22 June 2011

Πώς μετατρέπω έγγραφα σε π ντι εφ.

Για να μετατρέψω ένα χάρτινο έγγραφο σε ψηφιακή μορφή pdf:

Έναρξη → σάρωση σε →ρυθμίσεις → Αρχείο → (επιλέγω )PDF → OK → βάζω το χαρτί στον εκτυπωτή μου →σάρωση →Όνομα αρχείου (δίνω το όνομα που θέλω στο αρχείο κατά προτίμηση με λατινικούς χαρακτήρες) →Νέα σάρωση (αν θέλω να βάλω και άλλη σελίδα στο ίδιο αρχείο).

Ενναλακτικά:
Έναρξη → Όλα τα προγράμματα → HP → HP Laserjet Proff…. → σάρωση σε……..

Το πρόγραμμα cutepdf είναι αν θέλω να μετατρέψω ένα ψηφιακό αρχείο από word ή άλλη μορφή σε pfd:
Τότε, ανοίγω το αρχείο π.χ. word → εκτύπωση → εκτύπωση → Εκτυπωτής → Όνομα → ( επιλέγω )CutePdf Writer → OK → Δώσε όνομα στο αρχείο και επέλεξε που θα αποθηκευτεί →Αποθήκευση.

Πώς βρίσκω το manual του HP:
Έναρξη → Όλα τα προγράμματα → HP → HP Laserjet Proff…. → οδηγός HPLaserjet

21 June 2011

Το” Εθνικό Αρχείο Σακχαρώδους Διαβήτη” στην Σουηδία.


Στη Σουηδία από το 1996, υπάρχει μια μεγάλη βάση δεδομένων με το όνομα “Εθνικό Αρχείο Διαβήτη” ( Nationella Diabetes Registret = N.D.R.). Όλοι οι Γιατροί αλλά και Νοσηλεύτριες που έχουν ασθενείς που τους παρακολουθούν για Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ. ) τύπου 1, τύπου 2 ή και άλλων μορφών, μπορούν να πάρουν Όνομα χρήστη και Κωδικό για να μπαίνουν σε αυτή την βάση δεδομένων μέσω του διαδικτύου στην διεύθυνση www.ndr.nu . Όταν εισέλθεις σε αυτή την βάση δεδομένων αρκεί να χτυπήσεις τον προσωπικό αριθμό του Ασθενούς (κάτι σαν το ΑΜΚΑ). Μετά βγαίνει μια λίστα με στοιχεία και μετρήσεις που πρέπει να συμπληρώνεις κάθε φορά που βλέπεις τον Ασθενή σου για τον Σ.Δ. του (κάποια από αυτά τα στοιχεία ωστόσο αρκεί να τα συμπληρώσεις μόνο την πρώτη φορά). Εννοείται ότι πρώτα πρέπει να δώσει ο Ασθενής την συγκατάθεσή του. Εννοείται επίσης ότι ο Ασθενής μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή τι στοιχεία έχουν καταχωρηθεί για αυτόν, και ότι αν το μετανιώσει αργότερα μπορεί να ζητήσει να βγει από το αρχείο. Περίπου το 50% των ασθενών στη Σουηδία που έχουν την διάγνωση “Σακχαρώδης Διαβήτης”, υπάρχουν σε αυτή την βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για ερευνητικά προγράμματα αλλά και για να συγκρίνονται τα διάφορα Κέντρα Υγείας και Κλινικές μεταξύ τους ώστε να ανεβαίνει η ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους Διαβητικούς. Δεν υπάρχει ένας γενικός νόμος που να υποχρεώνει τους Γιατρούς, τα Κέντρα Υγείας ή τις σχετικές Κλινικές να συμμετέχουν στο N.D.R. αν και σε νομαρχιακό ή δημοτικό επίπεδο αρκετά Κ.Υ. ή κλινικές είναι υποχρεωμένα άμεσα ή έμμεσα να συμμετέχουν (π.χ. αν συμμετέχουν επιδοτούνται με πιο πολλά χρήματα ανά εγγεγραμμένο ασθενή).

Στα πιο πολλά Σουηδικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, όταν όλα βαίνουν καλώς, οι Σακχαροδιαβητικοί ελέγχονται για τον Σ.Δ. τους κάθε 12 μήνες από Ιατρό και κάθε 12 μήνες από ειδικά εκπαιδευμένη Νοσηλεύτρια (με 6 μήνες διαφορά ο έλεγχος του Γιατρού από αυτόν της Νοσηλεύτριας). Ο Γιατρός κοιτά φυσικά πιο πολύ το Ιατρικό μέρος του διαβήτη π.χ. διαγνώσεις και φαρμακοθεραπεία ενώ η νοσηλεύτρια ελέγχει πιο πρακτικά θέματα όπως π.χ. την τεχνική που έχει ο Ασθενής για να μετρά το σάκχαρό του, ή την τεχνική που έχει για να κάνει την ινσουλίνη του ή το πώς διαιτάται ο Ασθενής, αν έχει φυσική άσκηση στη ζωή του, πόσο καπνίζει και πόσο αλκοόλ καταναλώνει. Εκτός από αυτό, τους Σακχαροδιαβητικούς τους φωνάζουν για έλεγχο και από την τοπική οφθαλμολογική κλινική, συνήθως μια φορά κάθε 3 χρόνια. Επίσης συνήθως στα Κέντρα Υγείας έχουν και ποδοθεραπευτή για να φροντίζει τα πόδια του Σακχαροδιαβητικών. Ο ποδοθεραπευτής, όταν όλα βαίνουν καλώς φωνάζει τον Διαβητικό για έλεγχο μια φορά τον χρόνο. Πριν περιποιηθεί τα πόδια του Διαβητικού κάνει μια επισκόπηση των ποδιών π.χ. για να δει αν τα πόδια έχουν τρίχες (δείγμα συχνά καλής κυκλοφορίας του αίματος) ή αν έχουν πληγές. Ελέγχει την αισθητικότητα των ποδιών με monofilament σε 3 διαφορετικά σημεία του κάθε ποδιού. Ελέγχει επίσης ψηφιακά με την βοήθεια ενός μηχανήματος που λέγεται neurothesiometer αν ο Ασθενής αισθάνεται δονήσεις στα πόδια και σε τι βαθμό. Ψηλαφεί επίσης αμφοτερόπλευρα την Ραχιαία Αρτηρία του Ποδιού και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του, τα καταγράφει στο αρχείο του ασθενούς.

