07 December 2015

20 χρόνια Γιατρός, πρώτη φορά βλέπω τέτοιο αντιβιόγραμμα.

Η ασθενής, της οποίας το όνομα έσβησα από την φωτογραφία, είναι μια κυρία 85 ετών που το μόνο της σύμπτωμα ήταν ότι τα ούρα της έγιναν τελευταία δύσοσμα.
Μήπως είναι καιρός να περιορίσουμε σημαντικά την χρήση αντιβιοτικών;

(κάντε κλικ στην φωτογραφία για να την μεγενθύνετε)


Παρακάτω ακολουθεί σχετική συζήτηση που έγινε στο Φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταξύ διαφόρων συναδέλφων Ιατρών:

- Τί συνέστησες στην ασθενή ;

- Αναμονή. Αν χειροτερεύσει θα μου πάρει τηλέφωνο.

- Αξιολόγηση σε κ/α ούρων γίνεται για συγκεντρώσεις >106. Το >105 σημαίνει και >106 και αν ναι γιατί τότε δεν μπαίνει ως >106?

- Αν υποθεσουμε πως ειναι σωστο το αντιβιογραμμα,θα το χαρακτηριζα ασυμπτωματικη βακτηριουρια (μονο δυσοσμα ουρα) και δε θα εδινα τιποτα.Αναμονη οπως ειπες κ εσυ κ να πινει υγρα (εφοσον εχει καλο κλασμα εξωθησης). 

Επι συμπτωματων θα εκανα νεα γενικη και κ/α ουρων

- Από τα α' επιλογής, δεν έχει τη νιτροφουραντοΐνη. Μπορεί να ζητηθεί από το εργαστήριο σε επόμενη καλλιέργεια ή είναι στάνταρ τα αντιβιογράμματα; Δεν έχω περάσει ακόμα από μικροβιολογία και έχω πολλές τέτοιες απορίες όταν διαβάζω αντιβιόγραμμα.

- Τα περισσότερα ανάλογα αντιβιογράμματα που είχα πετύχει στο παρελθόν αποδείχτηκαν λάθος στην επανάληψη.
Ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία να το στείλεις στην τρόικα, καθώς φαντάζομαι είναι ασθενής χωρίς πρόσφατη νοσηλεία και να τους πεις να τι κάνουν οι έλληνες με την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και πως τα παίρνουν.
Η πώληση αντιβιοτικών στην Ελλάδα πρέπει να μπει σε ηλεκτρονική καταγραφή (ποιος το έδωσε και ποιος το παίρνει) για κάθε κουτί που δίνεται στα φαρμακεία. Ακόμη και τα ληγμένα θα πρέπει να επιστρέφονται για διαγραφή και υγειονομική καταστροφή.
Είναι πλέον σοβαρότατο θέμα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

- Καντην ενέσεις με αμινογλυκοσιδη, αν δε γινει καλα  θα κανει οξεία νεφρική ανεπαρκεια ,μετα θα μπει στο νοσοκομειο ,εκει θα κανουν κανα primaxin η κανενα πιο προσεγμένο αντιβιογραμμα !

- Κι εγώ, αντιβιογράμματα με σοβαρές ανθεκτικότητες από ιδιώτες δεν τα πολυπιστεύω και ζητώ επανάληψη στο νοσοκομείο ή σε άλλο εργαστήριο αν στο μεταξύ δεν έχει χορηγηθεί αντιβιοτικό. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούν τρυβλία για το αντιβιόγραμμα και δισκία αντιβιοτικών (άγνωστης διάρκειας παραμονής και εξασθένησης στο εργαστήριο).
Στο παράδειγμα βλέπω 12 αντιβιοτικά. Πόσα τριβλία να χρησιμοποίησε; 12 αντιβιοτικά σε ένα τρυβλίο ή ανά 6 σε 2 τρυβλία που όμως ανεβάζει το κόστος;

- Το σύνηθες είναι 12 σε στρογγυλό ή 16 σε τετράγωνο. Το εύκολο λάθος θα ήταν να μην έχει επωαστεί σωστά και να δίνει τρελές ευαισθησίες σε όλα.

- Η  συγκεκριμένη κυρία είναι ασυμπτωματική, δε χρειάζεται να πάρει αντιβίωση, χώρια που από τα αντιβιογράμματα τουλάχιστον εγώ έχω δει πράματα και θαύματα...

- Σε εμάς τα «σύγχρονα μηχανήματα» βγάζουν το αντιβιόγραμμα σε 3-4 ώρες και εάν δεν το δεχτείς σε απειλούν και με καταγγελία για συκοφαντία του εργαστηρίου!

- θα ηταν ενδιαφερον μια ...περιηγηση στις σελιδες του βιβλιαριου της γιαγιακας για να δειτε ποσες φορες χορηγηθηκαν αντιβιωσεις το τελευταιο 12μηνο και ποιες.

- Περα ομως απο το απιστευτο αντιβιογραμμα- που ειτε ειναι λαθος ειτε αποτοκο αντοχης απο αλογιστη χρηση αντιβιοτικων-επιτρεψτε μου να θυμισω πως μιλαμε τελικα για ασθενη,και πως πρεπει να τη διαχειριστουμε καπως.Και το θεωρω ενδιαφερον περιστατικο
Ομιλουμε για υπερηλικα ασθενη με δυσοσμα ουρα ως μοναδικο συμπτωμα.
Οποτε εχουμε κατα την αποψη μου 3 στρατηγικες
1.θεωρουμε πως εχουμε ουρολοιμωξη και ζηταμε άμεσα και εκ νεου γενικη και κ/α ουρων αμφισβητωντας το αντιβιογραμμα αλλα οχι την ουρολοιμωξη
2.Δεχομαστε ΚΑΙ την ουρολοιμωξη ΚΑΙ το αντιβιογραμμα και χορηγουμε ενδομυικα αμινογλυκοσιδες
3.Δε μας νοιαζει το αντιβιογραμμα,σωστο ή λάθος.Ειναι ασυμπτωματικη βακτηριουρια και δε χορηγουμε ΤΙΠΟΤΑ παρα μονο νερακι και ζητουμε επανελεγχο επι συμπτωματων.

Προσωπικα θα επραττα το 3.
Οι λοιποι τι λετε?
(ομιλω σε επιπεδο ουροποιητικου παντα γιατι μπορει η ασθενης να εχει κολπιτιδα,κετονες σε ουρα απο πχ ασιτια,δερματολογικες παθησεις στην περιοχη,ληψη φαρμακων κτλ)

- Συναδελφε,δεν μας λες το ιστορικο της γιαιγιας.Εχει ΣΔ?Αν ναι,μπορει να εχει ασυμπτωματικη βακτηριουρια ,οπως ειπωθηκε απο καποιον συναδελφο.Θα μπορουσες να μας πεις την γενικη ουρων της?Αν εχει Α.Β.,εγω θα εκανα μεσα σε ενα 24ωρο εκ νεου κ/α ουρων με ανευρεση φυσικα του ιδιου παθογονου(Ε.COLI).Θα καλυπτα μονο αν ηταν ανοσοκατασταλμενη η.....εγκυος(ολιγον δυσκολο).

- εγω εχω την εντυπωση οτι ο συναδελφος εβαλε το ποστ οχι για να συζητησουμε τι θα κανει με τον ασθενή του (ο ίδιος θα γνωριζει το ιστορικο και θα εχει χαραξει την στρατηγικη του)αλλα για να δωσει τροφή για συζητηση όσον αφορα την χρήση ή μάλλον κατάχρηση των αντιβιωτικων  στην  χώρα μας.
Σε οποιον εχει τυχει να θεραπευσει Ευρωπαιο πολιτη δεν γινεται να μην εχει προσέξει την έκφραση του οταν του ανακοινωνεται ότι πρέπει να πάρει αντιβίωση, είναι σαν να σου λέει :γιατρέ μου ,είμαι τόσο σοβαρά?καμία σχέση με ότι γίνεται με τους συμπολιτες μας...

- Επετρεψε μου να διαφωνησω...περα απο πιθανη αντοχη σε αντιβιωση παιζει κ το ενδεχομενο λαθος αντιβιογραμματος.Σωστος ο προβληματισμος του κ Αργυριου περι καταχρησης αντιβιοτικων αλλα γιατι να μην παμε κ ενα βημα παραπερα?Ειναι ανεξοδο και εξαλλου αυριο-μεθαυριο καποιος αλλος απο εμας μπορει να βρεθει αντιμετωπος με αναλογη κατασταση.Δεν κανουμε διαγωνισμο ιατρικης αλλα γιατι να μην ακουσουμε κ μια ακομη αποψη απο οποιον θελει να την καταθεσει???

- Αναρωτιέμαι γιατί ένα τέτοιο αντιβιόγραμμα δεν έχει μέσα στις επιλογές ένα παλιό, φθηνό και καλό φάρμακο σε ήπιες και μέτριες λοιμώξεις κατωτέρου ουροποιητικού σε γυναίκες όπως η φωσφομυκίνη.
Επειδή η φωσφομυκίνη δεν κυκλοφορούσε καθόλου την τελευταία τριετία, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις ενδείξεις της.
Αν λοιπόν η λοίμωξη δεν ήταν άμεσα απειλητική, θα χορηγούσα 3 γραμμάρια φωσφομυκίνη εφάπαξ (προ της κατάκλισης και με άδεια κύστη, ώστε να δράσει το δυνατόν περισσότερο χρόνο) και σε 3-5 εικοσιτετράωρα θα επαναλάμβανα την καλλιέργεια.

- λειπουν και αλλα..οπως το furolin

- Καλημέρα,
Δεν ξέρω πόσοι θα δείτε αυτη την καταχώρηση αλλά επειδή έχω δεί και αλλού αυτο το αντιβιογραμμα να κυκλοφορεί θα πρέπει να κάνω μερικές διευκρινήσεις από μικροβιολογικής απόψεως.
Όντως είναι λάνθασμένη πρακτική σε αντιβιογράμματα ακόμα και από την κοινότητα να μην περιλαμβάνονται ρουτίνα πλεόν αντιβιοτικά όπως η αζντρεοναμη, η κεφοξιτινη, η κεφεπιμη , η κεφταζιδιμη , η κεφτριαξονη,η ιμιπενεμη, η μεροπενέμη τουλάχιστον και η νιτροφουραντοινη, η γενταμυκίνη και η φοσφομυκινη. Τα παραπάνω β-λακταμικά αντιβιοτικά χρειάζονται για να μπορεί να γίνει μια φαινοτυπική τυατοποιήση του υποκείμενου μηχανισμού αντοχής απο την Kirby-Bauer πχ ESBL, MBL, KPC, AMP-C κτλ, τα δε νιτροφουραντοινη και φοσφομυκινη διοτι πράγματι μπορεί αυτα τα στελέχη της κοινότητας να είναι ευαίσθητα. H χορήγηση β-λακταμικών αντιβιοτικών και των συνδιασμών τους με αναστολείς μπορεί πλέον να γίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πχ αν έχετε στα χέρια σας ένα καθαρό ESBL...Υπενθυμίζω ότι η απλή Kirby Bauer που χρεισιμοποιείται στην πρωτοβάθμια υπερτερει για τα gram αρνητικά των αυτοματοποιημένων συστημάτων.Πρεπει όμως να καταλάβουμε ότι η Ελλαδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε φοβερή κατάσταση όσον αφορα τις αντοχές. Για όσους ενδιαφέρονται σας αναφέρω ότι όχι μόνο έχουμε μια ενδημική κατάσταση όσον αφορά τα MBL και KPC ενζυμα, που έχουν φτάσει μέχρι και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και την κοινοτητα αλλα μόλις παρουσιάστηκε ένα πρωτόγνωρο outbreak στα Γιαννενα με NDM στελέχη και στο νοσοκομειακό περιβάλλοον αλλα και στην κοινότητα. Αρα μην σας προκαλουν εκπληξη αυτά τα αντιβιογράμματα, δυστυχώς  θα τα βλέπουμε πιο συχνά απο δω και πέρα. Όσον αφορά το κλινικό κομμάτι είναι μια ασυμπτωματική βακτηριουρία και στην κρίση πως θα το χειριστείτε. Όντως καλά θα ήταν αφου αυτό το στέλεχος λογικά εξωνοσοκομειακο β-λακταμικό δεν μπορει να πάρει, και αφού και οι υπολοιπες τάξεις αντιβιοτικών εμφανίζουν αντοχή, να ξέραμε τι γίνεται με την φοσφομυκινη και την νιτροφουραντοινη. Μιλήστε με το εργαστήριο αλλη φόρα και ρωτήστε αν μπορούν να βάλουν και αυτά αντιβιοτικά. Πάντως σε περιπτωση που δεν μπορεί ένα εργαστήριο να βάλει φαινοτυπικά τεστ (πράγμα που για να είμαστε και ρεαλιστικοί δεν γίνεται πλέον ουτε στα τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια νοσοκομεία ) καλό είναι αυτα τα στελέχη να στέλνονται σε εργαστήρια αναφοράς.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5313.msg45159.html#msg45159 

No comments: