά μια οριζόντια τομή).

Μετά βάζεις σφήνες από την αντίθετη πλευρά και με μια βαριά τις χτυπάς προς το κέντρο του δέντρου.

Τις σφήνες μπορείς να τις πάρεις από Ξυλουργείο ή από Σιδεράδικο, καλό είναι η ψηλή πλευρά της κάθε σφήνας να είναι περίπου 5 πόντους.


Cutting a tree next to houses

https://www.youtube.com/watch?v=SSMLYUatg7g&t=12s

20 October 2024

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που μαθαίνεις να ζεις χωρίς ηλεκτρικό.


ASPROS POTAMOS HOUSES

στον Άσπρο Ποταμό του Μακρύ Γιαλού στο νότιο μέρος της επαρχίας Σητείας της Κρήτης.

Το νερό πίνεται.

Πολλά προϊόντα τα παίρνουν από τον κήπο τους.

Κουζίνα με υγραέριο.

Ξυλόσομπα.

Μικρό Ψυγείο με φωτοβολταϊκά (παλαιότερα είχαν το "φανάρι" ή την στάμνα με νερό που την βάζαν σε μια γούβα).

Πλύσιμο ρούχων στην σκάφη.

Φωτισμό το βράδυ με κεράκια, λάμπα παραφινέλαιο ή πετρελαίου, ή μικρά φαναράκια που φωτίζονται με φωτοβολταϊκά, ή φακό.


https://cyclades24.gr/2022/12/to-xenodocheiako-sygkrotima-pou-mathaineis-na-zeis-choris-ilektriko/


www.asprospotamos.gr

09 October 2024

Οι θέσεις μου επί του Νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα.



 1) Να έχει συμμετοχή ο ασθενής στο κόστος του Ιατρού, των φαρμάκων και των εξετάσεων μέχρι κάποια τιμή ανά ημερολογιακό έτος και αν ξεπερνιέται αυτό το όριο, να γίνεται το κόστος φθηνότερο ή ακόμη και εντελώς δωρεάν (κάρτα ελευθέρας).

 

 Όσοι Ασθενείς δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν τα παραπάνω πηγαίνουν στην Πρόνοια που τους δίνει λεφτά για μπορέσουν και αυτοί να πληρώσουν.


2) Να είναι φθηνότερο να πας στον Γενικό – Οικογενειακό Ιατρό σου παρά στον Ειδικό ή κατευθείαν στο Νοσοκομείο.


3) Ιδιώτες Ιατροί, που να έχουν κίνητρα για να κάνουν group practice όχι μόνο μεταξύ Ιατρών αλλά και άλλων επαγγελματικών υγείας ( ιδιωτικό Κέντρο Υγείας) και να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού που καλύπτουν (ιδανικά 1500 άτομα ανά Γενικό Ιατρό, την ηλικία, το φύλο, τη νοσηλευτική βαρύτητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη, αλλά και ανάλογα με τους πόσους Ασθενείς βλέπουν, και τι Ιατρικές πράξεις κάνουν. Η νοσηλευτική βαρύτητα προσδιορίζεται από την ηλικία και τις χρόνιες διαγνώσεις του Ασθενούς (DRG).


4) Η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ να αναπροσαρμόζεται ετησίως ανάλογα με τον πληθωρισμό.


5) Να δοθεί η δυνατότητα σε Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ακόμη και Μικροβιολόγους) να ειδικευτούν, επί πληρωμή, στην Γενική – Οικογενειακή Ιατρική (το μήκος της εκπαίδευσης να εξαρτάται από την αρχική τους ειδικότητα).


6) Αλλαγή στο σύστημα του ΕΚΑΒ με ενίσχυση του ρόλου του Τραυματιοφορέων/Νοσηλευτών/Οδηγών (ιδανικά πρέπει αυτές οι τρεις ειδικότητες να ενοποιηθούν ).


Με τα παραπάνω μέτρα, παρακινείται έμμεσα ο Ασθενής να προστρέξει πρώτα στον Γενικό Ιατρό αντί να πάει στο Νοσοκομείο ή στον ιδιώτη Ιατρό που είναι ειδικευμένος σε κάποιο όργανο του σώματος, αφού είναι φθηνότερο να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό του. Έτσι αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας («είδα φως και μπήκα») αλλά και στους ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη να έρχονται συχνά στον Ιατρό δεν τους κοστίζει η Υγεία μια περιουσία. Επίσης ο Ασθενής επικοινωνεί με έναν γιατρό που ήδη τον γνωρίζει και ήδη τον έχει επιλέξει ανάμεσα σε πολλούς άλλους και δεν γίνεται μπαλάκι.


Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Ασθενής σέβεται το Ιατρό και το έργο που αυτός επιτελεί (διότι ως γνωστόν ότι είναι δωρεάν δεν είναι καλό και μόλις πάμε και πληρώσουμε κάτι για το ίδιο πράγμα τότε αμέσως αυτό μεταμορφώνεται και γίνεται καλύτερο….). Ταυτόχρονα όμως δεν είναι και πολύ ακριβό για τον Ασθενή γιατί όταν δώσει πάνω από 90 ευρώ τον χρόνο σε Ιατρούς συνολικά, παίρνει κάρτα ελευθέρας.


Με το σύστημα αυτό καλύπτεται και ένα μέρος της χρηματοδότησης των μονάδων Υγείας της χώρας, κατ’ευθείαν από τους Ασθενείς. Εννοείται ότι τα Κέντρα Υγείας έχουν δικό τους προϋπολογισμό και στο τέλος της χρονιάς ο διευθυντής του κάθε Κέντρου Υγείας συντάσσει υποχρεωτικά ετήσιο οικονομικό ισολογισμό, αλλά και ένα απολογισμό της δράσης του Κ.Υ.


Ταυτόχρονα με το σύστημα αυτό αναγκάζονται οι Ιατροί να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αναγκάζονται επίσης να γίνουν καλύτεροι επιστημονικά αλλά και καλύτεροι από πλευράς συμπεριφοράς και προσβασιμότητας, για να κρατήσουν, και αν είναι δυνατόν, να αυξήσουν τους Ασθενείς τους.


Έχω συναίσθηση ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη αλλά νομίζω ότι προς τα εκεί πρέπει να στοχεύουμε.


Υστερόγραφο:


Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, που πέθανε πρόσφατα, ήταν φανατικά υπέρ του Κοινωνικού Κράτους και μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας. Θυμάμαι όμως ακόμη μια ομιλία του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που παρακολούθησα στην Κέρκυρα το 2017 όπου έλεγε:


« Μην τους έχετε για βλάκες του Βρετανούς που τα Νοσοκομεία τους είναι Κρατικά αλλά την ΠΦΥ την έχει δώσει το κράτος εργολαβία σε ιδιώτες (έχουν δημόσια μεν ΠΦΥ αλλά όχι κρατική): Έτσι πρέπει να είναι. Για να είναι αποτελεσματική η ΠΦΥ πρέπει να υπάρχει συνέχεια (continuity) και καλή προσβασιμότητα (accessibility). Και κακά τα ψέματα ένας Γενικός – Οικογενειακός που είναι Δημόσιος Υπάλληλος δύσκολα θα σηκώσει το κινητό σε ώρες εκτός του ωραρίου του…»


Δείτε αναλυτικότερα τις προτάσεις μου εδώ:


https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2742.msg80920.html#msg80920

Αργύριος Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

www.argiriou.se

01 October 2024

Κλασικό lab klassiskt lab

 

Γενική αίματος,   f-glu,   SGPT,   s-Kreat,   Total Cholesterol,   HDL,   Trigl