Από την στιγμή που ανακαλύψεις σαν Ιατρός, Σακχαρώδη Διαβήτη στον ασθενή σου και δηλώσεις μια φορά τον Σ.Δ. του Ασθενούς σου στην ειδικά εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια, την τοπική οφθαλμολογική κλινική και στον συμβεβλημένο με το Κ.Υ. ποδοθεραπευτή, αυτοί καλούν αυτόματα τον Ασθενή σου για έλεγχο στα παραπάνω χρονικά διαστήματα ή συχνότερα αν χρειάζεται.

Παρακάτω παραθέτω σε Ελληνική μετάφραση την λίστα που συμπληρώνουμε στο N.D.R, γιατί αποτελεί μια προσεκτικά σχηματοποιημένη περίληψη του τι πρέπει να κοιτά κανείς κάθε φορά που ελέγχει έναν Σακχαροδιαβητικό. (Βέβαια την ανθρώπινη διάσταση στην συνάντηση Ασθενούς – Ιατρού ξέχασαν να την αναφέρουν. Ίσως να τη θεωρούν δεδομένη αν και δεν θα έπρεπε, ειδικά όταν είσαι υποχρεωμένος στη συνάντηση που έχεις με τον ασθενή να συμπληρώσεις όλα αυτά τα στοιχεία και αριθμούς).

Ημερομηνία εξέτασης: ………… Κωδικός του Θεράποντος Ιατρού/Νοσηλεύτριας: ……………… Προσωπικός Αριθμός Ασθενούς: ………………………

1. Ημερομηνία εμφάνισης του Διαβήτη (η διάγνωση γίνεται βάσει των κριτηρίων του WHO. O Διαβήτης της Κύησης εξαιρείται.): ……………………………………

2. Τύπος Διαβήτη (κλινική διάγνωση): Τύπος 1 (συμπεριλαμβανομένου και του LADA)……. Τύπος 2 ….... Δευτερογενής (π.χ. μετά από παγκρεατίτιδα) …….. Αβέβαιο ………..

3α.Θεραπεία του Σ.Δ. : Μόνο με διατροφή …… Ινσουλίνη …… Δισκία ……. Δισκία και Ινσουλίνη ……. Ενέσεις GLP-1 ……..

3β. Μέθοδος χορήγησης της ινσουλίνης : Ενέσεις ………. Αντλία Ινσουλίνης ………………….

4. HBA1C …………….. σε mmol/mol

5.Βάρος (σε kg χωρίς παλτό, σακάκι και παπούτσια) : ……………………..

6. Ύψος (σε cm χωρίς τα παπούτσια) : …………………….

7. Περίμετρος της μέσης (σε cm)* : ………………………….

8. Αρτηριακή Πίεση (σε mmHg καθιστός ή ξαπλωμένος μετά από ανάπαυση 2 λεπτών) : …….…./…………

9. Αντιυπερτασικά φάρμακα Ναι …………. Όχι ………….. Άγνωστο ……………

10. Λιπίδια στο αίμα (mmol/l): Χοληστερίνη…………. Τριγλυκερίδια …………. HDL-Χοληστερίνη ……………..

11. Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα: Ναι : ……… Όχι : …….. Άγνωστο : ……….

12α. Μακροαλβουμινουρία** : Ναι: ………. Όχι : ……….. Άγνωστο : …………...

12β. Κρεατινίνη ορού (σε μmol/lt ) : ……………

13. Μικροαλβουμινουρία*** Ναι : …………. Όχι : ……………. Άγνωστο : ……….. Μικροαλβουμινουρία που εξαφανίστηκε μετά από φαρμακοθεραπεία : ……………

14. Ισχαιμική Καρδιακή Νόσος**** Ναι : ………. Όχι: ……… Άγνωστο : ………….

15. Α.Ε.Ε. (Αν έτυχε ποτέ στον ασθενή Παροδικό Α.Ε.Ε. ή Stroke) Ναι : ……… Όχι : ……… Άγνωστο : ………..

16. Ασπιρίνη (ή κάποιος άλλος αναστολέας συνάθροισης αιμοπεταλίων) Ναι: ……… Όχι : ……. Άγνωστο: ……….. Βαρφαρίνη ή Ασενοκουμαρόλη : …………….

17α. Βυθοσκόπηση (φωτογραφία ή έλεγχος από οφθαλμίατρο) Ημερομηνία : …………………

17β. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια Ναι : …………Όχι : ………… Άγνωστο : …………….

18. Έκπτωση της όρασης (λόγω του Διαβήτη <0,3 στο καλύτερο μάτι μετά από διόρθωση) Ναι : ……………. Όχι : …………….. Άγνωστο : ………………

19α. Εξέταση των ποδιών (το τελευταίο έτος) Ναι ………. Όχι …….. Άγνωστο ……... Ημερομηνία εξέτασης …………………….

19β. Κατηγορία επικινδυνότητας για το πόδι ***** 1)Υγιές πόδι ………… 2)Νευροπάθεια και/ή αγγειοπάθεια ……… 3)Είχε παλαιότερα διαβητικό έλκος ………. 4) Έχει τώρα σοβαρή ασθένεια στο πόδι/στα πόδια ………


20. Καπνιστής (1 τσιγάρο /ημέρα ή περισσότερο ή καπνίζει πίπα ή σταμάτησε το κάπνισμα πριν από λιγότερο από 3 μήνες) Ναι ………. Όχι ………. Άγνωστο ………….

21.Φυσική Δραστηριότητα (30 λεπτά περίπατου ή κάτι ανάλογο. Ατομικά προσαρμοσμένη και λαμβάνονται υπ'όψιν όλα τα είδη φυσικών δραστηριοτήτων): Ποτέ ……. <1 φορά/εβδομάδα ……….. Συστηματικά 1-2 φορές/εβδομάδα ………… Συστηματικά 3-5 φορές την εβδομάδα …….. Καθημερινά ………….

22.Σοβαρά συμβάματα υπογλυκαιμίας ******(αριθμός τους το τελευταίο έτος): Κανένα …….. 1-2 …….. 3-5 …….. >5 ……………


Επεξηγήσεις:

*Περίμετρος της μέσης : Μετριέται με τον ασθενή σε όρθια στάση μετά από συνηθισμένη εκπνοή, οριζοντίως μεταξύ των πιο χαμηλών πλευρών και των υψηλότερων σημείων των λαγόνιων οστών δηλαδή των υψηλότερων σημείων των οστών της πυέλου.

**Μακροαλβουμινουρία: Για την διάγνωση απαιτείται υπολογισμός της ποσότητας δηλαδή ο λόγος αλβουμίνης/κρεατινίνης >30 mg/mmol (ή η Αλβουμίνη των ούρων >200 μg/λεπτό, ή >300 mg/λίτρο).

***Μικροαλβουμινουρία: Για την διάγνωση απαιτείται υπολογισμός της ποσότητας, όπου δύο από τις τρεις εξετάσεις που γίνονται μέσα σε ένα έτος πρέπει να είναι θετικές δηλαδή ο λόγος αλμπουμίνης/κρεατινίνης 3 – 30 mg/mmol (ή η αλμπουμίνη των ούρων 20 – 200 μg/λεπτό, ή 20 -300 mg/λίτρο). (Στην Ελλάδα αυτή η εξέταση ούρων για μικροαλβουμινουρία μπορεί να γίνει σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Στις 10 Ιουνίου του 2011 που ρώτησα Μικροβιολόγο εδώ στην Καβάλα κόστιζε γύρω στα 20 ευρώ και δεν την κάλυπτε κανένα Ταμείο. Παίρνει περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα).

****Ισχαιμική Καρδιακή Νόσος: Εδώ βάζουμε σταυρουδάκι στο “Ναι”, αν ο Ασθενής είχε ποτέ Στηθάγχη, αν πέρασε ποτέ Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, αν έκανε PTCA (μπαλονάκι), ή αν έκανε ποτέ εγχείρηση by-pass.

*****Κατηγορία επικινδυνότητας για το πόδι: Επίπεδο 1: Υγιές πόδι – Διαβήτης χωρίς επιπλοκές. Επίπεδο 2: Νευροπάθεια και / ή αγγειοπάθεια – περιφερική αγγειακή νόσος. Επίπεδο 3: Είχε παλαιότερα διαβητικό έλκος, παραμορφώσεις του ποδιού, σοβαρούς κάλους, ή του έγινε κάποιος ακρωτηριασμός. Επίπεδο 4: Έχει σοβαρή ασθένεια του ποδιού αυτή την στιγμή που μιλούμε – έλκος, κριτική ισχαιμία, λοίμωξη, σοβαρή οστεοαρθροπάθεια, ή πόδι charcot.

******Σοβαρό επεισόδιο Υπογλυκαιμίας: Να χρειάστηκε κάποια στιγμή βοήθεια από άλλους ανθρώπους λόγω υπογλυκαιμίας.

19 June 2011

Οι τελευταίες λέξεις ενός παγκόσμιου πρωταθλητή του σκάκι πριν πεθάνει.

Οι τελευταίες λέξεις του Bobby Fischer λίγο πριν πεθάνει το 2008 στην Ισλανδία ήταν: "Nothing is as healing as the human touch.

Ας το θυμόμαστε εμείς οι Ιατροί και ας μην αρκούμαστε μόνο στην λήψη ιστορικού ακόμη και αν πολλές φορές, μας αρκεί για την διάγνωση. Η φυσική εξέταση του Ασθενούς δεν έχει μόνο διαγνωστική αξία αλλά και θεραπευτική.

Ευγένιος Βούλγαρης.


19/06/2011. Αυγή.

Πάντα με συγκινούσαν οι Έλληνες που αγωνίστηκαν για να έλθει ο Διαφωτισμός στην Ελλάδα. Έτσι παραθέτω μια συνέντευξη που διάβασα σήμερα στην Αυγή για τον Ευγένιο Βούλγαρη:


Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη

Με το φιλοσοφικό έργο του Βούλγαρη συντελείται ουσιαστικά, δηλαδή στο επίπεδο των θεωρητικών προκειμένων, η αποδέσμευση της νεοελληνικής διανόησης από τον αριστοτελισμό
Κληρικός, παιδαγωγός, μεταφραστής του Βολταίρου, σύμβουλος της Μεγάλης Αικατερίνης και διαπρεπής στοχαστής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Ευγένιος Βούλγαρης επανέρχεται στο προσκήνιο με την επανέκδοση, για πρώτη φορά από τη συγγραφή του, του κορυφαίου του έργου Λογική από το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του τομέα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι φιλελεύθερες ιδέες του Βούλγαρη προετοίμασαν το έδαφος για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, ο ίδιος ωστόσο γεύτηκε την εχθρότητα των συντηρητικών κύκλων της εποχής του. Η εκπαιδευτική του σταδιοδρομία, στη Μαρουτσαία Σχολή Ιωαννίνων, στην οποία δίδαξε τη φυσική και τα μαθηματικά του Νιούτον και του Λάιμπνιτς, τον εμπειρισμό του Λοκ, τα φιλοσοφήματα των Χομπς και Βολφ, και στη συνέχεια στην Αθωνιάδα και την Πατριαρχική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηριζόταν από διαρκείς ρήξεις με τους εκπροσώπους των παραδοσιακών αντιλήψεων. Ωστόσο το έργο του έμελλε να σηματοδοτήσει τη μετάβαση από την κορυδαλική παράδοση στον νεότερο φιλοσοφικό στοχασμό και την πειραματική φιλοσοφία, που κυριάρχησε τις επόμενες δεκαετίες στην ελληνόφωνη παιδεία. Ο ίδιος άλλωστε δωροφόρησε την ελληνική γλώσσα με νέους φιλοσοφικούς και επιστημονικούς όρους όπως ο όρος ανεξιθρησκεία.

Η μνημειώδης Λογική του Ευγένιου Βούλγαρη εκδόθηκε το 1766 στη Λειψία, στην οποία βρέθηκε ο στοχαστής μετά το τέλος της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας, θέτοντας σε εκκίνηση το εκδοτικό πρόγραμμα του έργου του. Έκτοτε η Λογική, το κορυφαίο κατά πολλούς μελετητές έργο του, παρέμεινε στο περιθώριο της έρευνας λόγω ποικίλων δυσχερειών. Για τη Λογική, αλλά και εν γένει τη θέση του Ευγένιου Βούλγαρη στο εκπαιδευτικό και φιλοσοφικό πλαίσιο της εποχής του, καθώς και τον αντίκτυπο του έργου του στην κατανόηση και μελέτη της νεοελληνικής φιλοσοφικής σκέψης μάς μιλά ο Κώστας Θ. Πέτσιος, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιμελητής της σημερινής έκδοσης της Λογικής.



*Δεν είναι περίεργο, το έργο ενός από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού να επανεκδίδεται τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα; Πού οφείλεται η έως τώρα αποσιώπησή του;

Το ερώτημά σας είναι εύλογο και άπτεται σειράς προβλημάτων τα οποία αναμένουν την αντιμετώπισή τους από την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τις πτυχώσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Σε μεγάλο βαθμό τα κείμενα των Νεοελλήνων φιλοσόφων παραμένουν άγνωστα είτε επειδή διαθέτουμε ελάχιστα αντίτυπα των πρώτων εκδόσεων είτε επειδή -το κυριότερο- παραμένουν σε χειρόγραφη μορφή. Αναφορικά με τη Λογική του Βούλγαρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά την πυκνότητα των εννοιολογικών της σημάνσεων και την εμβρίθεια της φιλοσοφικής επιχειρηματολογίας που αποτυπώνεται στις σελίδες της, το έργο, με εξαίρεση ελάχιστες, αλλά σοβαρές προσεγγίσεις, παρέμεινε στο περιθώριο της έρευνας, ίσως ένεκα της αρχαΐζουσας γλώσσας του.



* Ποιους αφορά η Λογική του Βούλγαρη στις μέρες μας;

Αφορά πρωτίστως την έρευνα με την ευρεία έννοια του όρου, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πνευματική κίνηση που συντελέσθηκε στον υπόδουλο Ελληνισμό κατά τον 18ο αιώνα. Παρά τις αναμφισβήτητες συμβολές στην ιχνογράφηση και την ανάδειξη πτυχών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, παραμένει το desideratum της ενδελεχούς μελέτης του φιλοσοφικού προβληματισμού που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στον ελληνικό χώρο και των μορφών που προσέλαβε ο διάλογος με την ευρωπαϊκή επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη.



*Τι αποκαλύπτει για τον φιλοσοφικό στοχασμό του συγγραφέα της η Λογική; Είναι το κορυφαίο έργο του;

Έχω την αίσθηση ότι η Λογική συνιστά τον κορυφαίο σταθμό στην πνευματική δημιουργία του Βούλγαρη, αφού το κείμενο ολοκληρώνεται στην περίοδο της ωριμότητάς του. Πρόκειται για κείμενο που δεν εξαντλείται στην έκθεση του περιεχομένου της τυπικής Λογικής, αλλά συνδυάζει την Ιστορία της Φιλοσοφίας με τη συστηματική ανάπτυξη των οντολογικών, γνωσιολογικών και ανθρωπολογικών προβλημάτων που αποτελούσαν το επίκεντρο της φιλοσοφικής συζήτησης κατά το πρώτο ήμισυ του 18ου αιώνα. Υπάρχουν ζητήματα, όπως επί παραδείγματι η αποσαφήνιση των αιτίων της πλάνης ή οι προϋποθέσεις της φιλοσοφικής ερμηνευτικής, που για πρώτη φορά τίθενται με συστηματικό τρόπο σε νεοελληνικό φιλοσοφικό έργο. Στη Λογική του Βούλγαρη δεν συναντούμε μόνον την καταφατική στάση απέναντι στις γνωσιοθεωρητικές συμβολές του Bacon, του Descartes, του Locke, του Leibniz και του Wolff, αλλά και εκτενείς αναφορές στα επιτεύγματα της σύγχρονής του φυσικομαθηματικής επιστήμης, αναφορές οι οποίες είχαν διαφύγει της προσοχής των μελετητών.



* Έχοντας μελετήσει το έργο του Βούλγαρη, πώς θα σκιαγραφούσατε τον ρόλο του στη διαμόρφωση της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας;

Ανεξάρτητα από την οπτική μέσα από την οποία επιχειρούμε τη στάθμιση της πνευματικής παρουσίας του Βούλγαρη στη νεοελληνική γραμματεία και ιδιαίτερα τη θέση του στην Ιστορία της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, δεν είναι δυνατόν να μην υπογραμμίσουμε την καίρια συμβολή του στην αναδιάταξη των όρων με τους οποίους μορφοποιήθηκε ο διάλογος των Ελλήνων με την αρχαιοελληνική και βυζαντινή παρακαταθήκη, καθώς και με τη συγκαιρινή τους ευρωπαϊκή σκέψη. Με το φιλοσοφικό έργο του Βούλγαρη συντελείται ουσιαστικά, δηλαδή στο επίπεδο των θεωρητικών προκειμένων, η αποδέσμευση της νεοελληνικής διανόησης από τον αριστοτελισμό και η οικείωση με τις φιλοσοφικές και επιστημονικές διαστάσεις του νεωτερικού στοχασμού τόσο στο πεδίο της γνωσιοθεωρίας όσο και στο πεδίο της φυσικής φιλοσοφίας, γεγονός που προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση των ρηξικέλευθων διδασκαλιών των μεταγενεστέρων, όπως επί παραδείγματι του Ιώσηπου Μοισιόδακα ή του Αθανάσιου Ψαλίδα.



* Παρ' ότι ήταν μια φωτισμένη περίπτωση στοχαστή, ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στη Νεοελληνική Φιλοσοφία, στο θέμα αιχμής της εποχής του, δηλαδή την αποδοχή ή μη του ηλιοκεντρικού συστήματος, έκανε πίσω. Δεν μπόρεσε να υπερβεί τις θεολογικές παραδοχές του ή το προσωπικό φιλοσοφικό του σύστημα;

Ενώ ο προσανατολισμός της σκέψης του, όπως διαπιστώνουμε από τα κείμενα φυσικής φιλοσοφίας που συνέθεσε και μετέφρασε, είναι νευτώνειος, όσον αφορά το ζήτημα του ηλιοκεντρισμού καταφάσκει τη συμβιβαστική κοσμολογική θεώρηση του Τυχώνειου συστήματος. Τόσο για λόγους που σχετίζονται με τις θεολογικές του παραδοχές, μην ξεχνάμε ότι ανήλθε στη θέση του αρχιεπισκόπου Σλαβονίου και Χερσώνος, όσο και για λόγους επιστημονικούς. Ας μην ξεχνάμε ότι και το Κοπερνίκειο σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο καθιερώθηκε μετά από 170 χρόνια από τη διατύπωσή του. Αν διαπίστωνε την επιστημονική ορθότητα του Κοπερνίκειου συστήματος, δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να εναντιωθεί σε μια δεδομένη ερμηνεία χωρίων της Αγίας Γραφής. Ωστόσο η επιστημονική ηθική του του υπαγορεύει να παρουσιάσει με νηφαλιότητα την επιχειρηματολογία των οπαδών του Κοπέρνικου στον ελλαδικό χώρο.



* Η σχέση του με τους υπόλοιπους Έλληνες διαφωτιστές ποια ήταν; Αν λάβουμε υπόψη την αττικίζουσα γλώσσα του, τι μπορούμε να πούμε για τη σχέση του με τον Κοραή;

Ο Βούλγαρης παρέμεινε στον ελληνικό χώρο μία εικοσαετία (1742-1762), περίοδο κατά την οποία μορφοποιήθηκε ένα ανανεωτικό πλαίσιο φιλοσοφικής διδαχής, γόνιμης επικοινωνίας με τις νέες συμβολές στο πεδίο της γνωσιοθεωρίας, της ανθρωπολογίας και της φυσικής φιλοσοφίας και αποδοχής της "πειραματικής φιλοσοφίας". Το έργο σημαντικών στοχαστών που διεδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πνευματική συζήτηση του 18ου αιώνα, όπως του Νικολάου Ζερζούλη, του Ιώσηπου Μοισιόδακα και του Αθανασίου Ψαλίδα, προϋποθέτει, ρητά ή ανεπίγνωστα, τη διδασκαλία του Βούλγαρη, ανεξάρτητα από την κριτική την οποία άσκησαν οι δύο τελευταίοι στη "αττικίζουσα" γλώσσα του. Είναι γνωστό βεβαίως ότι ο Κοραής υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της γλώσσας, όπως όμως επισημαίνει στο Memoire (1803) η Λογική του Ζακύνθιου στοχαστή υπήρξε κείμενο που "εξήγειρεν άμιλλαν" στην ψυχή του.



* Η θέση του απέναντι στην επανάσταση για την απελευθέρωση ποια ήταν;

Τη στάση του Βούλγαρη έναντι του "πολιτικού" προβλήματος του δούλου Γένους μπορούμε να την ιχνηλατήσουμε στις μεταφράσεις ορισμένων έργων που εκπόνησε, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και κείμενα του Βολταίρου σχετικά με την Αικατερίνη Β΄, καθώς και στο δοκίμιό του Στοχασμοί εις τους παρόντας κρισίμους καιρούς του κράτους του Οθωμανικού (1772), έργο στο οποίο αναδεικνύεται με ενάργεια η αναλυτική ικανότητα του Βούλγαρη αναφορικά με το ζήτημα των διεθνών σχέσεων. Μέχρι το τέλος της ζωής του ενεφορείτο από την προσδοκία της ρωσικής παρέμβασης για την απελευθέρωση του Γένους, δύο χρόνια όμως πριν τον θάνατό του αφιερώνει τη μετάφραση του έργου Αι καθ' Όμηρον Αρχαιότητες και αι Κερκυραϊκαί Αρχαιολογίαι (1804) στην αρτισύστατη (1800) εν Επτανήσω "Πολιτοκρατία", που συμπύκνωνε την ανανέωση της ελπίδας των Ελλήνων για την απελευθέρωση.



* Η Λογική είναι, εξ' αιτίας της γλώσσας του Βούλγαρη, έργο δυσπρόσιτο στο ευρύ κοινό. Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο απόδοσής του στην καθομιλουμένη;

Στην αναστατική έκδοση της Λογικής προτάσσονται εκτενή "Προλεγόμενα" με τίτλο "Ο Ευγένιος Βούλγαρις και ο φιλοσοφικός ορίζοντας της Λογικής", με την επιδίωξη όχι μόνον να αποσαφηνίσουμε τις πηγές της σκέψης του, αλλά και να ανασυγκροτήσουμε τα καίρια σημεία της φιλοσοφικής ανάπτυξης που αποτυπώνεται σε αυτό το μνημειώδες έργο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί από τους μελετητές και τους ενδιαφερόμενους η προσπέλασή του. Στην ίδια στόχευση εγγράφονται η εξειδικευμένη βιβλιογραφία που παρατίθεται, καθώς και τα "Ευρετήρια" που επιτάσσονται. Θα ήταν χρήσιμο, ιδιαίτερα για το ευρύ κοινό, ένα Γλωσσάριο όρων όχι μόνον της Λογικής, αλλά και των άλλων κειμένων, διότι για τον σημερινό αναγνώστη η γλώσσα του Βούλγαρη, τόσο οι όροι όσο και η σύνταξη, δημιουργεί όντως δυσκολίες, θεωρώ όμως ότι δεν ενδείκνυται η απόδοση του κειμένου στην καθομιλουμένη. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμη σε ένα ανθολόγιο κειμένων του Βούλγαρη η ύπαρξη, παράλληλα με το πρωτότυπο, και της νεοελληνικής απόδοσής του.



* Η Λογική, αλλά και η χειρόγραφη παράδοση της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, την οποία μελετάτε και σταδιακά εκδίδετε στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, ανατρέπει την έως τώρα θεώρηση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού; Αποκαλύπτει άλλες πτυχές ή ενδεχόμενες παρερμηνείες;

Είναι σαφές από την έως σήμερα έρευνα που επιχειρείται τόσο στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας όσο και στον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι η χειρόγραφη παράδοση των φιλοσοφικών κειμένων μάς αποκαλύπτει ένα πεδίο φιλοσοφικής ερωτηματοθεσίας, το οποίο μας επιτρέπει είτε να τροποποιήσουμε ορισμένες παγιωμένες αντιλήψεις είτε να αναθεωρήσουμε αυτάρεσκες σχηματοποιημένες εκδοχές, αναφορικά με την ιστορικότητα των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν κατά τον 17ο και 18ο αιώνα και τα ρεύματα ιδεών με τα οποία διαλέχθηκε η νεοελληνική σκέψη.



* Σε πρόσφατη έκδοσή σας, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, μιλάτε για αυξανόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη νεοελληνική φιλοσοφία. Πού το αποδίδετε;

Νομίζω ότι σχετίζεται με το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η μελέτη της νεοελληνικής φιλοσοφίας έχει να παρουσιάσει έναν πλούσιο αμητό αρχειακών τεκμηρίων, που φανερώνουν έναν γόνιμο διάλογο με την ευρωπαϊκή σκέψη, και η έκδοση κειμένων, όχι μόνον από το Εργαστήριό μας, αλλά και από άλλα ερευνητικά κέντρα, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω έρευνα.



* Σε μια περίοδο που τα ελληνικά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, πώς καταφέρνετε στα Γιάννενα να λειτουργείτε το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας;

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά η έρευνα δεν πρέπει να ανασταλεί. Με την προσωπική μας μετοχή και την ανιδιοτελή προσφορά μεταπτυχιακών φοιτητών, συνεχίζουμε το έργο του εμπλουτισμού και της ψηφιακής προβολής των τεκμηρίων που απόκεινται στο Εργαστήριο, εγχείρημα το οποίο έχει αναγνωρισθεί από την επιστημονική κοινότητα. Εκτός από τα δύο βραβεία Αριστείας για την ψηφιακή βάση δεδομένων και μεταδεδομένων και την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, ο αριθμός των επισκεπτών υπερβαίνει σήμερα τις 260.000 και η επικοινωνία με ερευνητές της ημεδαπής και της αλλοδαπής συνιστά πρόσθετο επιστημονικό κίνητρο για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.



* Πού αποδίδετε την κακοδαιμονία του ελληνικού πανεπιστημίου;

Με το ερώτημά σας θέτετε ένα καίριο ζήτημα, που είναι δύσκολο να απαντηθεί ευσύνοπτα, θα μπορούσαμε όμως να μιλήσουμε σχηματικά για εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Σίγουρα η "κακοδαιμονία" δεν συναρτάται μονοσήμαντα με την επί δεκαετίες υποχρηματοδότηση της έρευνας, εγγενές στοιχείο της πολιτικής που ασκήθηκε από την κεντρική εξουσία, και την παρούσα δραστική περικοπή της χρηματοδότησης, αλλά και με φαινόμενα παθογένειας που αναπτύχθηκαν εντός των Πανεπιστημίων. Όταν το Πανεπιστήμιο εκλαμβάνεται ως χώρος προβολής ιδιοτελών στοχεύσεων (συχνά με την επένδυση μιας ψευδεπίγραφης ρητορικής περί του αντιθέτου) και επιβολής εξουσιαστικών σχέσεων και όχι ως δυναμικό πεδίο ανάδυσης της κριτικής σκέψης, ανάπτυξης της επιστήμης και κοινωνικής προσφοράς, η απόληξη δεν μπορεί παρά να είναι η παθογένεια. Θεωρώ όμως ότι στο ελληνικό Πανεπιστήμιο εξακολουθούν να υπάρχουν οι δυνατότητες να αναγνωρίσουμε το ποιοτικό διακύβευμα που συμπυκνώνουν οι όροι «ακαδημαϊκή κριτική», «ακαδημαϊκή έρευνα», «ακαδημαϊκή διδασκαλία» και «ακαδημαϊκό ήθος».

10 June 2011

Τι στοιχεία χρειάζεται να ξέρω, ως ιδιοκτήτης, πριν νοικιάσω σε κάποιον ένα χώρο.

Τι στοιχεία χρειάζεται να ξέρω πριν κάνω συμβόλαιο ενοικίασης κάποιου χώρου (μαγαζιού ή κατοικίας).

Τα παρακάτω μου τα είπε δικηγόρος που εμπιστεύομαι, εδώ στην Καβάλα:


Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος.

Αν είναι ισόγειο ή σε ποιόν όροφο είναι.

Πόσα και τι δωμάτια έχει.

Η ταχυδρομική διεύθυνση του χώρου.

Πόσο θα είναι το ενοίκιο.

Αν το χαρτόσημο που είναι 3,6% του ενοικίου θα το πληρώνει ο ενοικιαστής (που είναι και το πιο συνηθισμένο) ή ο ιδιοκτήτης.
Πότε αρχίζει η μίσθωση.

Κάθε πότε θα γίνεται η αύξηση του ενοικίου και πόσο. Π.χ. αύξηση ανάλογα με τον πληθωρισμό κάθε χρόνο. Ή αύξηση ο πληθωρισμός + π.χ. 2%. Ή π.χ. αύξηση 3% κάθε χρόνο ανεξαρτήτως πληθωρισμού. Ή πληθωρισμός αλλά τουλάχιστον 4%.

Για πόσα χρόνια θα ισχύει το συμβόλαιο. Π.χ. το συμβόλαιο θα ισχύει για 4 χρόνια και μετά καινούριο γραπτό συμβόλαιο αλλιώς από τον 5ο χρόνο και μετά θα αυξάνεται με τον πληθωρισμό + 5%, για να τον αναγκάσεις τον ενοικιαστή να έρθει σε καινούρια συμφωνία μετά τα 4 χρόνια (Βέβαια αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να μείνουν για 12 χρόνια).

Αν θα δώσει κάποια εγγύηση ο ενοικιαστής (δίνουν συνήθως 1 ή 2 μηνιάτικα εγγύηση).
Σε περίπτωση που ο χώρος είναι φρεσκοβαμμένος, αν απαιτείς να σου τον παραδώσει φρεσκοβαμμένο και ο ενοικιαστής πριν φύγει.

Σε περίπτωση που το ζητήσω σαν ιδιοκτήτης για ιδιοχρησία τι συμβαίνει. Τότε πρέπει να πληρώσω μια αποζημίωση στον ενοικιαστή. Συνήθως όταν τον θέλω για ιδιοχρησία για το ίδιο επάγγελμα που το είχε και ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσω περισσότερη αποζημίωση από ότι συνήθως δηλαδή γύρω στα 10 – 15 μηνιάτικα.

Επίσης πόσο πιο μπροστά πρέπει να ειδοποιήσει ο ενοικιαστής πριν το ξενοικιάσει (κανονικά πρέπει να το πει 3 μήνες πιο μπροστά και να πληρώσει επιπλέον και 1 μήνα αποζημίωση αν θέλει να φύγει πριν από την λήξη του συμβολαίου).

Χρειαζόμαστε τέλος ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ και ταυτότητα του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή αντιστοίχως.

05 June 2011

Πώς ονειρεύομαι την οργάνωση της ΠΦΥ στην Ελλάδα.

Αυτά που έδειξα στο powerpoint, κατά την διάρκεια της ομώμυμης ομιλίας μου στην Αλεξανδρούπολη, στις 05/06/2011 στο Hotel Egnatia, στην Αλεξανδρούπολη, σε ένα συμπόσιο Γενικής Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη. Το είχε ανοικτό πράσινο φόντο με μαύρα γράμματα.

Πώς ονειρεύομαι την οργάνωση της ΠΦΥ στην Ελλάδα.

Τα όνειρα και οι στόχοι είναι σημαντικά:
‘’Αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, τότε θα βρεθείς κάπου αλλού.’’


Η ασφάλιση.
Τα φαρμακεία.
Η συνταγογράφηση.
Η εργασιακή υπόσταση των Γενικών Ιατρών.
Μικρά ιδιωτικά Κ.Υ. – Group Practice
Το σύστημα αμοιβής των Ιατρών.
Τι θα κοστίζει στον Ασθενή.
Τι θα κοστίσει στο Κράτος.
Τα μικτά έσοδα του Ιατρού.
Ο τρόπος εργασίας των Γενικών Ιατρών.
Οι Διακομιδές.
Φαρμακευτική Περίθαλψη.
Αξιολόγηση αυτού του συστήματος.
Η γνώμη σας;


-------------------------------------------------

Η ασφάλιση.
Ένα ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό Ταμείο για όλους.
Κατώτατη σύνταξη σε όλους.
Ανταποδοτικότητα.
Μηχανοργάνωση.
Ετήσια αναφορά του Ταμείου σε κάθε πολίτη.









-------------------------------------------











Τα φαρμακεία.

Δεν υπάρχει κατώτατη τιμή στην πώληση των φαρμάκων.











-------------------------------------------------












Η συνταγογράφηση.
Όλοι οι Ιατροί μπορούν να έχουν σύμβαση με το Ταμείο.
Συνταγές αποκλειστικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όποιος αρνείται να συνταγογραφήσει από τον υπολογιστή δεν πληρώνεται από το Ταμείο.
Το κράτος ας αναλάβει το Πρωτόκολλο όχι το Ιατρικό Λογισμικό.
Δεν σαμποτάρουμε τα βασικά και φθηνά φάρμακα.
Guidelines.
Λίστα συνιστώμενων ουσιών για κάθε πάθηση.
Όποιος Ασθενής επιθυμεί ακριβότερη μάρκα του φαρμάκου πληρώνει από την τσέπη του την διαφορά.
Έτσι η φαρμακευτική δαπάνη θα πέσει κάθετα.





----------------------------------------











Η εργασιακή υπόσταση των Γενικών Ιατρών.
Παύουν να είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Απλώς έχουν δικαίωμα να κάνουν σύμβαση με το Ταμείο.






--------------------------------------------

















Μικρά ιδιωτικά Κ.Υ. – Group Practice.
Οι Ιατροί δουλεύουν μόνοι τους ή συνενώνονται ανά δύο – τρείς.
Προσλαμβάνουν προσωπικό.






-----------------------------------------------------------

















Το σύστημα αμοιβής των Ιατρών.
Ο κάθε πολίτης επιλέγει σε ποιο group practice/Κέντρο Υγείας θα εγγραφεί.
Το κράτος πληρώνει κατά μέσο όρο 60 Ευρώ τον χρόνο ανά εγγεγραμμένο ασθενή.
Ο ασθενής μπορεί να αλλάξει group practice/ Κέντρο Υγείας ανά πάσα στιγμή.
Ο Ιατρός πληρώνεται έτσι ανάλογα
1) με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασθενείς του,
2) την νοσηλευτική βαρύτητα (DRG = Diagnose Related Group),
3) τον αριθμό των επισκέψεων
4) τις Ιατρικές Πράξεις.

Τι γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις;






-----------------------------------------------------











Τι θα κοστίζει στους Ασθενείς.

Στον Ασθενή θα κοστίζει μέχρις ότου να φτάσει τα 90 Ευρώ τον χρόνο. Μετά ο Ασθενής παίρνει κάρτα ελευθέρας για αυτό το ημερολογιακό έτος, για όλους τους Ιατρούς στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά: Επίσκεψη στο Γενικό Ιατρό 5 Ευρώ.
Τηλεφωνική συνταγογράφηση 3 Ευρώ.
Επίσκεψη κατ’οίκον 30 – 90 Ευρώ.
Επίσκεψη σε ειδικό 30 Ευρώ.
Επίσκεψη σε Ειδικό μετά από παραπομπή Γενικού Ιατρού 5 Ευρώ.







----------------------------------------------------











Τι θα κοστίζει στο Κράτος.
Κατά μέσο όρο 60 ευρώ ανά ασθενή και έτος.





---------------------------------------




















Τα μικτά έσοδα του Ιατρού.
Εδώ λαμβάνω υπ’όψιν ότι ένας Γενικός Ιατρός αναλαμβάνει κατά μέσο όρο ένα πληθυσμό 1500 ατόμων.
Τότε ο Ιατρός που έχει π.χ. 1500 εγγεγραμένα άτομα θα λαμβάνει από το Κράτος 90.000 Ευρώ τον χρόνο.
Από τους Ασθενείς του, ανάλογα με τις επισκέψεις και τις Ιατρικές Πράξεις που του κάνουν, θα έχει να λαμβάνει έως και 135.000 Ευρώ τον χρόνο.

Τα έξοδα του Ιατρείου τα υπολογίζω στα 30.000 ανά έτος (και μιλούμε για ενοίκιο 700 ευρώ τον μήνα, μια Νοσηλεύτρια που είναι και γραμματέας για 5 ώρες την ημέρα, μια καθαρίστρια και τα αναλώσιμα του Ιατρείου).






----------------------------------------------------------










Ο τρόπος εργασίας των Γενικών Ιατρών.
Το πρωί 8-9, ώρα τηλεφώνου/τηλεφωνικές συνταγές.
Τις υπόλοιπες επτά ώρες της ημέρας Ιατρείο/επισκέψεις κατ’οίκον.
Η πρώτη εκτίμηση των παιδιών γίνεται πάντα από Γενικό Ιατρό.





------------------------------------------------------------

















Οι Διακομιδές.

Ξεχωριστή υπηρεσία από την Πρωτοβάθμια.

Τι γίνεται στην Σκανδιναβία:

Τραυματιοφορείς που είναι ταυτόχρονα και Οδηγοί ασθενοφόρου με καλή εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και ανάνηψη. Εναλλάσσονται μεταξύ τους σαν οδηγοί / τραυματιοφορείς και ο ένας βοηθά τον άλλο.

Έχουν εκπαίδευση κάθε εβδομάδα στις πρώτες βοήθειες , στην Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στο να βάζουν ενδοφλέβιες γραμμές.
Έχουν τηλεφωνική επικοινωνία συνέχεια (που μπορεί και να καταγραφεί), με Ιατρό της υπηρεσίας τους.

Μπορούν να δίνουν τότε π.χ. πεθιδίνη, αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, αδρεναλίνη ή ασπιρίνη. Μπορούν να παίρνουν καρδιογράφημα να το στέλνουν με φαξ από το ασθενοφόρο τους στην πλησιέστερη καρδιολογική κλινική και να ξεκινούνε μέχρι και θρομβόλυση. Μπορούν να κάνουν και απινίδωση.

Υπό τέτοιες συνθήκες η πλειοψηφία των διακομιδών γίνεται χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του Ιατρού.








----------------------------------------------------------





Φαρμακευτική Περίθαλψη.

Το κόστος των 90 πρώτων Ευρώ για φάρμακα σε ένα ημερολογιακό έτος το επωμίζεται εξ’ολοκλήρου ο Ασθενής και μετά πληρώνει όλο και μικρότερη συμμετοχή μέχρι να φτάσουμε στα ποσοστά συμμετοχής που ισχύουν τώρα.

Όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα παραπάνω, τους δίνει λεφτά η Πρόνοια.





----------------------------------------------------
















Αξιολόγηση αυτού του συστήματος.

Αποφεύγεται ο άσκοπος συνωστισμός.

Παρακινείται έμμεσα ο Ασθενής να προστρέξει πρώτα στον Γενικό Ιατρό.

Ένα μέρος της χρηματοδότησης των μονάδων Υγείας της χώρας καλύπτεται κατ’ευθείαν από τους Ασθενείς.

Αναγκάζονται οι Ιατροί να γίνουν πιο παραγωγικοί, καλύτεροι επιστημονικά αλλά και καλύτεροι από πλευράς συμπεριφοράς.







--------------------------------------------------------------














Η γνώμη σας;

03 June 2011

Τι κοστίζει να επισκεφτείς τα Επείγοντα (Τ.Ε.Π.) σε Νοσοκομείο στη Σουηδία;

Έκανα ένα locum στην Σουηδία και το Σάββατο 28/05/2011, φεύγοντας από το Malmö, έτυχε να περάσω μπροστά από το Νοσοκομείο και θέλοντας να θυμηθώ τα παλιά (εκεί σπούδασα ), μπήκα μέσα.

Περνώντας μπροστά από το Τ.Ε.Π. ρώτησα τη νοσηλεύτρια που ήταν στην υποδοχή, τι κοστίζει για να επισκεφτεί ένας ασθενής τα Επείγοντα.

Μου απάντησε ότι αν ο Ασθενής συναντήσει μόνο Νοσηλεύτρια (συμβαίνει και αυτό), π.χ. για επίδεση τραύματος, ή για να του πάρει αίμα, για να του κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, ή για να του δώσει φάρμακα που είναι απλά (π.χ. παρακεταμόλη) τότε κοστίζει 200 Σουηδικές Κορώνες (SEK) = 22 Ευρώ (Ε).

Αν ο Ασθενής χρειαστεί να συναντήσει Ιατρό στα Επείγοντα κοστίζει 300 SEK = 33 E. Αν συναντήσει και Νοσηλεύτρια και Ιατρό κοστίζει πάλι μόνο 300 SEK = 33 E.

(Σε αντιδιαστολή η επίσκεψη σε Γενικό Ιατρό στο Κέντρο Υγείας σε ώρες γραφείου κοστίζει 150 SEK = 16 E).

Βέβαια όταν ο Ασθενής φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά 900 SEK = 101 E για Ιατρούς ή Νοσηλεύτριες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας για το έτος αυτό.

Πως χρησιμοποιούμε το Πάουερπόιντ, για δείξουμε μια παρουσίαση (το τεχνικό μέρος της υπόθεσης).

Πώς παρουσιάζουμε διαφάνειες του Powerpoint:

Βάζουμε στον υπολογιστή το στικάκι που έχει μέσα του την παρουσίαση που θέλουμε να κάνουμε σε powerpoint.

Κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο αρχείο σε powerpoint που θέλουμε να δείξουμε.

Πατάμε το F5 και τότε βλέπουμε την πρώτη εικόνα της παρουσίασης να καταλαμβάνει όλη την οθόνη.

Κατεβάζουμε ένα – ένα τα στοιχεία της εικόνας πατώντας το κουμπί με το βελάκι που δείχνει προς τα δεξιά.

Αντίθετα γυρνώ ένα – ένα τα στοιχεία της εικόνας προς τα πίσω πατώντας το κουμπί με το βελάκι που δείχνει προς τα αριστερά.

Πατώντας το κουμπί esc δεν δείχνει πλέον το πρόγραμμα την συγκεκριμένη εικόνα στην οποία βρισκόμαστε σε όλη την οθόνη αλλά μόνο σε ένα μέρος της οθόνης ενώ γύρω – γύρω βλέπει κανείς διάφορα κουμπιά του προγράμματος του powerpoint, και επίσης αριστερά του τις διάφορες εικόνες σε μικρογραφία ώστε να μπορεί κανείς εύκολα να επιλέξει γρήγορα σε ποια εικόνα θέλει να πάει κανείς κατευθείαν.

Αν θέλουμε να διορθώσουμε μια λέξη κ.τ.λ. σε μια πρόταση μέσα σε μια εικόνα, κάνουμε απλό κλικ πάνω στην πρόταση, διορθώνουμε ότι θέλουμε και πατάμε το κουμπί με το σύμβολο της δισκέτας για αποθήκευση.

Πατώντας το κουμπί F5, η εικόνα στην οποία βρισκόμαστε καταλαμβάνει πάλι το σύνολο της οθόνης.

Τα γράμματα μεγέθους 16 γενικά φαίνονται καλά. Αν βάλεις γράμματα μεγέθους 18 τότε φαίνονται σίγουρα πολύ καλά. Για επικεφαλίδες μπορείς να βάλεις και μεγαλύτερα.

Γενικά εμένα μου ταιριάζει σαν φόντος το ανοικτό πράσινο με μαύρα γράμματα.

Επίσης καλός συνδιασμός είναι ανοικτό μπεζ ή καφέ για φόντο και μαύρα γράμματα.

Επίσης τα γκρίζα γράμματα σε παλ φόντο μπορεί επίσης να είναι καλά.

Επίσης καλός συνδιασμός μπορεί να είναι μπλε φόντος με κίτρινα γράμματα.