14 April 2008

Συμβουλές σε έναν που μόλις ξεκινά την ειδικότητα της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής.


Στην αρχή της θητείας σου σε κάθε κλινική κάνε ένα κατάλογο με γνώσεις και δεξιότητες που θεωρείς ότι πρέπει να μάθεις από εκεί για να ανταπεξέλθεις στο μέλλον στις υποχρεώσεις σου σαν Γενικός Ιατρός. Σε αυτό θα σε βοηθήσει και το log-book το οποίο έχει καταρτίσει η ΕΛΕΓΕΙΑ και μπορείς να το βρείς στη διεύθυνση http://www.elegeia.gr/E0149594


Φρόντισε μετά να μάθεις αυτά τα πράγματα που σημείωσες στον προαναφερόμενο κατάλογο, κατ άρχην με θεωρητικό τρόπο (μέσω διαβάσματος) αλλά κυρίως μέσω της κλινικής πράξης.


Αγόρασε πριν ξεκινήσεις στην κλινική ένα ντοσιέ ειδικά για το γνωστικό αντικείμενο αυτής της κλινικής και βάζε εκεί σχετικά ιατρικά κείμενα που έχεις βρεί ή, ακόμη καλύτερα, σχετικές σημειώσεις που έχεις γράψει ο ίδιος.


Προσπάθησε επίσης ξεκινώντας σε μια κλινική να βρείς κάποιον ειδικευμένο Ιατρό της κλινικής που να νιώθεις ότι τον εμπιστεύεσαι για τις γνώσεις του και ταιριάζεις μαζί του σαν χαρακτήρας και κάνε τον συμπαραστάτη στην προσπάθειά σου.


Μη ντρέπεσαι να ρωτάς. Έχε στην τσέπη της Ιατρικής σου ρόμπας ένα μπλοκάκι και ένα στυλό και σημείωνε ερωτήσεις που ανακύπτουν κατά την διάρκεια της κλινικής σου ημέρας ώστε να ψάξεις για τις απαντήσεις το γρηγορότερο δυνατό.


Μην αρκείσαι πάντως στις απαντήσεις που σου δίνουν οι ”ειδικοί ” της κλινικής. Ψάξε και μόνος σου στο διαδίκτυο. Συνήθισε να διαβάζεις ιατρικά κείμενα στα Αγγλικά και γράψου συνδρομητής σε κάποιο μεγάλο ιατρικό περιοδικό Γενικής Ιατρικής π.χ. στο British Medical Journal (BMJ).


Προσπάθησε επίσης κάποιους μήνες της εκπαίδευσης σου να τους κάνεις σε κάποια χώρα που να έχει πιο αναπτυγμένη Γενική Ιατρική από ότι η Ελλάδα. Σίγουρα θα πάρεις πολλά και από αυτή την εμπειρία.


Δες τέλος την εκπαίδευσή σου στην Γενική Ιατρική όχι σαν μια αγγαρία αλλά σαν κάτι που μπορεί να πλουτίσει τον πνευματικό σου κόσμο. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο επάγγελμα από του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού μέσα από το οποίο να βλέπει κανείς με καλύτερο τρόπο την βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.

No comments: