17 June 2016

Πάρεση, Πληγία, Ημιπάρεση, Ημιπληγία, Παραπάρεση, Παραπληγία, Τετραπάρεση, Τετραπληγία, Μονοπάρεση, Μονοπληγία.





Επειδή στην χώρα μας συχνά οι λέξεις χάνουν το νόημά τους κάνω μια προσπάθεια να ξεδιαλύνω κάποια πράγματα:

πάρεση = μερική αδυναμία. Ο ασθενής μπορεί να κινήσει σε ένα βαθμό το άκρο

πληγία = πλήρης αδυναμία (παράλυση). Ο ασθενής δεν μπορεί να κινήσει καθόλου το άκρο

ημιπάρεση ή ημιπληγία = μυϊκή αδυναμία (μερική ή πλήρης αντίστοιχα) στη μια μεριά του σώματος. Παράδειγμα : δεξιά ημιπάρεση σημαίνει μερικώς αδύναμο το δεξί χέρι και το δεξί πόδι. Οφείλεται συνήθως σε παθήσεις του εγκεφάλου και σπανίως του αυχένα

παραπάρεση ή παραπληγία = μυϊκή αδυναμία (μερική ή πλήρης αντίστοιχα) στα 2 πόδια. Παράδειγμα : παραπληγία σημαίνει παράλυτα και τα 2 πόδια. Οφείλεται συνήθως σε παθήσεις της οσφύος (μέσης) και σπανιότερα της θωρακικής σπονδυλικής ή του εγκεφάλου.

τετραπάρεση ή τετραπληγία = μυϊκή αδυναμία (μερική ή πλήρης) και στα 4 άκρα. Παράδειγμα : τετραπληγία σημαίνει παράλυτα και τα 4 άκρα. Οφείλεται συνήθως σε παθήσεις του αυχένα και του εγκεφάλου. 

μονοπάρεση ή μονοπληγία = μυϊκή αδυναμία (μερική ή πλήρης αντίστοιχα) σε ένα μεμονωμένο άκρο. Παράδειγμα : δεξιά μονοπάρεση σημαίνει μερικώς αδύναμο το δεξί χέρι. Οφείλεται σε παθήσεις σε κάθε σημείο του νευρικού συστήματος, και στο κεντρικό και στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

http://www.neurocenter.gr/adynamia-sta-podia.html

( βέβαια στην Ελλάδα λόγω του ότι ανάλογα του ποιου όρου θα χρησιμοποιήσει κανείς αλλάζει, πιθανώς και το ποσοστό αναπηρίας και άρα ίσως και τα ασφαλιστικά δικαιώματα ενός ασθενούς, πολλές φορές αυτό που γράφουν στα χαρτιά δεν αντιστοιχεί σε αυτό που έχει στην πραγματικότητα ο ασθενής ..... ).

No comments: