Μελέτη δείχνει ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων εκτίθεται σε επιβλαβείς για την υγεία παράγοντες.
Νοσοκομεία υψηλής επικινδυνότητας.
Μεγάλοι οι κίνδυνοι για το προσωπικό καθώς δεν τηρούνται ούτε κατ' ελάχιστον οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.
της ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Πέρυσι το καλοκαίρι είχε «σημάνει συναγερμός» στο Ασκληπιείο της Βούλας μετά τη διαπίστωση των εργαζομένων ότι στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα «θερίζει» ο καρκίνος. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφαλείας του Ασκληπιείου Βούλας και του συλλόγου εργαζομένων σε έγγραφό τους προς την Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο είχαν κοινοποιήσει και στη διοίκηση του νοσοκομείου, ανέφεραν ότι είχαν καταγραφεί τρία κρούσματα καρκίνου. «Αυτό καθαυτό το θέμα δημιουργεί πανικό και άρνηση» σημείωναν. «Είμαστε εργαζόμενοι και η πολιτεία δεν διασφαλίζει υπέρ μας τους ελάχιστους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας. Τα χημικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται στο Εργαστήριο χαρακτηρίζονται σαν ύποπτα για καρκινογένεση (διαβρωτικά, τοξικά, καυστικά και επιβλαβή - περιέχουν υδροκινόνη, γλουταραλδεΰδη κ.ά.)». Προς το τέλος του 2007 η διοίκηση του νοσοκομείου αγόρασε νέο ακτινολογικό μηχάνημα και - σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων - λύθηκε εν μέρει το πρόβλημα.
* Καθημερινά προβλήματα
Ανάλογα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά». Το θέμα είχε έλθει στο φως της δημοσιότητας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μετά τα αποτελέσματα μετρήσεων ραδιενέργειας στο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου. Σε έγγραφό τους σημείωναν μεταξύ άλλων ότι «οι ρυθμοί δόσης ακτινοβολίας ήταν πολύ υψηλότεροι από το φυσικό υπόβαθρο ακτινοβολίας, γεγονός που υποδεικνύει απαράδεκτη πρακτική η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ακτινοπροστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού και καταστρατηγεί τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας». Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η μέτρηση ακτινοβολίας είχε γίνει σε κάδο απορριμμάτων σε εξωτερικό χώρο και όχι σε εργαστήριο ή ιατρείο. «Κάποιος ή κάποια υπάλληλος από "απροσεξία" ή "αβλεψία" άφησε σε κάδο απορριμμάτων μία σύριγγα που είχε χρησιμοποιηθεί στο Τμήμα Ισοτόπων».
Τα παραπάνω πρόσφατα παραδείγματα καταδεικνύουν ότι στα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, κάτι το οποίο μπορεί να έχει αντίκτυπο και στους νοσηλευομένους. Οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές και συχνά απάνθρωπες, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και δη οι καθαρίστριες δεν λαμβάνουν πάντοτε μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας (απολύμανση, γάντια κ.ά.), ενώ οι γιατροί εργασίας «μετρούνται στα δάχτυλα»...
«Τα νοσοκομεία ανήκουν στη βαριά βιομηχανία» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επίκουρος καθηγητής κ. Θ. Κ. Κωνσταντινίδης. Ακόμη και οι υπάλληλοι που εργάζονται στο λογιστήριο ενός νοσοκομείου ή στο γραφείο κίνησης ασθενών - εξηγεί - διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με συναδέλφους τους από άλλους εργασιακούς χώρους, να νοσήσουν από κάποια μεταδοτική ασθένεια καθώς έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες ασθενείς ή συγγενείς τους.
Μελέτη που διενεργήθηκε σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας από ομάδα επιστημόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφαλείας της Εργασίας με επικεφαλής τον ειδικό γιατρό Εργασίας κ. Β. Δρακόπουλο δείχνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι εκτίθενται σε επιβλαβείς για την υγεία τους παράγοντες. Το σχετικό ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 835 εργαζόμενοι.
* Οι παράγοντες κινδύνου
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευτές ανέφεραν ως κινδύνους για την υγεία τους τα απολυμαντικά (75%), τα απορρυπαντικά (70,1%), τον κλιματισμό το καλοκαίρι (68,3%), τις σκόνες (66,2%), τον αερισμό (64,5%), τον θόρυβο (63,9%), τον κλιματισμό τον χειμώνα (61,4%) και τις ακτινοβολίες από ακτινογραφίες και ισότοπα (51,5%).
Οι συχνότερα αναφερόμενοι από τους γιατρούς κίνδυνοι για την υγεία είναι οι σκόνες (71,2%), ο θόρυβος (64,4%), ο κλιματισμός το καλοκαίρι (60,6%), τα απολυμαντικά (59,6%) και ο αερισμός (59,6%).
Οι τεχνικοί ανέφεραν συχνότερα τη σκόνη (100%), τον θόρυβο (87,5%), τον αερισμό (68,8%), τον φωτισμό (65,6%), τα απορρυπαντικά (62,5%), τα απολυμαντικά (56,3%), άλλες χημικές ουσίες (53,1%) και τον κλιματισμό το καλοκαίρι (50%).
Το βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε τον κλιματισμό το καλοκαίρι (64,4%), τον κλιματισμό τον χειμώνα (64,4%), τα απολυμαντικά (60%), τα απορρυπαντικά (53,3%) και τις σκόνες (51,1%).
Το παραϊατρικό προσωπικό ανέφερε τον θόρυβο (84,2%), τις σκόνες, τον κλιματισμό το καλοκαίρι, τα απολυμαντικά, τα απορρυπαντικά και τις ακτινοβολίες από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (68,4%), τον κλιματισμό τον χειμώνα και τις χημικές ουσίες (63,2%), τον αερισμό και τους διαλύτες (57,9%). Οι διοικητικοί υπάλληλοι ανέφεραν κυρίως τις σκόνες (58,3%) και τον θόρυβο (51,7%). Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό των διοικητικών υπαλλήλων δήλωσε ότι κινδυνεύει από ακτινοβολίες (π.χ. ακτιν. ισότοπα), κατά 11,5%.
Μόνο τρεις στους δέκα ενημερωμένοι για τους κινδύνους
Νοσηλεύτριες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ερευνα ρίχνει φως στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους που προέρχονται από το περιβάλλον της εργασίας τους και φοβούνται ότι μπορεί να προσβληθούν από κάποιου είδους λοίμωξη. Ειδικότερα, ενημέρωση για τους κινδύνους της εργασίας τους δήλωσε ότι έχει το 36,5% των νοσηλευτών, το 26% των γιατρών, το 3,1% των τεχνικών, το 30% του βοηθητικού προσωπικού, το 23,3% των διοικητικών υπαλλήλων και το 36,8% του παραϊατρικού προσωπικού. Κίνδυνο να πάθει κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του θεωρεί ότι διατρέχει το 88,9% των νοσηλευτών, το 88,5% των γιατρών, το 75% των τεχνικών, το 77,8% του βοηθητικού προσωπικού, το 53,3% των διοικητικών υπαλλήλων και το 100% του παραϊατρικού προσωπικού.
Στην ερώτηση που έγινε προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις μαίες «πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα γάντια κατά τις αιμοληψίες», το 70,1% απάντησε «συχνά ή ποτέ», το 14,9% «μερικές φορές», το 5% «σπάνια» και το 2,6% «ποτέ». Το 54,4% των ερωτωμένων απάντησε ότι εμφάνισε αλλεργίες στα γάντια λάτεξ.
Περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευτές ανέφεραν ότι έχουν «συχνά» ή «μερικές φορές» προβλήματα με τον εξοπλισμό (66%) και με επικίνδυνα εργαλεία (50,9%). Οι γιατροί στην πλειονότητά τους (67,3%) ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν «συχνά» ή «μερικές φορές» προβλήματα με τον εξοπλισμό ή κίνδυνο ολίσθησης (50,4%). Περισσότεροι από τους μισούς τεχνικούς δήλωσαν ότι διατρέχουν κίνδυνο από τη χρήση επικίνδυνων εργαλείων (62,5%), ηλεκτροπληξίας (62,5%), εκρήξεων (53,1%) και κίνδυνο από εύφλεκτα υλικά (50%). Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους σε παραϊατρικά επαγγέλματα ανέφεραν ότι συχνά αντιμετωπίζουν κίνδυνο από εύφλεκτα υλικά (52,6%).
Θύμα εργατικού ατυχήματος έχει πέσει το 17,3% των νοσηλευτών, το 9,6% των γιατρών, το 6,3% των τεχνικών, το 13,3% του βοηθητικού προσωπικού, το 11,7% των διοικητικών υπαλλήλων και το 15,8% του παραϊατρικού προσωπικού.
Τα εργατικά ατυχήματα που αναφέρονται συχνότερα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι τρυπήματα από χρησιμοποιημένες βελόνες και κοψίματα από νυστέρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκαν δύο τρυπήματα από βελόνες που είχαν χρησιμοποιηθεί σε οροθετικούς ασθενείς και τέσσερις περιπτώσεις μόλυνσης από ηπατίτιδα έπειτα από τρύπημα με βελόνα.
Το ΒΗΜΑ, 23/03/2008 , Σελ.: A42
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15317&m=A42&aa=1