16 June 2023

Έλεγχος για Αφροδίσια Νοσήματα. Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

 

Εξέταση ούρων για Χλαμύδια (Βιολογικά 1, "Αναζήτηση χλαμυδίων με τη μέθοδο άμεσου ανοσοφθορισμού" κωδικός 150000117) 

Στους άντρες η μοριακή εξέταση για χλαμύδια στα ούρα δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα αλλά δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και πρέπει να την πληρώσουν από την τσέπη τους. Με την μοριακή εξέταση ούρων (NAAT) σε άντρες έχουμε καταργήσει την πολύ δυσάρεστη λήψη από την ουρήθρα. Είναι σημαντικό να στέλνονται για εξέταση τα ούρα που βγαίνουν στην αρχή μιας ούρησης. Για αξιόπιστα αποτελέσματα θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 

Εξέταση ούρων για Γονόκοκκο (Βιολογικά 1, "Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο κτλ" κωδικός 150000014) 

Στους άντρες η μοριακή εξέταση για γονόκοκκο στα ούρα (NAAT) δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα (specificity σχεδόν 100%) αλλά δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και πρέπει να την πληρώσουν από την τσέπη τους. Με την μοριακή εξέταση ούρων σε άντρες έχουμε καταργήσει την πολύ δυσάρεστη λήψη από την ουρήθρα. Είναι σημαντικό να στέλνονται για εξέταση τα ούρα που βγαίνουν στην αρχή μιας ούρησης. Επίσης για να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 εβδομάδα από την έκθεση στο μικρόβιο πριν κάνουμε τα τεστ εκτός και αν ο ασθενής έχει ήδη συμπτώματα. Τα πιο πολλά εργαστήρια κάνουν ανάλυση και για τα Χλαμύδια αλλά και για τον Γονόκοκκο με το ίδιο δείγμα ούρων. Είναι πολύ σημαντική η λήψη σωστού ιστορικού: Σε περίπτωση που ο ασθενής είχε σεξουαλικές επαφές στο εξωτερικό πρέπει ενδεχομένως να προτείνουμε και άλλα τεστ. Τέλος, το από πιο σημείο του σώματος θα πάρουμε τεστ εξαρτάται και από τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολούθησε ο ασθενής μας. Ενδεχομένως να χρειαστεί να πάρουμε τεστ με ειδική βατονέτα με βουρτσάκι στην άκρη της, από την στοματική κοιλότητα ή τον πρωκτό. Στις γυναίκες το δείγμα για τις ίδιες εξετάσεις (χλαμύδια και γονόκοκκο) είναι κολπικό το βάζουμε στο thinprep και το στέλνουμε και αυτό για μοριακή εξέταση (PCR).


Εξέταση αίματος για HIV1 και HIV2            (βιολογικά 2)

Εξέταση αίματος για HbsAg (Ηπατίτιδα Β)  (βιολογικά 2)

Εξέταση αίματος για HCV (Ηπατίτιδα C)     (βιολογικά 2)

Εξέταση αίματος για Σύφιλη (TPHA)            (βιολογικά 1 "Δοκιμασία αιμοσυγκολλήσεως του ωχρού τρεπονήματος ή έμμεση αιμοσυγκόληση για σύφιλη)


https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,11517.msg82537.html#msg82537


För att få ett tillförlitligt prov bör det gå minst en vecka efter smittexposition, tidigare provtagning vid symtom. Specificiteten är nästan 100 %. Patient som t ex haft sexuella kontakter i utlandet bör även erbjudas andra prover. De flesta laboratorier analyserar både klamydia och gonorré på samma prov.

No comments: