Την χορηγούμε ΜΙΑ φορά το εικοσιτετράωρο, συνήθως το βράδυ μετά το βραδινό γεύμα.
Όταν όμως πρωτοξεκινάμε την θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί ο Γιατρός να μας συμβουλεύσει τις πρώτες ημέρες να την κάνουμε πρωί ώστε να είναι πιο εύκολο για αυτόν να μας φέρνει στο Ιατρείο του και να ελέγχει ότι έχουμε μάθει να την κάνουμε με την σωστή τεχνική. Μετά μπορεί να αρχίσουμε να την κάνουμε το βράδυ.
Αν κάνουμε την Abasaglar πρωί και θέλουμε να αρχίσουμε να την κάνουμε βράδυ, τότε την ημέρα που πρόκειται να κάνουμε την μετάβαση, το πρωί κάνουμε τις μισές μονάδες από αυτές που είναι να κάνουμε και τις υπόλοιπες μισές μονάδες τις κάνουμε το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά το βραδινό φαγητό.
Όταν αγοράζουμε την Abasaglar από το Φαρμακείο είναι μέσα σε ένα χάρτινο κουτί που περιέχει 10 πλαστικές "πένες". Όταν η ινσουλίνη που περιέχει μια πένα τελειώσει, την πετάμε (δεν την ξαναχρησιμοποιούμε). Το πόσες ημέρες θα κάνει κανείς για να τελειώσει μια πένα εξαρτάται από το πόσες μονάδες ινσουλίνης κάνει κάθε ημέρα. Αν π.χ. κάνουμε 10 μονάδες ανά ημέρα μπορεί να περάσει σχεδόν ένας μήνας μέχρι να τελειώσει το περιεχόμενο μιας πένας.
Αν τώρα π.χ. είναι να κάνουμε 30 μονάδες και είμαστε κοντά στο να τελειώσει η ινσουλίνη στην πένα που χρησιμοποιούμε και η πένα π.χ. δεν μας αφήνει να μετρήσουμε περισσότερες από 16 μονάδες (γιατί δεν έχει μείνει περισσότερη ινσουλίνη στην πένα), τότε κάνουμε 16 μονάδες από αυτή την πένα (και μετά την πετούμε), και τις υπόλοιπες 14 μονάδες (για να φτάσουμε τις 30) τις κάνουμε από την επόμενη πένα που είναι γεμάτη και καλό είναι να έχουμε φροντίσει να την βγάλουμε από το ψυγείο καμιά ώρα τουλάχιστον πριν ώστε να μην είναι πολύ κρύα όταν την χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιήσουμε κρύα ινσουλίνη (κατευθείαν από το ψυγείο) απλά μπορεί να πονά, κάπως, όταν την εγχύουμε σε σχέση με όταν έχει πάρει την θερμοκρασία δωματίου.
Όταν βγάλουμε μια πένα από το χάρτινο κουτί, τότε την κρατούμε σε ένα σκιερό μέρος (π.χ. σε ένα συρτάρι) στο σπίτι, σε θερμοκρασία δωματίου. Το χάρτινο κουτί με τις υπόλοιπες πένες που είναι ακόμη αχρησιμοποίητες το αποθηκεύουμε στην συντήρηση του ψυγείου.
Πρέπει να μετρούμε το σάκχαρο στο αίμα κάθε πρωί νηστικοί (είναι το λεγόμενο σάκχαρο νηστείας) και ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων να ρυθμίζουμε την δόση της ινσουλίνης:
Ξεκινούμε πάντα την θεραπεία με ινσουλίνη με 10 μονάδες ινσουλίνης Abasaglar και μετρούμε το σάκχαρο του ασθενούς στο δάκτυλο κάθε πρωί ενόσω ακόμη είναι νηστικός (Σάκχαρο Νηστείας). Κάθε φορά που μετρούμε το σάκχαρο καταγράφουμε τις τιμές (ημερομηνία και ώρα) σε ένα τετράδιο. Κάθε τέσσερις ημέρες προσθέτουμε τα σάκχαρα νηστείας των τριών πιο πρόσφατων ημερών και τα διαιρούμε με το τρία για να δούμε τον μέσο όρο του σακχάρου νηστείας τις τρείς πιο πρόσφατες ημέρες. Ο στόχος μας είναι το σάκχαρο νηστείας να είναι κατά μέσο όρο μεταξύ 70 - 130 mg/dl. Αν εξακολουθεί ο μέσος όρος του σακχάρου νηστείας τις τρεις πιο πρόσφατες ημέρες να είναι άνω του 130 τότε ανεβάζουμε κατά 2 τις μονάδες τις Abasaglar. Αν ο μέσος όρος του σακχάρου νηστείας είναι κάτω του 70 τότε κατεβάζουμε κατά δύο τις μονάδες της Abasaglar. Αν ο μέσος όρος του σακχάρου νηστείας των 3 πιο πρόσφατων ημερών είναι μεταξύ 70 και 130 τότε συνεχίζουμε με τις ίδιες μονάδες.
Αυτόν λοιπόν τον μέσο όρο τον υπολογίζουμε κάθε 4η ημέρα και έτσι υπολογίζουμε πόσες μονάδες Abasaglar θα δώσουμε για τις επόμενες τρεις ημέρες.
Αν την Abasaglar την κάνουμε το βράδυ μετά το βραδινό φαγητό, τότε, κανονικά, εκτός από το πρωί, πρέπει να ξαναμετρούμε το σάκχαρο και το βράδυ ακριβώς πριν κάνουμε την ινσουλίνη για να σιγουρευτούμε ότι δεν είναι το σάκχαρο υπερβολικά χαμηλό πριν κάνουμε την ινσουλίνη (γιατί η ινσουλίνη το κατεβάζει το σάκχαρο και άλλο).
Συνήθως όταν αρχίζουμε θεραπεία με ινσουλίνη συνεχίζουμε να παίρνουμε παράλληλα και τα χάπια για το σάκχαρο που παίρναμε μέχρι τώρα. Τα μόνα χάπια που καλό είναι να τα σταματήσουμε αν αρχίσουμε θεραπεία με ινσουλίνη είναι αυτά που περιέχουν την δραστική ουσία Γλιμεπιρίδη (συνηθισμένα εμπορικά ονόματα αυτής της ουσίας είναι το Solosa ή το Dialosa). Συζητήστε το αυτό με τον Γιατρό σας.
Οδηγίες χορήγησης της ινσουλίνης Abasaglar.
1)
Ετοίμασε το βαμβάκι με το οινόπνευμα.
2)
Άνοιξε την πένα (δηλαδή βγάλε το
καπάκι της) και δες αν έχει μέσα αρκετή
ινσουλίνη.
3)
Ανακίνησε την ινσουλίνη.
4)
Βίδωσε την βελόνα.
5)
Βγάλε τα καπάκια της βελόνας.
6)
Μέτρησε από 2 έως 4 μονάδες και πίεσε
σιγά σιγά το έμβολο προς την πένα μέχρι
τέρμα ενώ έχεις την βελόνα προς τον
ουρανό για να δεις ότι βγαίνει ινσουλίνη.
(Την πρώτη φορά που χρησιμοποιείς μια
πένα πέταξε στον αέρα από 6 έως 10
μονάδες).
7)
Μέτρα πόσες μονάδες είναι να κάνεις.
8
) Άσε την πένα στην άκρη του
τραπεζιού έτσι ώστε η βελόνα να μην
ακουμπά πουθενά.
9)
Δες στο τετράδιο σε ποιο σημείο του
σώματός σου είναι σειρά να τσιμπηθείς.
10)
Καθάρισέ το σημείο που θα τσιμπηθείς
με βαμβάκι και οινόπνευμα.
11)
Βάλε την βελόνα κάθετα στο δέρμα και
πάτα το πίσω έμβολο σιγά σιγά μέχρι
τέρμα.
12)
Πριν βγάλεις την βελόνα μέτρα αργά
μέχρι το 10.
13)
Βγάλε την βελόνα και με το βαμβάκι
τρίψε το σημείο έγχυσης για να διαχυθεί
καλά η ινσουλίνη.
14)
Ξεβίδωσε την βελόνα, βάλε την στην
μεγάλη θήκη της και πέταξέ την μετά.
15)
Βάλε το καπάκι στην πένα.
Δείτε παρακάτω και βιντεάκι που δείχνει πως χρησιμοποιούμε την πένα της Abasaglar (οι πένες που δείχνει το βιντεάκι δεν έχουν το ίδιο χρώμα με την Abasaglar αλλά όμως είναι του ίδιου τύπου, οι λεγόμενες “KwikPen” ). Το "ζουμί" του βίντεο αυτού είναι από το 0:46 - 2:21 :
KwikPen: for injecting Humalog, Humalog Mix 25 and Humalog Mix 50
https://www.youtube.com/watch?v=rMCg1Lp2g-w